Димитър Кузманов вече тренира в Австралия. Там Мико ще е

...
Димитър Кузманов вече тренира в Австралия. Там Мико ще е
Коментари Харесай

Мико Кузманов вече е в Австралия, иска в Топ 100 през 2023 г...

Димитър Кузманов към този момент тренира в Австралия. Там Мико ще е част от тима на България за първото издание на новата конкуренция „ United Cup “. Кузманов даде особено изявление за уеб страницата на Българска федерация по тенис.

- Как оценявате представянето си и удовлетворен ли сте от 2022 г?

- Да, сигурно това е най-успешният сезон в професионалната ми тенис кариера. Стигнах до рекордното си класиране в международната класация (№159). Успях да стигна до третия (финален) квалификационен кръг на три шампионата от Големия шлем. Бях извънредно непрекъснат през целия сезон. Не съумях да печеля купа, само че освен купите дефинират дали един сезон е сполучлив. Бях доста непрекъснат, а това е извънредно мъчно. Благодарен съм на Господ, че бях здрав през цялата година и това ми разреши да играя 11 месеца. Когато един човек и състезател е здрав той може да реализира задачите си. За втора поредна година приключвам в първите 200 на света и това ме прави доста благополучен.

- Какви са упоритостите за идната година? Може би топ 100?

- Това е огромната ми цел и за идната година. През тази година бях не доста близко, само че не и доста надалеч от тази моя цел. Тази цел остава до момента в който не я извърша. Надявам се да бъда здрав и съм сигурен, че всичко ще бъде наред.

- Какви упования имате към новата конкуренция „ United Cup "?

- Заминах за Австралия малко по-рано от другите. Искам да имам време да се аклиматизирам и да усетя по-добре цялата атмосфера. Надявам се на едно положително начало за новия сезон. Нов шампионат. Със сигурност ще бъде забавен този нов формат. Ентусиазиран съм и предвид на положителното ни присъединяване на ATP CUP преди три години. Начало на новия сезон с националния тим на „ United Cup ", а по-късно идва Откритото състезание на Австралия.

- Дали към този момент не е време за присъединяване в главната скица на шампионат от Големия шлем?

- Може би към този момент е време. Имам много повече опит. За мен персонално е добре, че ще стартира с „ United Cup ". Така ще мога да бъда в по-добър темп в Мелбърн. След това при започване на февруари имаме доста значим мач с националния тим за Купа Дейвис.

- През тази година постигнахте две страхотни победи за Купа Дейвис. Сега пък идва исторически мач в Нова Зеландия. Какво очакваш от този мач?

- Това е едно от нещата през годината, които ме направиха доста благополучен. Успях да оказа помощ с победи на сингъл и да стигнем до този исторически мач. Мисля, че е изцяло справедливо. Всички съумяха да вземат присъединяване в тези мачове, а това е доста значимо. Така всеки има принос за този триумф. Идва доста огромен мач с доста огромна отговорност. Този тим сподели през последните години едно израстване. Ние имаме извънреден колектив и това е нашия максимален плюс. Сега е времето на този тим да направи огромната крачка в този доста значим мач.

- Как ще коментираш триумфите на българските тенисисти през тази година?

- Изключително сполучлива година за българския тенис. Вики Томова влезе в топ 100 на международната класация. Аз съумях да затвърдя позициите си. Адриан Андреев и Александър Лазаров имат сериозен напредък. Девойките до 18 година станаха европейски шампионки. Иван Иванов, Илиян Радулов и Адрияно Дженев завоюваха „ Ориндж Боул ". Янаки Милев също прави мощен сезон. Това е единствено дребна част от имената, които през цялата година реализираха доста съществени резултати и популяризираха България по целия свят. Това са доста положителни резултати, които не остават незабелязани от спортната общност. На лагера преди мача с Южна Африка имах опция да упражнявам с много от младите ни гении. Стремя се да им оказвам помощ с каквото мога. Тези лагери са доста потребни. Според мен това и една от аргументите за положителните им игри. Надявам се това да продължи и през идващите години. Да имаме такива резултати и да ги развиваме.

- Как се чувстваш като член на УС на Българска федерация по тенис?

- Вече направих една година на тази позиция. Чувствам се добре в ролята, която извършвам, а тя е да бъда връзката сред играчите и федерацията. Изисквам от УС да има сходни лагери за младите играчи. Да се дава късмет на младите. Да влизат в разширените сформира на националните тимове и да са по-близко до мъжете и дамите. Да има по-добри условия. Резултатите съгласно мен демонстрират верните дейности на федерацията.

- Какво ще пожелаеш на тенис обществеността в България за Новата година?

- На първо място доста здраве и една сполучлива нова година. Искам да пожелая да има по-малко злоба, по-малко завист, повече позитивизъм, по-голям колектив, да си оказваме помощ като общественост в спорта и тениса в България, тъй като единствено по този начин може да развиваме тази обичана на всички нас игра. Искам да виждам още повече хубави резултати на българския тенис! 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР