Димитър Русков е човек и политик, за когото без колебания

...
Димитър Русков е човек и политик, за когото без колебания
Коментари Харесай

Ексклузивно за процесите, които рушат Банско! Председателят на Сдружение Бъдеще за община БанскоД. Русков: Няма да оставим родния ни град в ръцете на политически хамелеони и номади!

Димитър Русков е човек и политик , за който без съмнения може да се каже, че познава от близко политическите и стопански процеси в община Банско, защото сдружението, което управлява, с годините потвърди, че е моторът на доста от процесите в Банско и с помощта на дейната му работа Банско промени образа си. По време на държавното управление на ГЕРБ се изсипаха милиони , вложени в развиването на курортния град, който доби славата си на бързо разрастващ се европейски и съвременен ски курорт.

Днес обаче виждаме, че наред с тежките последствия от пандемията, която нанесе съществени загуби на бизнеса в града и тежката икономическа рецесия като цяло, рецесия има и в политическия живот, чийто представители са съсредоточени в локалния общински съвет - органът от който зависи вземането на значими решения за жителите на Банско, и чийто ръководител в годините на подем, бе Димитър Русков . Русков бе свален от поста на ОБС ръководител, след безпринципна и невиждана коалиция на съветниците от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Воля.

Тази коалиция хората в Банско нарекоха "кръжец от предприемачи, обединени от персонални бизнес ползи, надалеч от ползите на града ". Същите тези политици, част от които оживели с помощта на политическата си мимикрия, зад която криеха бизнес апетитите си, през днешния ден вършат опити за едно ново обединяване от все познати на банскалии лица. Обединение, което да дърпа конците и дирижира процесите в курортния град. Резултатът от дейностите им не води до нищо положително досега. Защото за тях присъединяване им в политиката, общински съвет и гравитирането към властимащите, е трамплинът за правене на бизнес и персонално облагодетелстване .

Истина скрита зад подправено положителни планове , подценяващи интелигентността на жителите на града. Сега Банско буксува ! Нищо не се случва. Ремонтите стопираха, процесите се движат мудно и тромаво, пари няма. Заради вътрешнопартийни ежби изменничества и подмолни обединения с партии съперници на част от партийния хайлайф, Банско загуби единствения си народен представител, който бе проводникът на ползите му в Народното събрание.

Градът е изправен пред действителната опасност огромна част от почналите процеси към развиването на града и възстановяване благосъстоянието на неговите поданици, да бъдат спрени поради ползите на шепа хора, тръгнали нападателно по пътя към властта в Банско.
За всички тези процеси ще приказваме с някогашния ръководител на ОБС и ръководител на непартийното съдружие "Бъдеще за община Банско " инж. Димитър Русков :

Г-н Русков, желая да Ви върна съвсем година обратно, когато бяхте свален от председателския пост в локалния парламент вследствие на коалиция на съветниците от Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Воля. Как се стигна до такова обединяване, кои са основните настоящите лица, за които Вашето премахване бе извънредно належащо? Кому пречехте?

Нека да се върнем още по-назад. На локалните избори през 2019 год. жителите на община Банско ясно демонстрираха кого желаят да видят на кормилото на общината през идващите четири години. Нашите съграждани изрично застанаха зад Иван Кадев като кмет и подкрепящата го коалиция от партии и сдружения и това бяха – Българска социалистическа партия, ВОЛЯ и нашето съдружие "Бъдеще за община Банско ".
След успеха на изборите бързо и по най – транспарантен метод се конституира новата администрация и новият общински съвет. Справихме се с клопките, сложени от остарялото ръководство : финансови отговорности, остарели контракти за строителство, проблеми с топлофикацията и други. Работата в общината потръгна. Хората още веднъж влизаха в общината като в собствен дом.

Що се отнася до преврата в общинския съвет Банско, основните настоящи лица са част от съветниците на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия. Едните вършат всичко допустимо, с цел да оцеляват и да влязат по някакъв във властта, въпреки и през задния вход , а другите само и единствено за пробутване на персонални ползи.

Как оценявате работата на ОБС Банско по времето, когато вие бяхте на председателския пост, каква е ситуацията и по какъв начин работи в този момент локалният парламент?!


За моята работа оценка дават хората. Убеден съм, че съм имал и значително неточности, само че те не са правени от неприятна предумисъл. Аз се постарах да работя безрезервно, както са ме учили и както сме си дали обещание да подхождаме към публичната работа в нашето съдружие.
Колкото до сегашната работа на общинския съвет в Банско ще кажа простичко: за толкоз години аз по-голямо опълчване и разнобой сред общински съвет, кмет и администрация не съм виждал! А съм от дълго време в политиката и съм се нагледал на всичко, четвърти мандат съм в общината.

Работил съм с четирима градоначалници, всеки с кусурите си, само че все главните неща са вървели напред. Сега има въртене в кръг, ослушване, ненавист и съмнение . Уви, от такова опълчване губят най-много жителите на община Банско.


Правят се опити за дискредитиране на членове на вашето съдружие. Как ще коментирате обвиняванията, че огромна част от публичните поръчки в града през годините са се печелили от членове на сдружението?!

Внушението, което се пробват да вършат някои хора и медии са безусловно неточни. Процедурите, по които се избират компаниите са транспарантни, като някои от тях са минали даже през Комисията по защита на конкуренцията и през съда. Самото подстрекателство, че единствено „ компании на сдружението “ печелят поръчки в Община Банско е съшито с бели конци. Съветвам всеки, който се лови на тази постна въдица, да иде в общината и да ревизира информацията – налична е, незабавно ще му я дадат. Скрито-покрито няма.
Да, част от членовете на сдружението са дейни хора с разнородни бизнеси, хотелиерство, заведения за хранене и заведения, строители и животновъди. Доколкото съм наясно в случаите със строителствата, за огромните обекти компаниите на членовете на сдружението са с дребен дял на присъединяване и евентуално огромните пътностроителни компании ще употребяват техния потенциал на място като подизпълнители.

В края на краищата, нали не чакаме някой да спре да прави транспарантен бизнес единствено тъй като е част от партия или гражданска организация? Въпросът е да е обезпечено, че нещо не става под масата. А в нашия случай всичко е не под, а на масата – под цялостен цивилен и медиен надзор .
Затова аз намирам за обикновено, когато се занимаваш с бизнес (в случай с пътно строителство), да искаш и да имаш правото да участваш в оповестените процедури като всеки различен жител на тази страна. Нали си давате сметка, че най-голямата гаранция за съблюдаване на качество и бистрота при ремонт на една улица е сериозният взор, който всеки живущ на нея хвърля всекидневно и всеки миг може да се оплаче на контролните органи?

Да не приказваме, че всеки обект се предава със съответна гаранция за качество и прилагане дълго време след привършване на работата по него. Никой от нас няма нито асфалтова база, нито бетонов възел. Хората съдят за локалните подизпълнители само по качеството и положителната организация на място. И там не сме имали до момента никакви съществени недоволства.

К ПКОНПИ оправда зам. кмета Ст. Баненски, който е част от вашето съдружие по сигнала за спор на ползи, в който го уличаваха, че помагал на членове на сдружението да печелят публични поръчки за милиони левове?!


Първо да уточним за сигнала! Подаден е от Иван Хамбаржийски - притежател на информативен уебсайт със преднамерено отношение към Сдружението и респективно към Баненски. Хамбарджийски бе наказан от поддръжници на Сдружението за оповестени клюки и неистини в изданието му и от този момент напълно преднамерено търси способи да дискредитира негови деятели и симпатизанти. Имаме информация, че за жал тази преднамереност се подхранва от политически субекти в общината .
Относно изказванията в сигнала до КОНПИ: той беше изпълнен с всевъзможни изказвания за огромна част от хората в сдружението и всички до един се оказаха неоснователни. Относно изказванията за Баненски, и позицията, която заема, още при встъпването му в служба групово поехме ангажимент да съблюдаваме закона и да работим за хората.

Вярно е, че преди изборите коментирахме регистрацията му в сдружението и се питахме дали да напусне управлението на нашия цивилен конгрес? Накрая въпреки всичко взехме решение, че едно овакантяване на сдружението от един от най-активните му членове може да се изтълкува погрешно като знак на изменничество към задачите и концепциите му. И Стойчо остана, поемайки медиен негатив от това. Но той не е момиче на повикване като мнозина локални бизнесмени-политици в Банско, които сменят партийната си принадлежност като носни кърпи.

Войната против сполучливия управленец Баненски не е от през вчерашния ден. Всеки един от оплювателите му знае доста добре за какво го атакува: главната причина е, че при Стойчо просто не им минава номерът. Няма далаверки, няма политически чадър, няма скрито легализиране на имоти. Свършеното от Баненски за толкоз години приказва задоволително на всичките му съграждани.

Те го виждат на терен при всяка сериозна обстановка, на пожари, наводнения или планински избавителни акции… За него публичната работа е предопределение, политиката е него е задача.
Да напомня единствено, че още като зам. -кмет на Икономов той контролираше строителството, съпроводено с големи проблеми по време на водния цикъл, позволяваше проблемите, само че и отнасяше негативите от недоволството по улиците до момента в който други стояха в кабинетите и потриваха ръце. За работата му като непринуден избавител мисля, че няма смисъл да загатвам.

В цяла България избавителният отряд в Банско е институция , чиито членове избавят човешки животи, и Стойчо е бил постоянно един от м ъжете с червени якета по върховете ! Няма да си изкривя душата като кажа, че през днешния ден Стойчо Баненски е най- осведоменият човек в общината във връзка с инфраструктурните проблеми и благоприятни условия за развиване, директно управлява строителните действия по другите обекти, които с помощта на дейностите на нашето сдружението и на кмета Иван Кадев са много!

Кои са конструкторите на зараждащото се ново политическо и бизнес обединяване?!


Носят се клюки, мълви и всевъзможни градски митове за нови политически планове, нови сдружения, претенденти за кметове и общински съветници - общо взето мераклиите са повече от постовете. Имената са ясни даже на децата – това са същите деятели на най-старата специалност, които на всеки четири години яхват нов кон с вярата, че хората са не запомнили безсрамната им активност . Но считам, споделям го напълно уверено, че нашите съграждани следващата година ще създадат справедлив и верен избор за това кой да ги ръководи като община при започване на 21 век.

Какво свързва представителите на разнообразни политически партии в антагонизма им към вашето съдружие?!
Обединява ги безпътицата на тяхната персонална непоследователност. Сдружение "Бъдеще за община Банско “ съставлява тези жители на община Банско, запазили в себе си духа на старите банскалии, хора патриоти, хора с морални полезности, хора предприемчиви и твърдо отстояващи ползите на Банско и цялата община. Ние не сме търгаши, еднодневки и хора , които са подготвени да продадат и майчиното си мляко за пост или пари. Срещу нас и нашите гласоподаватели стоят хора, които си показват общината като „ куче-касичка “ (помните чудесния филм с Тодор Колев, нали?). Но нито един от тях няма нито смелостта да застане с лице пред народа, нито може да съобщи в какво тъкмо има вяра. Власт без идея е като дърво без корен, рано или късно изсъхва. А техните листа към този момент жълтеят.
Ако би трябвало да отчетете работата си като ръководител на ОБС, ръководител на Сдружение "Бъдеще за община Банско " и консултант напълно в резюме бихте ли споделили какво свършихте през годините?!
Не е редно аз да изреждам свършеното, само че на фона на наглостта на нашите съперници май ще се наложи да напомня какво сме създали на изгода роду. На първо място държа да отбележа взаимната работа с кмета Иван Кадев и цялата общинска администрация. Осигурихме бистрота на ръководството. За първи път съвещанията на общинския съвет Банско започнаха да се излъчват онлайн.

Опитвахме се да решаваме проблемите на жителите без да вършим разграничаване кой за кого е дал своя вот или кой от коя партия е. В изискванията на пандемия и доста понижаване на личните доходи успяхме да осигурим инфраструктурно финансиране от страна на страната, с цел да продължи смяната на образа на общината.

Направихме първите стъпки за възобновяване собствеността на градския стадион,, Свети Петър “. Осигурено е финансиране за облагородяване на всички промишлени зони на територията на общината – би трябвало това да стане през тази година. Направили сме и доста недомислени стъпки, неточности, нелепости – само че който не работи, единствено той не бърка. Да пази Господ от лъжливи светци в политиката! Учим се в придвижване, слушаме гласа на съгражданите си и вървим напред.
Посочете главните проблеми в града сега и по какъв начин се отрази пандемията и рецесията в страната на Банско?!
Много българи преоткриха Банско по време на рестриктивните мерки, свързани с пътуването по време ма пандемията. Процесът, обвързван с вложения в недвижими парцели се отрази и в Банско и през последната година пазарът на недвижими парцели за наслада е в напредък. Това естествено усилва условията към общинското управление и непрекъснатия блян към възстановяване на градската среда, увеличение на опциите за вложения и отваряне на работни места!

Трябва да се създадат регулациите във промишлените зони и да се насърчи локалната самодейност посредством вложения. Темата за създаване на втора кабинка и уплътняваме на ски зоната е съществена за нас, само че очевидно не и за общинския съвет. Там са предпочитани вадите и стълбовете в Добринище, а на значимите неща не се отделя време.
Какви са проблемите на бизнеса и какво би трябвало да се случи в бъдеще, с цел да не загуби блясъка си град Банско?


Работата по инфраструктурното възобновяване на Банско и общината не би трябвало да стопира и в това време би трябвало да се вършат нови неща. Дали ще са велоалеи, спортни терени, друга спортна или туристическа инфраструктура, все едно - само че би трябвало да има работещ общински съвет, в който да се разисква, да се мисли и да се вземат решения.

Трябва да има визия за развиване оттатък сегашния мандат. За страдание не виждаме такова нещо и всички заявления за бистрота и работа в интерес на хората и общината се оказаха демонстрации на персонално его, реваншизъм и саботиране на работата на общинска администрация.

Давам ви единствено два образеца: единият, касаещ развиването на ски зона Добринище и предлагането на администрацията за урегулиране на статута на детската писта. Новото болшинство и основно съветниците от Добринище по неразбираеми аргументи оставиха без разглеждане процедурата към този момент година, а това беше единственото решение, даващо опция за създаване на нови уреди и повишение потенциала на ски зоната.

Другият образец е Подробен устройствен план на локален човек, който искаше да смени статута на земята си и макар, че дава отговор на всички параметри за застрояване в зоната, общинският съвет не позволи смяната на предопределение. Бавенето и неналичието на бистрота при взимането на решения на общинския съвет ни върна в едни други времена от предишното, против които Сдружението се бори от години. Работният потенциал на този общински съвет е нулев, ситуацията става все по-отчайващо, само че ние няма да предадем банскалии и ще останем коректив на днешното болшинство.

Каква ще бъде ролята на Вашето съдружие в политически и стопански проект тази година и в идната изборна?!


Вече дванадесет години съдружие " Бъдеще за община Банско " е незаобиколим фактор в локалният стопански и политически живот, подобен ще бъде и за напред. Ще се подготвим усърдно за идващите избори, които считаме да спечелим. За нас Банско е най-важният залог, това е животът ни, днешният ден на родителите и бъдещето на децата ни. Няма да го оставим в ръцете на политически хамелеони, неумело маскирали частнособственическите си ползи, като грижа за града.

Времето на политическия маскарад изтича и ние няма да допуснем родния ни град да бъде плячкосан и ръководен, няма да допуснем жителите на този град да стават съучастници в избора на мошеници, интриганти и политически номади, да управляват процесите в стопански и политически проект. Готови сме да покажем същинските им лица, тъй като за нас Банско и неговото бъдеще са над всичко и няма да позволим градът ни да бъде "разрушен " от сходни хора!

Благодаря Ви

Разговаря Виктория Колева


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР