Димитър Любенов е бил тежко пиян, не е можел да

...
Димитър Любенов е бил тежко пиян, не е можел да
Коментари Харесай

Убиецът и безумец Димитър Любенов бил пиян и друсан с кокаин

Димитър Любенов е бил тежко пийнал, не е можел да се крепи на крайници, по тази причина е взел кокаин, с цел да се вдигне и прибере с поршето си. Така специалист изясни пред “24 часа ” за какво мъжът, който катастрофира и умъртви французин, е имал следи от бързоразграждащата се дрога в кръвта си, в която са регистрирани и 1,73 промила алкохол.

Катастрофата стана в неделя към 4 ч сутринта. Любенов карал по околовръстното на София в посока “Младост ”, когато в региона на търговски център от локалното излязъл “Форд Фокус ”. Модерното порше блъснало откъм гърба дребната кола, в която били французите Лорен Пети и Брижит Лабиш. Ударът бил толкоз мощен, че фордът се обърнал по таван. От камшичния удар Пети умрял на място, защото гръбначният му дирек бил пресечен. Мъжът имал и тежка гръдна контузия. Починал е на момента и не е усетил нищо, обясниха експерти по сходен вид травматизъм.

Любенов слязъл от колата и се обадил на своя съучастник незабавно след удара.

“Митко плачеше, сподели, че е направил доста тежка злополука, може би е умъртвил човек и ще си понесе следствията ”, описа мъжът. Той подвигна телефона на Любенов, приказва, само че не се показа с имената си.

Именно сътрудникът бил пръв на местопроизшествието. “Не знам какво стана, ударих го откъм гърба ”, плакал Любенов. И помолил съдружника си да се грижи за болната му майка и сина му.

“Беше на работа през целия ден, Митко не пие и не взема дрога. Какво ли неприятно не се написа за него, единствено вие потърсихте и другата страна ”, сподели съдружникът преди да станат ясни резултатите от тестът. И уточни, че в случай че е желал, Димитър е можел да избяга.

“4 сутринта е било, нищо не му е пречело да си тръгне и да каже, че колата му е открадната ”, изясни мъжът. Добави, че поршето е лизингово.

Съдружникът призна, че Димитър повтарял “К`во ви пука за французин, вие българи ли сте ”, само че изясни, че мъжът е бил в нервен припадък. През това време водачът на другата кола - Петър Александров, опитвал да извади Пети и Лабиш. Той карал двамата към летище София, откакто били в Банско на рожден ден. Синът на Пети е женен в града за жена от Монтана. Александров също е от града в Горна Мизия. Той помоли кореспондент на “24 часа ” да се свърже по-късно с него, само че по-късно не отговори на позвъняванията му.

Вместо да помогне, Любенов се държал безсрамно. “К`во ви пука за тия французи, вие българи ли сте ”, казвал той, изясни очевидец на наглото държание на мъжа. Очевидецът е дал показания в прокуратурата, те са подкрепени и от други хора, видели грозните подиуми.



Димитър Любенов в своя бърз автомобил

Затова не е изключено Любенов да бъде упрекнат и за безчинство. Поведението му след случая възмути и говорителката на основния прокурор Сийка Милева, която подсети, че всички сме хора без значение от националността и произхода си.

По думите ѝ е допустимо Любенов да понесе наказателна отговорност и за това, че не е оказал помощ. Мъжът не дал и проби с дрегер за алкохол и дрога. Съгласил се обаче да даде кръв във ВМА. Така се оказало, че е седнал зад кормилото на 1,73 промила алкохол и след приложимост на кокаин.

Вероятно обаче промилите са повече, защото в проучването е отразено количествто все още на взимане на тестът. Същото важи и за кокаина. Затова специалистът, с който “24 часа ” приказва, счита, че дрогата е взета директно преди шофирането. Причината е, че бензоилметилекгонин, каквото е химичното име на опиата, е бистър тропанов алкалоид, който се разгражда за по-малко от 3 часа в организма.

Заради дрогата и алкохола ще се преценя дали обвиняването на Любенов да не бъде променено.

Сега той е измамен под отговорност за причиняване на гибел при по неволя шофиране. Възможно е обаче новото му обвиняване да е за съзнателно ликвидиране на пътя, посочи Милева.

“Много мъчно е един прокурор да изясни за какво е повдигнал обвиняване по несъобразителност, когато по делото изрично са събрани доказателства, че лидерът е използвал алкохол, че е приел няколко типа наркотични субстанции и че не се е съобразил със скоростта в избрания сектор, какъвто е казусът с Милен Цветков, в който беше повдигнато обвиняване за възможен предумисъл.

В съответния случай с Любенов това е преценка на наблюдаващия прокурор, само че съм уверена, че ще бъдат изследвани всички условия ”, сподели говорителката на основния прокурор. Тя визираше Кристиан Николов, който шофираше на 3 типа дрога, когато блъсна и умъртви телевизионната звезда. Той получи 9 години затвор на първа инстанция, само че не за съзнателно ликвидиране на пътя, а за такова по несъобразителност. Прокуратурата апелира.

Милева подсети и че основният прокурор е предложил да се усилят наказванията за пияни и дрогирани водачи. Сред концепциите на Иван Гешев попадат и такива за лишаване на колите на водачи, предизвикали произшествия при сходни условия.

Досега Любенов не е имал в досието си каране след приложимост на алкохол и/или дрога. За сметка на това е карал мощното си порше с 11 неплатени санкции за превишена скорост. Те са на стойност от 1950 лева

От 2003 до 2009 година той имал 6 санкции, които е платил. На 5 април м.г. Любенов бил спрян от патрул, тъй като карал без колан. Писали му акт за 20 лв., а при инспекция в системата разкрили 6 невръчени фиша за скорост. Така му връчили санкции за 1250 лв.. Вместо да ги заплати, Любенов траял да натиска газта и през юли получил нови 5 фиша за превишена скорост с обща стойност 700 лв.. Така той е карал с 11 неплатени фиша за 1950. Други 12 за общо 2350 лв. към този момент бил платил.

Сред нарушаванията му попадат и такива за каране с над 50 км/ч повече от оптималната разрешена скорост отвън града. Там санкцията е 600 лв.. Любенов е хващан зад кормилото и с над 40 км/ч в обитаеми места, където глобата е същата. И за двете не се планува лишаване на книжката, каквото има при каране с над 50 км/ч в обитаемо място.

Димитър постоянно вика водач от “Дринк енд драйв ” ( “Пий и карай ”), когато е използвал алкохол. Не мога да си обясня станалото. Това разяснява извънредно пред “24 часа ” поискалата анонимност половинка на Димитър Любенов, който на 1,73 промила алкохол и дрогиран с кокаин блъсна кола и умъртви возещия се в нея французин Лорен Пети.

Жената на Димитър, която е и майка на сина му, сподели, че ѝ е мъчно да си изясни случилото се. Описа половинката си като най-разумния човек. “Дори аз скоро имах рожден ден и ми прати на скрийншот номер на водач, който да ме вземе с моята кола ”, уточни дамата.

“Аз нямам пояснение за случилото се и не мога да допускам. Той е доста проведен и доста виновен човек ”, добави тя.

“Димитър стопира колата, с цел да помогне на потърпевши животни, нямам доверие, че е споделил: “К`во ти пука за тия французи ”. Не го имам вяра, само че не съм била там ”, сподели още майката на 3-годишния наследник на Любенов. Обясни, че детето им постоянно се возело в столче.

За мен остава да се боря, сподели дамата. И изясни, че не знае от кое място се е прибирал Димитър в 4 сутринта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР