Димитър Слабаков и Димитър Нинов са победителите в Шестия конкурс

...
Димитър Слабаков и Димитър Нинов са победителите в Шестия конкурс
Коментари Харесай

Автори от София и Тексас с награди за хоро и марш

Димитър Слабаков и Димитър Нинов са спечелилите в Шестия конкурс за основаване на нови произведения за духов оркестър - Монтана 2021. Жури с ръководител проф. Жорж Бонев отличи с първа премия в категориите " Марш " и " Хоро " техните произведения. Начинаещият композитор Димитър Слабаков, награден за своя " Студентски марш ", е от София. Авторът на " Орханийски бучимиш " доктор Димитър Нинов е учител по доктрина на музиката и солфеж в Тексаския държавен университет в град Сан Маркос - Съединени американски щати, научи ДУМА от Нели Василева - гл. специалист " Култура и вероизповедания " в община Монтана. На второ място са класирани " Юбилеен марш " от Васил Делиев и " Ръченица " от Иван Денов. Трета премия получават Христофор Раданов за марша " Младежки ентусиазъм " и Георги Харизанов за " Ганкино хоро ".

Съгласно регламента на Конкурса за нови произведения за духов оркестър спечелилите ще получат парична награда, статуетката на Дико-Илиевите празници и грамота. Те ще бъдат връчени при тържественото разкриване на интернационалния фестивал през 2022 година Творбите им ще бъдат изпълнени от оркестри, участващи в музикалния конгрес.

Общо 11 композитори участваха в състезанието, който е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри " Дико Илиев ", проведени от община Монтана. Най-младият от създателите е 20-годишният Димитър Слабаков, а на достолепната възраст от 84 години е полк. Иван Денов - възпитаник на Дико Илиев, дълготраен диригент на Гвардейския оркестър.

Заедно с проф. Бонев - композитор, възпитател, ръководител на Контролния съвет на Съюза на българските композитори, творбите оценяваха Станислав Почекански - ръководител на Съюза на българските музикални и танцови дейци, член на International Trombone Association и на Historic Brass Society в Ню Йорк, Съединени американски щати, и възпитател, и Стефан Илиев - композитор, член на УС на Съюза на българските композитори. При класирането на творбите те се опряха на критерии като автентичност, професионално равнище на ревю, наличие на фолклорен детайл (за хоро) и автентичност в оркестрацията (за марш).

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР