Димитър Иванов - Капитана, станал известен като единствения български вентролог,

...
Димитър Иванов - Капитана, станал известен като единствения български вентролог,
Коментари Харесай

Капитана в Пловдив: Усмихвайте другите, за да усмихнете и себе си!

Димитър Иванов - Капитана, станал прочут като единствения български вентролог, разсмя до сълзи пловдивската аудитория в Plovdiv Event Center. Изкуството му, считано от самия него за умиращо, провокира откровени страсти и неподправено развлечение с колоритните си и настоящи герои като Бай Тъньо.
Прочетете още
Любопитни, по какъв начин се става прочут с толкоз извънредно изкуство в България, ние от TrafficNews , потърсихме Капитана, с цел да хвърли светлина върху това, по какъв начин се подхваща едно такова начинание, по какъв начин се развива и какво е неговото обръщение.



- Вентрологията е необикновен тип изкуство. Как открихте, ще го умеете?

- Всъщност ми го откриха. Не съм го разкрил аз. Аз съм приключил " Актьорство за куклен спектакъл " и още като студент съм го обсъждал с сътрудници, че в случай че някой го направи ще „ избие рибата “. Но е супер трудоемко и не си заслужава напъните, в случай че нямаш по какъв начин да го популязираш.

Бях на кастинг за артисти в " Шоуто на Слави " с Бай Тъньо и там го правех без вентрология. Тогава той ми предложи да стана вентролог, предложи да ме финансира. Курсът беше онлайн, изкарах го и ми лиши към половин година, с цел да приготвя първото си шоу. Важно е да подчертая, че това е изкуство, което непрекъснато усъвършенстваш. Това не е нещо, което се научава и... готово. Всеки текст би трябвало да се обработи, даже всяка дума, с цел да може да наподобява същинско. И даже и до ден сегашен от време на време си движа устата, тъй като, когато ме завладее страстта, е невероятно да управлявам всички мускули.

- Имате ли  някакви специфични техники, с цел да се развивате? Начини, посредством които се подготвяте за шоуто си?

- Преди с уиски, а в този момент единствено с вода! Не, няма специфични техники, има загрявка, която се прави, само че тя си е напълно общоприета. Тя е нещо, което се прави преди зрелище, само че не е по никакъв начин характерна. Хубаво е човек да е отпочинал, да не прекалява с кафето поради кофеина, който в допълнение стяга мускулите. Просто би трябвало да си спокоен и уталожен.

- Има ли самун в това изкуство в България?

- Има, несъмнено. В България има самун за всевъзможен тип изкуство. Въпросът е, че нашият пазар е доста дребен и бързо се насища. Затова ти би трябвало непрестанно да измисляш ново и ново нещо, да забавляваш публиката по нов и нов метод.

Ако от 6 милиона души, два от тях вървят по такива събития, за три години всички те ще са гледали представлението ти и ти би трябвало да им предложиш ново нещо.



- Имате ли идол във вентрологията?

- Може би най-вече ми подхожда Дейвид Стросман. Предполагам, не са го чували доста хора. Той е австралиец. За разлика от добре познатия Джеф Дънам, който прави просто обособени скечове, Дейвид Стросман и Нина Конти (англичанка) вършат цели представления. Техните номера на куклите и скечовете са подчинени на една цяла арка, тематика, концепция и постоянно споделят нещо на хората. Всяко зрелище си има тематика, а най-после приключват с обръщение. И може би под тяхно въздействие постоянно приключвам с нещо съществено и виждам да имам арка на представлението си.

Не просто да хвърля едни смешки публиката и край, това беше всичко от нас, а да вкарам смисъл в цялото нещо. Дошли са да ме гледат 500 индивида, хубаво е да им кажа нещо свястно най-после.

- Вие сте приключил актьорско майсторство за куклен спектакъл в НАТФИЗ.  Коя е сцената на това изкуство, може ли то да влезе в кукления спектакъл или да бъде част от развиването, от бъдещето му?

- Не. Вентрологията е умиращо изкуство. Тя преди време е била доста известна, тъй като хората не са знаели по какъв начин става, предавали са ѝ магични свойства надали не. Смята ли са, че се дължи на анатомични специфики. Всъщност, тя е „ шарлатанско “ изкуство.

Има някаква известност, задава се някакъв тренд, само че като цяло спада. Стенъпът е този род, който ще се наложи. Вентрологията е част от стендъпа, само че особено за източните страни в Европа, кукленият спектакъл дотам развъртян, че публиката няма потребност да НЕ вижда по какъв начин артиста си отваря устата. Вентрологията може да способства за някои смешки, само че може доста повече да ограби едно шоу, в сравнение с да способства за него, говорейки за куклен спектакъл.

Това, несъмнено, е персонално мое мнение. Аз не съм величие и се надявам да бъркам. Но вентрологията е изкуство, което не може да се развие повече от това. За разлика от музиката, да вземем за пример, която има безчет комбинации. Единственото, което би могло да се развие, е облик. 



- Как се намирате баланс и не пречи ли едното ви професионално лице на другото? Губите ли се в куклите и облиците си?

- Не, не се изгубвам. Те постоянно са с теб в живота, само че аз съм го поизчистил. Преди когато видех някоя обстановка и Бай Тъньо започваше да разяснява в главата ми. Аз въпреки всичко съм куклен артист от 2008 година Ние построяваме резистентност към тази шизофрения. На това са ни учили 4 години. Да можем да го подтискаме.

- Вие казахте, че вентроголията е умиращо изкуство. Как тогава един вентролог се задържа на международната сцена? Както е случая с Джеф Дънам, да вземем за пример?

- При Джеф Дънам какво е станало - той се занимава с вентрология от 6-годишен и в действителност чак на 30 и няколко години пробива и става толкоз прочут с Ахмед. Всъщност, героят му го прави толкоз известен. И екипът му! До преди огромния пробив той няма екип, работи самичък. Има доста падения. Създавайки Ахмед, притегля вниманието на огромна продуцентска компания, която го развива. Защото има най-хубавия екип. Както и аз и съм извънредно признателен за него.

Ако имаш доста положителни ябълки, само че няма кой да каже на хората, че това са най-хубавите ябълки, те ще са си просто ябълки. Конкуренцията е толкоз огромна, че колкото и да си добър, а ти би трябвало да си, екипът би трябвало да те поеме и да развивате дружно продукта.

- Има ли изкуство, друго от това, с което се занимавате, и доста харесвате?

- Обичам музиката. Аз изсвирвам на ирландска флейта, изсвирвам и малко на пиано, изобразяване, фехтовката или фехтовално изкуство, в случай че го наречем… Общо взето обичам нещата, които ме карат да създавам. И посредством творенията си да вълнувам хората. Било то с музика, изобразяване или с прободна рана в корема.



- Играете в сериала " Войната на буквите " по Българска национална телевизия. Сериалът  предизвика не по-малко бурни реакции от кино лентата " Ботев ". Сега като гледахте епизодите, какво е вашето чувство за кино лентата?

- За страдание, не съм го гледал. Просто не ми е останало време. И не мога да разясня.

- Интересувал ли сте се в елементи за този исторически интервал?

- Да, за самия исторически интервал съм се интересувал. Аз съм човек, който обича историята. Чух мнения, че имало грешки, само че отново споделям - не съм го гледал.

- Смятате ли в бъдеще да продължите да се занимавате с вентрология, или мислите да преминете към киното напълно?

- Аз със кино в никакъв случай не съм мислил да се занимавам напълно. Аз одобрявам стенъп-а, а вентрологията я лепя към него, тъй като там ти не си реализатор, ти си създател. Текста, който играя, аз си го пиша, аз движа нещата, аз ги управлявам. Искам аз да съм основал средата. Просто желая да съм част от процеса на основаване.

- Предстои ви още едно зрелище в Пловдив, още веднъж тук в Plovdiv Event Center. Разкажете ни нещо за него.

- Да, на 10 март ще бъда още веднъж тук със спектакъла си „ Образцов дом “, който написах по време на пандемията. Тогава трябваше да прекарам една година компактно у дома с щерка ми и жена ми. Така се раждат гениалните текстове!

Основното освен в него, само че и в цялостната ми работа, е да умихвам другите. Доказано е, че това работи. Например с предоставяне на мигач. И хоп, всички участници в придвижването се усмихват.  Това е моето обръщение към хората - усмихвайте другите, с цел да усмихнете и себе си!  И това е добре да откри приложение, даже в елементарни ежедневни обстановки.

 

 

И той го направи! Подари усмивки и положително въодушевление на дребни и огромни. Не инцидентно още преди събитието, негови почитатели хлапета го чакаха, с цел да поговорят с Капитана и да се срещнат онлайн с Бай Тъньо.

 





 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР