Димитър Желязков спокойно може да се прибере, без да чака

...
Димитър Желязков спокойно може да се прибере, без да чака
Коментари Харесай

Мутризация, бенчевизация, гешевизация

Димитър Желязков умерено може да се прибере, без да чака екстрадицията. Ще се схванат с прокуратурата, може и съглашение да сключат. Както направиха преди седем години при първото му наказание - по предложение на прокуратурата.

Още по тематиката
Всичко е наред. Дръжте Очите затворени

България оттатък новините
10 авг 2018
Мръсните секрети на бургаската политика

Поредният арест на Митьо Очите бързо се трансформира от престъпна история в политически скандал
9 авг 2018
Политическите връзки на Митьо Очите

През контактите на арестувания в Турция Димитър Желязков може да се стигне до Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, бизнес партии и индиректно до " патриоти " и ГЕРБ
6 авг 2018 " Не мисля, че г­-н Желязков ще държи да има дело за екстрадиция в Турция. Независимо какво мислим за този човек, той не е нерешителен и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правораздаване за разлика от някои други хора, които се намират в прилежащи на България страни. Даже това е негов репутационен плюс за разлика от други хора. Отделно бизнесът му постанова персоналното му наличие, тъй че нямам подозрения, че ще изяви единодушие да се яви пред българския съд. " Зам-главният прокурор Иван Гешев на конференция, 5 август

Ако медиите вършеха работата си... И в случай че партийните водачи бяха водачи, а не привидни политици, това изказване на зам.-главния прокурор и досегашен началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев щеше да бъде разнищено до запетайките. А действителната цел на гръмотевично оповестената на 2 август акция в Бургаско против бандата на Митьо Очите щеше най-малко да бъде ппоставена на дисекционната маса.

Ако не познавахме фриволната лексика на Гешев, с която представяше свършената " грандиозна работа " и по делото КТБ ( " все едно да стигнем до луната с дизелов локомотив " и " Защо не е разпитан и Пеевски? Ами не е разпитан и Обама, и Путин... " ), можехме да приемем цитираното изказване като обществена покана към Митьо Очите да се прибере умерено. Защото прокуратурата към този момент си е свършила работата посредством него.

Целта на прокуратурата не беше Митьо Очите, целта е друга, в случай че съдим по самото осъществяване на акцията и всички последвали проявления и изказвания на институциите. Те вадят очите със своята откровена непоследователност. И по този начин:

- На 2 август (четвъртък) се организира акцията в Бургас и региона под управлението на Специализираната прокуратура против групата на Митьо Очите за рекет, наркоразпространение, палежи, само че

тарторът на бандата е оставен свободно да напусне страната

на път за Гърция. Беше недоизказано дали е имал или нямал възбрана да минава границата. Според представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова не бил арестуван, с цел да не бъде провалена акцията, другояче прокуратурата знаела къде вероятно се намира (това е извънредно значим подробност: в случай че прокуратурата е знаела къде се намира, разумно е да е знаела и с кого се намира там). Обявен е за интернационално търсене след заминаването му. Впечатляващо е, че от 19 задържани от бандата на Очите прокуратурата изиска непрекъснато задържане от съда единствено за 5-има. - На 3 август (петък) вечерта Митьо Очите минава гръцко-турската граница с автомобил.

- След среднощ на 4 август (петък против събота) в хотел в Истанбул Желязков е арестуван от турските управляващи, които загадъчно бързо са получили заповедта за това. (Ден по-късно загадката ще бъде позволена персонално от премиера Борисов.) С Митьо Очите са арестувани, само че единствено с цел да бъдат изпратени до българската граница, още 7 души, измежду които Бенчо Бенчев и някогашният народен представител от Движение за права и свободи Несри Узун.

- На 4 август министър председателят Борисов с по неволя съгласно някои изказване поставя завършек на чуденката за бързината на турската полиция:
министър председателят персонално звънял на високи фактори в Турция

" Лично турският министър на вътрешните работи се ангажира със задържането на Димитър Желязков ", декларира Борисов пред публицисти в Малко Търново. И самохвално прибавя: " Вчера споделих, че ще го заловен... ". Позвъняването обаче е небходимо, с цел да бъдат хванати присъстващите при Желязков 7 души - даже в Турция не могат да задържат без процедура и посочени учредения непознати жители, та се постанова нашият министър председател да звъни; ние по какъв начин задържахме, по-точно отвлякохме от улицата Абдула Бююк и им го хвърлихме през границата, прегазвайки две решения на българския съд, дано да ни върнат услугата. Върнаха я услугата, като ги докараха до граничния контролно-пропусквателен пункт.

- На 5 август (неделя)

Гешев дава конференция, на която приказва най-вече за Бенчев

От него научаваме че автомобилът, с който се движил Митьо Очите, е на компания на Бенчо Бенчев - зам.-председател на Общинския съвет в Бругас от квотата на Българска социалистическа партия и огромен зърнен необут, подпомагал с дарения левицата, притежаващ ролс-ройс и още няколко свръхлуксозни коли. Научаваме още, че на негово име били регистрирани стаите в хотела в Истанбул. Гешев премълча всички други имена на участвали в хотелските стаи дружно с Желязков.

И още от Гешев: Бенчев можел да бъде притеглен като обвинен както по досъдебно произвеждане за присъединяване в проведена незаконна група, по този начин и за пране на пари, като второто било по-вероятно. В дома му били открити бумаги с двойно счетоводство и бележки със суми, които трябвало да бъдат дадени на Митьо Очите.
Към момента за Узун (ДПС) нямало безапелационни данни, " които да го свързват с проведената незаконна група или пране на пари ", категорично посочи прокурорът.

Всичко изговорено от Гешев беше повтаряно на всеки кръговиден час по БНР и вечер като първа вест в телевизионните излъчвания.

Така

Бенчев размени Митьо Очите

Две седмици след гръмотевичната конференция на Гешев няма дело нито за пране на пари, нито за проведена незаконна група против зърнения необут. " Черното счетоводство " и бележките със суми, които трябвало да бъдат дадени на Митьо Очите по думите на прокурора са подобаващи за медийната шумотевица, само че резонният въпрос е - за какво да не получава пари, откакто е на работа в охранителната компания на Бенчев " Аркус - Сигурност, Бургас ". Към днешна дата е заведено дело единствено за укривателство на Митьо Очите от страна на Бенчев и владение на муниции без позволение, само че пред медиите бе спестена информацията по кое време Бенчев е научил, че Митьо Очите е търсен. Впрочем до този миг не чухме нито едно доказателство, че Митьо Очите е бягал и се е крил, та е трябвало някой да го укрива.

Напротив - цялата антилогика на дейностите сочи, че прокуратурата и Министерство на вътрешните работи са знаели за къде пътува Желязков и че е придружаван от Бенчев. Бенчев им би трябвало, по тази причина и Митьо е пуснат да замине, та до момента в който го екстрадират, което ще отнеме време, медиите тук да се занимаваме с " Бенчо ". Но защото няма процедура по която да бъде поискано задържането на Бенчев и останалите, наложило се Бойко Борисов да оказва помощ с персоналните си връзки. И тъй като няма по какъв начин да бъдат оспорени милионите на зърнения барон, постанова се Гешев да приказва на конференции каквото му изнася. А медиите да го транслират. Целта е реализирана.

Кои са целите

които би трябвало да бъдат изумени посредством Митьо Очите?

Хипотезите могат да са най-малко две. При продължаващата десетилетия мутризация и бенчевизация на локалната власт (това лято е Бенчо, другото ще е Генчо), е доста евентуално зърненият необут да е настъпил кабела, като е сбъркал адреса на даренията си. Еретичните ни размишления се подхранват от ненадейно захваналите се с охранителната компания на Бенчев борци с огромната проведена престъпност и мафията. Фирмата за защита " Аркус - Сигурност " освен че не е основана през вчерашния ден, само че има и цялостен куп контракти с държавни и публични институции, включително митнически бюра и клонове на Национален осигурителен институт. Фактът, че Гешев и Комисията за битка с високата корупция КПКОНПИ не се интересуват въобще от шефовете на държавните и публични структури, които са приели да бъдат охранявани от незаконната охранителна компания, плюс значителното събитие, че Гешев за тях мълчи, а самият финансов министър Горанов се ангажира с обществената им отбрана, приказва най-красноречиво за двойния метър на борците с огромната корупция и проведена престъпност. ГЕРБ е непокътнат на сянка в този скандал.

Но за какво тъкмо Бенчо ни извадиха този сезон? Фактът че е обвързван с Българска социалистическа партия и има ролс-ройс, което е позорящо за партията на наемния труд, накланя и към другата догадка: че задачата на интервенцията е да бъде ударена провъзгласената за съществена опозиционна партия в Народното събрание, чийто водач Корнелия Нинова от горната страна на всичко се зарече да унищожава модела, системата и паралелната страна.

На процедура скандалната замяна на Митьо Очите със зърнения барон е

предизвестие към всеки, който не слуша
Анализатори, политолози, коментатори цяла седмица разнищват модела на " бенчевизация " и обвързване на партиите с престъпни структури, приемащи финансиране от съмнителни структури и милионери, като че ли ози развой е наченал през вчерашния ден. Но пропускаха или заобикаляха модела на битка с бенчевизацията, а точно

" гешевизацията " на битката с проведената престъпност т.е. двойната мярка в избора на целите.

Същината на този модел е в обикновеното потреблението на битката с криминалитета, с цел да бъде обслужен моментният стопански или политически интерес. А технологията е пропагандното говорене, подпомагано от страха на парламентарните партийни водачи даже да зададат въпрос. Достатъчно е да напомним ролята на Гешев при задържането на кмета на " Младост " на 17 април, когато той персонално не позволи три часа юрист при арестуваните, макар експлицитната наредба на Закона за Министерство на вътрешните работи. Политическите водачи виждат този произвол, само че мълчат и се спотайват, с цел да не ги застигне и тях.

Мълчи и Корнелия Нинова, до момента в който партията й приема визия за разграждане на модела, системата и паралелната страна. Тя се разграничи от зърнения барон, както преди време употребява разкритието за посредничеството на Георги Гергов за срещи с основния прокурор, само че толкова. И по какъв начин си мисли лидерката, че се разгражда паралелната страна, когато не пипаш сърцевината й и оставяш все по този начин недосегаемо нейното жило в лицето на работещите по описания дотук метод борци с проведената престъпност и високата корупция? Илюзии или двуличие... Недосегаемото жило служи на задкулисието и няма да разреши никакво разграждане на към този момент крепко институциализирания модел. На Борисов му беше разрешено да ръководи, тъй като не предприе нищо против него, в противен случай, вписа се. Нинова я чака същото, в случай че бъде изобщо позволена на власт.

Така че " господин Желязков " (по Гешев), може умерено да извърши съвета на зам.-главния прокурор и да се прибере, без да чака екстрадицията. Ще се схванат с прокуратурата, може и съглашение да сключат... Както направиха преди седем години при първото му наказание и по предложение на прокуратурата.

А какво ще стане с " Бенчо "? Ами можем единствено да спекулираме, съдейки по познатата процедура. Ще се точи делото за укривателство в съда, ще бъде връщано и внасяно, до момента в който отшуми. Или до момента в който зърненият милионер не откри правилния адрес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР