Димитър Главчев, сн. БГНЕС Председателят на парламента Димитър Главчев плати

...
Димитър Главчев, сн. БГНЕС Председателят на парламента Димитър Главчев плати
Коментари Харесай

Борисов подари първа политическа победа на БСП: Главчев падна


Димитър Главчев, сн. БГНЕС

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев заплати с поста си за опита си да тушира скандал с опозицията в Народно събрание, подбуден реплики на Бойко Борисов, че има " депутати, забъркани с наркотрафик ". Главчев подаде желаната от Българска социалистическа партия оставка по гледище на министър-председателя, който по този начин подари първата алегорична победа на опозицията в настоящия парламент. Така беше преодоляна очертаващата се парламентарна рецесия след решението на Българска социалистическа партия да напусне Народно събрание, до момента в който Главчев не подаде оставка. Борисов явно е желал да си спести резила да посрещне ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни идния вторник в полупразна пленарна зала.

Новият началник на Народното събрание е неговият доскорошен заместник-председател от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Социалистите упрекнаха Главчев в цензура задето в профил водача им Корнелия Нинова от пленарната зала в сряда, до момента в който тя четеше декларация, която съгласно Главчев била оскърбителна за премиера, министрите и Народното събрание. Депутатите от ГЕРБ, ръководителят им Цветан Цветанов, както и " Обединени патриоти " дадоха цялостна поддръжка на парламентарния началник, който съгласно тях е работил съгласно правилника. В четвъртък обаче Борисов разяснява, че той не е трябвало " да си изпуска нервите ", въпреки да го оправда ненапълно с провокациите на Българска социалистическа партия.

Главчев: Като доскорошен пръв измежду равни би трябвало да дам образец

Неочакваната развръзка настъпи в петък сутринта, когато министър председателят се появи в Народното събрание тъкмо преди плануваното разглеждане на импортираното от Българска социалистическа партия искане за оставката на Главчев. Последва ексклузивен председателски съвет траял към час. След него Борисов съобщи, че стабилността на страната му е най-важна и напусна Народното събрание.

След това Димитър Главчев подаде оставката си непосредствено в дловодството, с което съгласно правилника тя неотложно влиза в действие и по този начин се спести нов сеир с разискването и гласуването й от депутатите.

" Това е честен акт. Като доскорошен пръв измежду равни би трябвало да дам образец за възобновяване на парламентаризма в Народното събрание ", сподели Главчев от парламентарната естрада. По-късно пред публицисти той посочи, че самичък е взел решението и не му е бил оказван напън, а министър председателят му споделил: " Решавай ".

Решението ще да е било трудно, тъй като след това Главчев разгласи, че счита да подаде оставка и като народен представител.

" Платихме цената за творбите на водача си "

Въпреки, че и Главчев, а в следствие и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов неведнъж увериха медиите, че решението на парламентарния началник е било персонално и не вследствие на напън, източници на Mediapool в партията настояват, че сходни изводи не дават отговор на истината.

Нещо повече – оставката на Главчев е първият случай, в който въпреки и импровизирано депутати от ГЕРБ показват противоречие с водача си и даже настояват, че той е " забъркал кашата с " творбите си за наркотрафика ".

Скандалът в сряда избухна след настояването на Корнелия Нинова министър председателят да пристигна и назове поименно кои депутатите са забъркани в накротрафик и пазаруване на гласове. Мнозинството бе срещу, което даде мотив на Нинова да запита ГЕРБ " нямате ли достолепие на народни представители, които същият този човек е наричал безделници " и " за какво позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да разрушава институциите ". В настъпилата блъсканица Главчев в профил Нинова от съвещанието, а след това и съпартица й Антон Кутев.

" Борисов изрече съставомерни думи, подвигна висока топка на опозицията, Корнелия Нинова естествено, че ще пита кой е забъркан в наркотрафик – тя това работи, да е съпротива. И тъй като трябваше да замаже гафа на водача, Главчев си изпусна нервите ", обясниха народни представители от ГЕРБ пред Mediapool.

В самото начало на диалозите сутринта партията даже се е противопоставила на опцията Главчев да освободи поста си, само че Борисов твърдо настоял за противоположното, което още повече разгневило ГЕРБ.

" Доколкото разбрахме, на председателския съвет е пробвал да договаря с опозицията да се реализира компромис, само че те би трябвало да са луди, с цел да не отиграят тази топка, която самият министър председател им подвигна. И то тъкмо сега, в който у нас би трябвало да наподобява умерено ", споделиха от ГЕРБ.

" Не мога да заставам в един парламент с Нинова и Кутев "

Главчев съобщи, че е решил да напусне и Народното събрание: " Колегите упорстват да остана, само че аз отново ви споделям, персонално за себе си считам, че ми е мъчно да заставам в един парламент с госпожа Нинова и господин Кутев ".

" Борисов нищо не е изискал. След като говорихме един час, Борисов сподели: " Решавай си ", тъй като диалозите бяха такива, че 50 на 50 беше дали да си я подам, или не. Аз взех решение, че е по-добре да избегнем следващ недобър звук. Никакъв политически напън не е имало към мен от съдружните сътрудници, от управлението, защото позициите бяха почти 50 на 50 ", добави той.

Страхът " Таяни "

Предстоящото посещаване на ръководителя на Европарламента Антонио Таяни в София най-вероятно е една от аргументите Борисов да търси помирение с опозицията. По време на председателския съвет Българска социалистическа партия са декларирали, че ще създадат всичко допустимо да бойкотират планувания дневен ред. От Движение за права и свободи също са загатнали, че ще опразнят залата.

" Няма по какъв начин да има единствено ГЕРБ, Оперативна програма и " Воля " в залата ", признаха депутати от ГЕРБ пред Mediapool.

Тази версия бе доказана и косвено от Цветанов. " Мъдростта би трябвало да бъде водеща. Държавата би трябвало да ни бъде приоритет. Парламентарното болшинство беше на мнение, че не би трябвало да се приема тази оставка. Не желаеме залата да е празна, когато ръководителят на Европейския парламент (Антонио Таяни, който идва у нас) приказва за целите на Европейски Съюз. Нека да няма спекулации с тази оставка. Главчев го прави единствено и само от народен интерес. Не желаем да има персонални нападки от тази естрада към който и да е било. В днешната обстановка няма печеливши, всички сме губещи. Винаги ще бъдем с теб, сътрудник Главчев ", приключи прочувствено Цветанов от трибуната и благодари на " сътрудниците от опозицията ", че са намерили " сили да се върнат в пленарна зала ".

Пред кореспонденти той разяснява, че Главчев ще бъде обезщетен с пост в Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Нинова: Решението бе неизбежно

" Днешното решение беше неизбежно и вярно. То е и горчив урок за политическата класа и най-много ръководещото болшинство. Урок за това, че в правовата страна е обикновено да има ръководещи и съпротива, независимост на словото, разнообразни отзиви. Оставката е и опция за ново начало ", съобщи задоволена Корнелия Нинова.

" Високо оценяваме персоналния акт на господин Главчев с подаването на оставката. И пожелаваме идващият ръководител да е на равнището на институцията ", сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Волен Сидеров разгласи от името на " Обединени патриоти ", че оставката е компромис в името на националния интерес, само че " в този случай кардинално съображение за оставка на Главчев нямаше ".

" Нямаме нарушаване на правилника, нямаме вина, поради която той да си заплати. Прави го като компромис. Дано това да бъде оценено от страна на Българска социалистическа партия и да не се трансформира в мотив за някакви изнудвания. Това към този момент би било неприятна процедура ", предизвести Сидеров.

" Воля " желае оставката на Иво Христов от Българска социалистическа партия

Председателят на " Воля " Веселин Марешки, който още преди дни съобщи, че оставката на Главчев не го вълнува и той няма да е поддържа, изненада всички с искане за оставка на аления народен представител Иво Христов, който неотдавна разгласи, че 80 на 100 от популацията на страната е дебилно.

Следвайки образеца на Нинова, Марешки изясни, че когато Иво Христов е в залата, " Воля " ще я напусна.

" Приветстваме това, което направи господин Главчев, и жеста, който даде. Но да обърнем внимание на двойния критерий. Факт е, че по отношение на напрежението не му устояха нервите, само че той можеше да излезе и да каже едно изсъхнало " извинявай " и това да прекъсне. Уважаеми сътрудници, на вас харесва ли ви някой да назовава 80% от вас " дебили "?! Около 30% от българските жители гласоподаваха за вас. Оказва се, че и за вас са дали своят вот дебили. Ще поддържаме ли делението на касти, да има висша прослойка, която се смята за по-висша от българския народ? Тези хора, доведени до скотско положение по време на вашето ръководство и в този момент ги наричате дебили. Ние от " Воля " няма да влизаме на съвещания, до момента в който господин Иво Христов не си подаде оставката ", съобщи Марешки, с което провокира възгласи в залата.

Българска социалистическа партия, които оправдаха " дебилите " на Иво Христов с репликата на Борисов отпреди години за " човешкия материал ", се отнесоха иронично към апела на Марешки. Те се заканиха да държат Иво Христов в залата, с цел да не влиза Марешки в никакъв случай вътре.

Изборът на Караянчева

Заседанието на Народното събрание се водеше от зам.-председателя Цвета Караянчева. Веднага след гласуваната оставка на Главчев и след малко съвещание на групата на ГЕРБ, Цветанов я предложи за ръководител.

Караянчева беше подкрепена от 138 депутата, " срещу " бяха трима, а 71 се въздържаха. Тя става втората жена отпред на Народно събрание след Цецка Цачева.

Караянчева постави клетва и съобщи, че ще работи за това всички да се усещат равни.

" Тук е залата, в която би трябвало да се споделят разнообразни отзиви. Тук би трябвало да споделяме всичко, само че то да бъде на основа въз основата на политики, а не на личностни нападки, тъй като сме политици. Когато тонът излиза от положителните рамки, би трябвало и някой да потушава тази страст. Работата на ръководителя на Народно събрание е тъкмо тази ", сподели тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР