Димитър Стоянов е един от последните български журналисти, разговаряли с

...
Димитър Стоянов е един от последните български журналисти, разговаряли с
Коментари Харесай

Димитър Стоянов, от записите на Гешев: Къро даваше пари на Дилян Георгиев за логистика

Димитър Стоянов е един от последните български публицисти, разговаряли с престъпния необут Красимир Каменов-Къро преди съдбовния 25 май, когато той беше погубен в Южна Африка.

Контактът на Стоянов с Къро беше разгласен обществено от прокуратурата два месеца преди убийството. Гласът на журналиста от проверяващия уебсайт „ Бърд “ се чу на няколко места в 15 звукови записа от диалози с присъединяване на Къро и още няколко мъже. Тогава пред всички медии основният прокурор Иван Гешев дефинира диалозите като скрит план против прокуратурата и правосъдната власт.

На записите се чува по какъв начин Стоянов разисква личността на Иван Гешев, както и на полицейския шеф Михаил Наумов. Говори с няколко души, като загатва и за подготовка на журналистически материали.

В други записи се чува гласът на Красимир Каменов-Къро в диалог с разнообразни мъже, без присъединяване на журналиста. Къро се изрича отрицателно против основния прокурор и полицейски чиновник, като загатва и парични суми.

Огласените 15 записа били открити инцидентно на флашка при обиск в дома Дилян Георгиев, който е обвинен по дело за владеене на опиати, обясниха тогава на брифинга.

В дома на различен обвинен съизвършител е открит и лист с 18 имена на магистрати. Той е озаглавен „ вредители за уволнение “. Намерени са напечатани текстове, подписани долу с името Митко С.  В един от тях написа: „ Имаме безкрайно финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от щатите “. А по-долу: „ Важно е да намерим хора да пишат против Каскета, ние ще им кажем какво “. А в неизвестен текст, открит в дома на Дилян Георгиев написа: „ адресирам ти парите за разноските за Димитър и нашите други другари ".

В следствие прокуратурата изнесе и чатове сред Дилян Георгиев и Димитър Стоянов, свидетелстващи за близки контакти сред двамата. След всичко това някои медии дефинираха Стоянов като „ злепоставен публицист “.

Той не крие, че е поддържал контакти с банкера Цветан Василев. " Много скъп очевидец е, който може да разплете гордиеви възли, очевидец на корупция, на търговия с въздействие съгласно мен. Това, за което той попада в това твърдяно ОПГ, е фактът, че е плащал на американски лобисти. Фактът, че някой си е наел лобисти самичък по себе си няма нищо укоримо и престъпно ", счита журналистът.  

" Прокуратурата извади слайт от своята онлайн презентация, в който пишеше „ Пари за Бърд и за Дилян “, единствено че ние не видяхме и чухме от кое място тъкмо си вадят извода, че за нас е имало пари. Това беше подстрекателство, дезинформация. Във всички записи нямаше нито един миг да се твърди нещо от вида на „ дайте пари на Бърд “ или тези пари са за „ Бърд “, по простата причина, че такива пари в никакъв случай не е имало, няма и няма и да има. Бяха изнесени текстове, където ставаше дума за някакви разходи, които трябваше да се обезпечат ", коментира Стоянов.

Онова, което е намерено в дома на Дилян Георгиев, ние считаме, че то е било подхвърлено. Няма такава връзка. Тези твърдени доказателства те са конфискувани от вкъщи на Дилян Георгиев. Дилян е човек, който не борави с компютър, той не знае по какъв начин да си включи компютър, камо ли да си напечата текст.

Стоянов признава, че е бил в стеснен контакт със самия Дилян Георгиев, който по думите му фактически е взимал пари от Къро.

„ Да, той даваше пари на Дилян за логистика, тъй като той се срещаше с разнообразни хора, опитваше се да намира очевидци, които да свидетелстват за корупция, единствено, че беше арестуван. Свидетелите били потребни за американски и европейски следствия за корупция у нас “, твърди Стоянов.

Той не крие своето сериозно отношение към основния прокурор Иван Гешев. Отрича обаче да е взел участие в скрит план и твърди, че контактите му с хората от записите са били „ за потребностите на журналистически следствия “. След разгласяването на файловете през март прокуратурата стартира още досъдебни производства. Едно – за търговия с въздействие за премахване на магистрати и висши служители на реда. Второ – за пет убийства и един опит за ликвидиране. И трето – за данъчни закононарушения. Всички те са свързани с незаконна група към Красимир Каменов-Къро. След това Къро беше погубен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР