Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран

...
Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран
Коментари Харесай

Димитър Радев е новият стар управител на БНБ

Димитър Радев е новият шеф на Българска народна банка. Той бе определен със 155 гласа " За " на изключително съвещание на Народното събрание във вторник. " Против " се оповестиха 67 депутати.

Двама бяха номинираните за поста - актуалният шеф на Българска народна банка Димитър Радев, повдигнат от ГЕРБ-СДС, и номинираният от " Възраждане " Любомир Христов.

Групата на „ Продължаваме Промяната-Демократична България " организира чуване, след което съобщи, че изрично ще застане зад кандидатурата на Радев. Самият Радев съобщи, че е за въвеждане на еврото и чака България да има тази опция още от 1 януари 2025 година Имаше и трети претендент на Българска социалистическа партия - Николай Каварджиклиев, само че той се отхвърли с претекста, че няма да взе участие в „ уречен мач ".

Димитър Радев ръководи Българска народна банка от лятото на 2015 година, мандатът му изтече преди две години. Сега той ще бъде отпред на финансовата институция още шест години.

Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат номинирани за подуправители на Българска народна банка, заяви пред публицисти той.

" Едно от изискванията, които сложих преди да бъда повдигнат като претендент, е, че управлението на Българската национална банка би трябвало да бъде определено с необятна политическа поддръжка. Дори да звучи парадоксално, тя е мощен фактор за независимостта на банката, в това число при опити за нерегламентирано политическо вмешателство ", уточни още Радев.

" Целта е да се реализира пресечната точка сред политическия и експертния метод. Двама от моите любимци получиха индикация за задоволително необятна поддръжка ", добави новият началник на Българска народна банка.

Той акцентира, че Българска народна банка е единствената институция, която се придържа към Националния проект за въвеждане на еврото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР