Димитър Рашков получи поздравления от потомците на генерал Столетов за

...
Димитър Рашков получи поздравления от потомците на генерал Столетов за
Коментари Харесай

Скулптор от Карлово създаде ръката на Йоан Кръстител и Иисус

Димитър Рашков получи поздравления от потомците на военачалник Столетов за новата си галерия от живопис и пластики

Майсторът на скулптурата Димитър Рашков подреди в Общинската художествена изложба в Карлово най-новите си творби - живопис и статуя. Творбите му демонстрираха, че продължава да следва своите естетически и житейски възгледи и да ги показва с нови облици и непредвидени сюжети.



Карлово е огромната сцена на творбите му. Изложбите му всекидневно водят в града най-изтъкнатите български изкуствоведи и художници, хора, свързани с изкуството, ценители и фенове на неговото творчество.



Тази негова галерия също трансформира за два часа Карлово в столица на изкуството. Да поздравят Маестрото в родния му град пристигнаха изтъкнатият изкуствовед и културолог проф. Иван Маразов, художниците проф. Ивайло Мирчев, Владимир Пенев, Климент Анастасов, издателят Иван Гранитски и още десетки другари и фенове. Скулпторът получи специфични поздравления и от потомците на ген. Николай Столетов - командира на Българското опълчение в Руско-турската освободителна война. Зинаида Столетова като представител на огромната фамилия от съветския град Владимир, който разгласи Димитър Рашков за почетен професор, написа във Facebook: „ Най-добри мнения за вашата галерия. За посетителите е наслаждение да съзерцават вашите произведения. Поздравления, скъпи Димитър! “.



В залата са подредени над 30 живописни платна, основани през тази година. Пейзажите от обичани гледки в Балкана, Карлово и морето, погледът към новите за Маестрото места и обичани кътчета в Испания и Италия са в основата на експозицията.

Красотата и силата на природата са вдъхновението за цялото творчество на Димитър Рашков. Независимо дали извайва герои от старогръцката митология като Леда и Лебеда, или разкрива панорама към остаряла къща в Балкана - поривът за живот в неговите произведения е мощен и инфекциозен, признават познавачите на неговите творби. Няма метод цветовете да не са ярки и завладяващи, а почеркът с четката да не е свободен и мощен - това е страстта, която Рашков носи и споделя с публиката.



В експозицията са няколко картини от Свежен, красивото средногорско село, където тази година Димитър Рашков със свои другари - художниците Димитър Чолаков и Ивайло Мирчев, рисува на пленер. На място са рисувани още пейзажите от Стара планина, от село Дълбок дол в сърцето на Балкана, където живее и работи сътрудника му Веско Велев, картини от морето край Бургас.

Обичам да пътувам, а също и да рисувам, до момента в който съм на път, споделя Рашков. Спират го чудните гледки и той вади статива и палитрата.

Интересува ме природата, животът на дървото във всички негови положения и сезони, споделя той. Вълнува ме морето и в ранна заран, и в късна по здрач, когато цветовете са тъмни и приглушени, споделя художникът и добавя, че за него градският пейзаж не е толкоз забавен, въпреки да може да извлече концепция и от късчето, което вижда сред две здания.

Любопитството към природата е в основата и на скулптурните произведения на Маестро Димитър Рашков. Понякога даже вземам непосредствено материал от нея, признава той. Ето, тези пластики да вземем за пример. Докато ходех по планинските пътеки, харесах няколко пръчици - дребни клонки, паднали от дървото, и напряко ги отлях в бронз. Пътьом видях и змия, трябваше да я изплаша да се махне от пътеката, тъй като в същата посока вървеше дребна група, в която имаше и дете. Пръчиците и змията сътвориха във въображението и ръцете ми забавен сюжет, който припомня библейска сцена, изяснява той.



В няколко свои дребни статуи Димитър Рашков интерпретира тематиката за ръката - ръката на Йоан Кръстител с водата в шепата му, до момента в който прави покръстването, ръката на Иисус, прикована с огромен и пораждащ пронизваща болежка пирон, ръката с броеницата, отброяваща дните и годините в човешкия живот.

В изложбата са включени и няколко бронзови фигури с обичаната тематика на скулптора - еротиката, едно мигане към публиката, което да подсети за насладата от любовта и живота.

Балканът - дом и ентусиазъм

За Рашков родното Карлово и Балканът са неговия дом, неизчерпаемото му ентусиазъм - той става заран в 4 часа и стартира да работи. Два-три часа по-късно е неизменимата му разходка из планинските пътеки в Стара планина над града. После продължава да работи съвсем през целия ден - рисува и вае както диша - с неподражаема лекост.

Но погледът ми не е само в платното и восъка, с който извайвам фигурите, признава той. Не се тормози да събира чували с боклуци от пътеките в Балкана и счита, че по този начин възпитава хората да пазят природата. Но не се тормози и да порицае някого с думи за купчината отпадък, оставил в чистата планина. Нито пък да реагира остро, в случай че нещо в градоустройството не е на висотата на условията му. И постоянно се оказва прав.

Замисля да покаже по някакъв метод събрани на едно място картини и фотоси на Старо Карлово, съпоставени с днешната реалност, да съпостави изчезналите здания и улици със актуалния образ.



Първо в Карлово, след това по света

Димитър Рашков реди всекидневно новите си произведения постоянно на първо време в Карлово и постоянно при започване на ноември - две-три седмици преди рождения си ден, 30 ноември. Така прави самобитен доклад пред себе си и пред съгражданите си. От тук дребните бронзови фигури, изваяни с необикновен гений, както и картините, потеглят към огромните галерии. Но това е мястото, откъдето стартира равносметката за изминатия път.

Пазя много свои училищен и студентски работи - най-вече картини и рисунки и доста малко статуи, споделя Рашков. Имам желание да ги подредя в някакъв ред през годините и да ги показва пред аудитория. Това ще е забавно и за мен, и за публиката - пътят, по който ходя, счита той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР