Димитър М. Иванов е макроикономист, д-р на икономическите науки, консултант

...
Димитър М. Иванов е макроикономист, д-р на икономическите науки, консултант
Коментари Харесай

Проф. Димитър М. Иванов:Честит празник на борбите и на мечтите на работници и трудещи се за един свят, в който царството на необходимостта да се работи ще отмре!

Димитър М. Иванов е макроикономист, доктор на икономическите науки, съветник на интернационалните банки и организации, интернационален консултант по линия на UNIDO на редица държавни управления, държавник. Специализирал е интернационална стопанска система и стратегическо ръководство в Института за Политически Науки в Париж, във Вашингтон, в Москва. Преподавал интернационален бизнес и финанси в школите на университетите в Уоруик и Шефийлд, както и в Института за Директори във Англия.
Автор на книги и стотици публикации, интернационалните отчети. Работи като върховен стратегически съветник на управленията на някои от огромните международни банки опериращи в Централна и Източна Европа.

Честит Първи Май! Казваме най-често - Честит Празник на Труда! - забравяйки и пропускайки, че това е в действителност празник не на труда, а

празник на многото десетилетия битка на служащи, служащи и синдикати за ПОДОБРЯВАНЕ на изискванията на труда.

Това е най-важното в този исторически празничен ден. 
Карл Маркс беше подчертал в Третия том на Капитала, че в реалност царуването на свободата стартира едвам тогава, когато се приключи работата (трудът) диктувана от нуждите на живот и външните условия:
" Всъщност сферата на свободата стартира едвам там, където се приключва трудът, който се дефинира от нуждата и земните съображения.. Както дивакът би трябвало да се бори с Природата, с цел да задоволи потребностите си, да поддържа и възпроизвежда живота си, по този начин и цивилизованият човек би трябвало да прави това във всички публични обединения и при всички вероятни способи на произвеждане. С развиването на индивида тази сфера на физическата нужда се уголемява вследствие на неговите потребности; само че в това време се усилват и индустриалните сили, които задоволяват тези потребности. Свободата в тази област може да се състои единствено в това

социализираният човек, асоциираните производители, да контролират рационално взаимоотношението си с Природата, да я слагат под общ надзор,

вместо да бъдат ръководени от нея като от слепите сили на природата; и да реализират това с минимален разход на сила и при условия, които са най-благоприятни и почтени за тяхната човешка природа. Но все пак тя към момента остава царство на нуждата. Отвъд нея стартира това развиване на човешката (духовна) сила, което е цел единствено по себе си, същинското царство на свободата, което обаче може да разцъфне единствено с това царство на нуждата като основа. " - Karl Marx, Capital: Volume 3, Chapter 48, The Trinity Formula
Близо 80 години след Маркс, другият популярен икономист. Джон Мейнърд Кейнс повтори съвсем същото с други думи. прогнозирайки, че към 2030 година благоденствието в света ще бъде толкоз огромно, че няма да се постанова да се работи.
Така че, Честит Празник на битките и на фантазиите на служащи и трудещи се за един свят, в който " царството на нуждата да се работи " ще отмре. Ако!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР