Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РМС и

...
Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РМС и
Коментари Харесай

Захариева съветва Петков да намали ентусиазма: И ние подписахме със Северна Македония 20 меморандума, а за коридор №8 това е третият

„ Димитър Ковачевски е от една седмица министър председател на РМС и от 8 дни, четири дни прекара с българското държавно управление и това демонстрира, че има предпочитание да се свърши работа “, съобщи Кирил Петков по време на чуването в Народното събрание по отношение на следствията от визитата в Република Северна Македония и извършеното междуправителствено съвещание сред двете страни.

По думите на премиера македонските министри, които бяха на посещаване у нас, са свършили голям размер от работа.

„ Подписахме три меморандума в бранш земеделие, дребни и междинни предприятия и да се стартира сериозна работа по кулоар №8. Ние по никакъв метод не пренебрегваме българската позиция, до момента в който вървят полемиките по просвета и инфракструктура. За пръв път отдавна Ковачевски сподели, че не вижда проблем с вкарването на българите от РМС да се вкарат в конституцията, без обаче да се ангажира с време. Докато е имало доста заявления от двете страни на границата, същинската работа не е била свършена и се разбрахме да се виждаме на всеки 7 дни. Радвам се, че даже в историческата комисия споделиха, че ще имат три срещи идната седмица по тематики, по които не е имало единодушие. Не считам да променям членове на нашата комисия “, съобщи Петков.

Екатерина Захариева от ГЕРБ му даде другарски съвет да понижи малко ентусиазма си, тъй като след това ще би трябвало да се изяснява. „ Ние подписахме с РМС 20 меморандума, а за кулоар №8 това е третия. Давам ви другарски съвет “, съобщи Захариева. Тя поздрави Петков за нотата, само че посочи, че по нея се работи повече от година и половина. Бившият външен министър посочи, че по Договора за добросъседство са работили десетки дипломати и се радва, че е бил подписан по време на държавното управление на Борисов и постоянно са отчитали работата и на другите.

Захариева запита дали за тези 4 дни държавните управления са съумели да договорят някакви взаимни събития. Тя напомни на премиера, че на 4 февруари се празнуват 150 години от рождението на Гоце Делчев и запита дали се възнамерява нещо.

„ Ние сме оптимисти в работата, само че би трябвало да следим действителните резултати. Подготвяме взаимно честване, което е добра действителна стъпка“, сподели Петков.

Движение за права и свободи запитаха Петков дали знае кой е докладчикът на Европейски Съюз за РМС и дали има връзка с него? „ Не съм разговарял с него, само че във вчерашния ден разговарях и с президента на Екологичен потенциал и на Европейска комисия, и те бяха доста обнадеждени от първите резултати, които са дадени от двете страни. Говорили сме на най-високото равнище в Брюксел “, похвали се още Петков.

Костадин Костадинов от „ Възраждане “ поправи премиера, че вкарването на българите в конституцията на РМС не е упоменато за първи път в този момент, а даже и Заев е давал такива обещания. Лидерът на „ Възраждане “ направи значимо конкретизиране, че в действителност Ковачевски е заречен да извърши това, в случай че обаче страната ни даде зелена светлина за влизането на РМС в Европейски Съюз. „ Вие обаче си замълчахте. Означава ли това, че сте съгласни “, запита Костадинов.

Петков не даде явен отговор, съобщи, че това нямало да промени обстановката, а е значимо идващите 10 години да работим с РМС и да се обърне езикът на омразата.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР