Димитър Русев – Мутата, или Мистър Джаз, е роден на

...
Димитър Русев – Мутата, или Мистър Джаз, е роден на
Коментари Харесай

ЧРД на джазмена Димитър Русев – Мутата!

Димитър Русев – Мутата, или Мистър Джаз, е роден на 8 май 1958 година в Хсково.

Започва да свири на китара на 12 години. В интервала 1971-1977 година е музикант в рок група „ Лотос “ към Младежкия дом в Хасково, напомнят от ивициативата с „ Достойнство и религия “.

От 1981 до 1983 година провежда Клуб-лектория за джаз. Там показва реализатори от Европа и Съединени американски щати с музикален и биографичен материал. От 1980 до 1995 година свири в групи за известна музика, има турнета в Черна гора и Гърция.

През 1986 година е един от създателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 година е негов ръководител. След основаването на Джаз клуб Хасково и първите сбирки с реализатори и оркестри за джазова музика през 1997 година Димитър Русев реже лентата на първия Джаз фест - Хасково с сан на интернационален.

С течение на годините фестивалът съумя да получи известност и да се наложи като едно извънредно годишно събитие. Благодарение на всеотдайността и упоритостта на надарения музикант и уредник през този конгрес към този момент над 20 години минават редица именити български джаз реализатори. Забележително е присъединяване на елитни музиканти от Балканите, Европа и Съединени американски щати.

В интервала 1995-2001 година основава Джаз Бенд, с който изнася концерти в България. Автор и водещ на профилирано предаване за джаз музика в програмата на радио Хасково 95,3 mhz. След закриването на радиото продължава да води предаването в програмата на радио Метроном 87,6 mhz до 2006 година

Обявен е за почетен жител на Хасково на 26 януари 2018 година

Здраве, благополучие и още дълги години творчество, Мута! Това ти желае и хасковският екип на „ Марица “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР