Димитър Танев, Председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камараВъв

...
Димитър Танев, Председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камараВъв
Коментари Харесай

Нотариалната камара по повод скандалите с Гинка Върбакова: Собствениците имат възможността да се противопоставят, ако друг извършва действия върху имота им, в 10-годишен срок, а не да реагират едва когато друг го придобие по давност

Димитър Танев, Председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара

Във връзка с обсъжданите в медийното пространство осъществени обстоятелствени инспекции в Пазарджишка област Нотариалната камара на Република България напомня главните детайли на тази процедура.

Нотариусът издава констативен нотариален акт при липса на документи за правото на благосъстоятелност посредством разпит на 3 очевидци, посочени от кмета на общината, региона или кметството по напътствие на притежателя и не е наложително да са съседи на парцела. Актът за допускане на съответните очевидци в това нотариално произвеждане, което е и правосъдно произвеждане, е на кмета на общината или на несъмнено от него длъжностно лице. Нотариусът е напълно привързан в своите заключения от изказванията на очевидците, които са предизвестени за наказателната отговорност, която носят в случаи на предоставяне на погрешни показания.

Нотариусът има две законови благоприятни условия: да признае молителя за притежател или да направи отвод, който се апелира пред съответния областен съд.

Обстоятелството, че приетият притежател е юридическо лице или има отразени други притежатели в кадастралния указател нямат никакво правно значение за опцията да се придобие парцел по отминалост. Вписани контракти за наем или аренда за парцелите, предмет на обстоятелствена инспекция, заплащането на данъчните им отговорности също не е спънка различен да владее парцела и да тече в негова изгода придобивна отминалост.

Земята в съответния случай не би трябвало да пустее, би трябвало да се употребява от лице, което манифестира пред всички останали фактическа власт, персонално или посредством другиго, бил той арендатор или наемател. Собствениците имат опцията да се опълчват, в случай че различен прави дейности върху парцела им, в един дълъг  10-годишен период, а не да реагират едвам когато различен го придобие по отминалост.

Нотариусът може да направи извод кой владее в действителност парцела посредством разпита на очевидците, свидетелските показания са най-същественото доказателство освен това особено произвеждане.

Трябва да напомним, че според наложителната правосъдна процедура позоваването на придобивна отминалост не е наложителен детайл за пораждане на нейните последствия, т.е. собствеността да е добита от друго лице – нотариусът единствено установи добитото право на благосъстоятелност, като моментът на придобиване е настъпил преди осъществяване на обстоятелствената инспекция и издаването на нотариалния акт. Начините за определяне на фактическа власт, стига несъмнено да не съставляват закононарушение, не са симптом на владението (Витали Таджер,’’ Владение’’,Софи -Р,1991 година,стр.7.’’)

С реализирането на изискванията по чл.79,ал.1 Закона за собствеността владелецът придобива в благосъстоятелност владения обект и без значение, че същата движимост до тогава е била владеене на различен юридически индивид. Правата на последния се погасяват с придобиването от новия притежател. ” (Решение No 734 от 12.06.2006 година,по гр.д.No1526/2005 година,Четвърто г.о. на ВКС). Няма нормативно условие за съществуване на изначална причина да се придобива по отминалост единствено неподвижен парцел, който е с непостоянен притежател. Правото на благосъстоятелност не може да се “открадне ”, тъй като неговото съществуване или неналичието му постоянно се откриват по правосъден ред.

Контролът върху активността на нотариусите се упражнява от Министерството на правораздаването и контрольор – нотариусите. Своите констатации те показват пред Съвета на нотариусите, който взема решение дали да се образува дисциплинарно произвеждане пред Дисциплинарната комисия. При обстоятелствените инспекции обаче, в случай че е спазена процедурата, правилността на констатацията на нотариуса за правото на благосъстоятелност може да се обори само от съда, тъй като се касае за спор за материално право.

Нотариалната камара предлага на законодателя да реши дали да не се възвърне условието за приключване не на период от 10 години за придобиване на парцел по отминалост (както е сега), а на период от 20 години, какъвто е съществувал в остарелия, анулиран Закон за отминалостта. Необходимо е да се възвърне правилото на член 34 от анулирания Закон за нотариусите и околийските съдии, които правят нотариалните каузи, от 1885 г, съгласно което очевидците се приканват постоянно по напътствие на общинското ръководство, а не на претендиращия за правото на благосъстоятелност.

Следва законодателят да реши дали е нужна смяна на настоящия Наказателен кодекс, с цел да може във всички случаи да се търси наказателна отговорност от очевидците в тези правосъдни охранителни производства. Считаме,че точно със законодателни промени може не да се анулира, а да се планува опцията да се придобива парцел по отминалост посредством обстоятелствена инспекция, която да се прави при разнообразни от сегашните условия и нова процедура. Новата процедура би трябвало да ангажира в по-голяма степен кметовете и избраните от тях длъжностни лица при избора на очевидците.

 

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР