Димитър Главчев, председател на КК – ГЕРБ, в Беновска пита“

...
Димитър Главчев, председател на КК – ГЕРБ, в Беновска пита“
Коментари Харесай

Димитър Главчев: Бойко Борисов може да води България!

Димитър Главчев, ръководител на КК – ГЕРБ, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 20-и август 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Изказването на Кирил Петков, че Бойко Борисов би трябвало да се пенсионира.

„ Казвам добър ден на ръководителя на КК на ГЕРБ Димитър Главчев! Има ли още смисъл от тези партийни институции? “, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че по-лошото е, че в последно време хората си мислят, че няма смисъл от множеството институции, до такава степен са я докарали с работата си. А що се отнася до партийните органи – това си е вътрешнопартиен въпрос и няма чак такива последици за обществото. Когато не работят обаче огромна част от държавните институции – следствията са за всички жители!

„ Знаете ли за какво Ви запитвам? Сега всички чакаме Бойко Борисов да рестартира България след наследството на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ. От друга страна пък „ симпатичният Кирчо “ сподели, че Бойко Борисов би на възрастта на татко му и би трябвало да се пенсионира. Как се раздават по този начин пенсионните книжки в политиката? “, попита Беновска. Главчев отговори: „ Ами прави някаква пенсионна промяна в политиката, само че там е ясно, че пенсионира гласоподавателят! Странно е, в неговото държавно управление имаше и човек на по-голяма възраст, Бойко Рашков се споделя! Но там няма пенсиониране! Така че и тук реализира някаква изборна пенсионна промяна, както и цялата му политика беше много изборна. Странна е тази избирателност в това време, когато дори споделя, че ще е лидер на листа господин Рашков, който е най-малко 5 години по-възрастен от Бойко Борисов. Не знам и какъв принос има той в политиката спрямо Бойко Борисов, който 3 пъти е бил министър председател! Не е по-млад и Николай Събев, другояче приветлив министър! “. Беновска означи, че Събев е тънък човек. Главчев отвърна, че в действителност е тънък и учтив, само че сега приказваме за възраст и не би трябвало да има двоен критерий.

Интерконекторът с Гърция.

Димитър Главчев съобщи, че изказванието на Петков за незавършения 12 години интерконектор с Гърция е опорка, и то освен на Политическа партия, а и на Демократична България. Той продължи: „ Нали знаете по кое време е приключен газопровода ТАП? Завършен е в края на 2020 година, т.е. от този момент са минали няма и 2 години. Нямаше по какъв начин да се свърже този интерконектор с Гърция в нищото преди 2020 година Всъщност проектът беше да бъде обвързван април 2021 година, само че заради пандемията беше подписан анекс от двете страни, с цел да бъде приключен през декември 2021 година! “.

„ Но виждате, че през вчерашния ден в 7 часа вечерта служебният министър на енергетиката Росен Христов сподели едни странни неща, мен в случай че питате – имаме 1/3 вероятно задоволяемост с газ за месец октомври, която е на цена, доста огромно беше измъкването да кажем цената, само че най-после се разбра, че до 400 000 лв., само че не се разбра на мегаватчас ли, на кубически метри ли? Дали ще си купим терминал за разтечняване? Говори се с един неразбираеми думи! “, продължи Беновска. Димитър Главчев отговори, че има една игра с мерните единици, с цел да може хората, които не са доста наясно с тематиката, да се объркат. Но в действителност истината е, че няма газ за бизнеса и за хората или идва на цена, която е убийствена!

Готови ли са ГЕРБ да се върнат на власт и с кого?

„ Готови ли сте ГЕРБ да дойдете на власт и с кого? И то във времето, когато може би няма да има газ, ток, няма да има парно, а кой знае, в този момент се занимавахме и със земеделските производители, може да няма месо, мляко! Защо ви тази власт на ГЕРБ? Не е ли по-лесно Борисов да си стои в Банкя, да си гали кучетата и да се пенсионира, както споделя Кирчо? “, попита Беновска. Димитър Главчев отговори: „ Може би ще му е по-добре да си почива, тъй като е приключил толкоз работа, що се касае за много години напред не знам дали ще се свърши! Но не, очевидно не е! Защото през годините сме потвърдили, че партийните, колкото и клиширано да звучи, че партийните и персонални ползи ги загърбваме, когато става дума да държавен интерес! Това през годините сме го потвърдили и не една и две рецесии е решил Борисов в персонално качество, когато е бил! “.

Димитър Главчев продължи, че сега не би коментирал въпроса с кого биха управлявали ГЕРБ. ГЕРБ се явяват както постоянно в коалиция със Съюз на демократичните сили и търсят болшинство, което да им разреши да осъществят концепциите, които имат. „ Грешки сме допускали, само че не такива, каквито видяхме в този момент за 7 месеца! Защото не сме се учили по време на ръководството! “, безапелационен бе той.

„ Учили сте се, в този момент говорихме с Гечев за „ калинките “! “, означи Беновска. Главчев отвърна, че не може да се прави съпоставяне с повсеместния разпад, който се следи сега.

Къде стои ГЕРБ в световния конфликт Съединени американски щати – Русия?

„ Вижте, господин Главчев, сега не вършим установително дело кой е по-виновен, времето ще покаже! По-интересното е другото, дано да чуем какво сподели, когато внасяше документите на ГЕРБ в ЦИК Томислав Дончев и малко да разтълкуваме, тъй като се появяват едни малко басови, подправени тонове, сякаш! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението на Томислав Дончев по време на регистрацията на ГЕРБ в ЦИК от 11.08.2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Томислав Дончев: Това не е олимпиада или съревнование! Разбира се, кой е първи и кой е втори има голямо значение. За нас съществена цел е да върнем оптималната част от доверието на българските жители! Това е огромната ни задача. Ще водим спокойна, рационална акция. Ще предлагаме решения за излаз от всички рецесии, в които е затънала България. Ще бъдем виновни, тъй като значително от нас зависи, без значение като ръководещи или съпротива, политическия развой и това, което ще се случва в България. Рано е да разясняваме съдружни валентности. Първо, би трябвало да забележим каква е волята на българските жители, кому какъв брой доверие е обещано. След това ще разясняваме този въпрос, само че за нас е от извънредно значение България да приключи, да скъса потреблението на политическата шмекерия! Да приказваш едно, да правиш друго! Думите в политиката още веднъж би трябвало да имат смисъл! Това, което казваш, да поражда резултати, да значи нещо! През последната година и малко повече думите изгубиха смисъл в политиката. Защото ръководещите, политиците, приказват едно, а вършат друго. Остра изразителност срещу „ Газпром “, а в това време продължаваме да купуваме съветски газ с съветски медиатори. Това е огромната ни задача – да прекратим политическата шмекерия и думите в политиката още веднъж да значат нещо!

Медия: Г-н Борисов ще бъде ли лидер на две листи?

Томислав Дончев: Ще забележим. Със сигурност оценката на управлението на партията за работата на парламентарната група е добра. Това не значи, несъмнено, че няма да търсим свежи попълнения. Една партия е като една персона, тя би трябвало да се развива непрестанно. Освен това, политическите сюжети се сменят, излизат нови тематики. Ще търсим още потвърдени хора, експерти, с които да допълним листите, само че има време!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: „ Вярно ли е, че Томислав Дончев е „ сорос индивидът “ в ГЕРБ? “. Димитър Главчев отговори, че няма такива наблюдения и попита какво значи „ сорос човек “. Беновска изясни: „ Ами, знаете, че в България има две трендове, едната е на русофилите. Това са нашите родители, частично и ние ненапълно, нашите баби и дядовци, които са живи още. С едно потомствено почитание към съветската просвета и съветския дух, пък за какво не и съветската стопанска система в едни по-добри години! В същото време след 10-и ноември навлезе по този начин наречената американска вълна, всичко, което беше американско, е хубаво, продължаваме да вървим на приемите за 4-ти юли, да „ чукаме чело “ на американското посолство! Тази ария несъмнено ще се изпее, само че превалира към този момент – „ ние сме евроатлантици “, това е като клетва! “.

Димитър Главчев съобщи, че в действителност има световен, цивилизационен конфликт сред Русия и Съединени американски щати и е обикновено да има последователи и на едните, и на другите. В България настроените позитивно към Русия хора са повече. „ Кое съветско стихотворение Ви хрумва в този момент в главата? “, попита Беновска. Главчев отговори: „ Примерно на Пушкин, „ Аз си издигнах монумент неръкотворен “! Но аз имам преимущество, тъй като съм приключил Руска гимназия! “.

Беновска изясни: „ Казвам това, не с цел да възвеличим Русия на някакъв фундамент, а тъй като това е вътре в нашия живот! “. Главчев отговори: „ Така е, само че въпреки това сега надали някой може да отхвърли обстоятелството, че Русия е агресор в Украйна! “. Беновска отговори: „ Можем да поспорим! Но желая да кажа нещо, което желая да чуете освен Вие! Знаете ли за какво е избухнала тази война в Украйна? Щабът, помните, по-рано и в България имаше такива институции на „ мислители “, анализатори, цели научни колективи. Стигнах до извода, че това, което Америка се пробва да ни наложи като стандарт, 38 пола, Вие мъж ли сте, аз жена ли съм. Неговите мислители са споделили – би трябвало да върнем мъжкото в мъжете, женското в дамите! Знаете ли разликата в кръвоносната система сред мъжете и дамите? Когато нахлува адреналин в кръвоносната система на мъж, вашите кръвоносни съдове се уголемяват. Вие сте основани за борци, бойци, вие сте войните. Вие излизате отвън пещерата, воювате, носите. А ние, дамите, когато нахлуе адреналин в нашата кръвоносна система, ние пазим. Ние дамите събираме, ние пазим децата, фамилията. Нашите кръвоносни съдове се свиват. Това е чисто физиологичната разлика! Та мислителите на Путин споделят – да върнем мъжкото в мъжете и женското в дамите. Мъжът би трябвало да отиде на война, да се разсъни у него дъхът на война, а дамата би трябвало да се погрижи, да е здравна сестра, да превързва раните, да събира! Това звучи много нереално, само че има логичност! “.

Димитър Главчев отговори: „ Има логичност, само че не мисля, че това е някакво опрощение да водиш война и да избиваш почтени хора! “. Беновска попита: „ Да се върнем на въпроса – къде е Сорос в ГЕРБ? “. Събеседникът ѝ отговори: „ Нямам разбиране къде е, само че за мен най-важно е България да следи своя народен интерес! Чисто прагматично да го погледнем, да употребява връзките си и с едните, и с другите, с цел да може страната да върви нагоре! Това е най-правилното, България да е над всичко, в случай че би трябвало отново факсимиле да употребявам, само че то не е факсимиле! Това би трябвало да бъде изпълнено със наличие и политиците да разсъждават по този начин. Оттук нататък това е в действителност доста сериозен световен проблем. Виждаме, че към този момент в Европа има сериозна опозиция против глобите, даже в Германия. В Словакия са събрани 400 000 подписа за събаряне на държавното управление! “.

Беновска отвърна: „ Вие виждате, че нашият административен съд, по този начин както събори ограниченията „ Магнитски “, по този начин ще събори и по този начин наречените ограничения на Европа против Русия, тъй като те нямат никакво законово съображение! “. Главчев отвърна, че въпросът е кой понася тежестта на глобите, а в Европа даже следствията са по-тежки, в сравнение с в Русия! „ Но никога не съм путинофил, това би трябвало да е ясно! “, акцентира Главчев.

Газовата рецесия.

„ Хайде да чуем на малко какво ми отговори малко през вчерашния ден вицето Алексиев, който дава отговор освен за стопанската система, за превоза, само че и за газовата рецесия, Гълъб Донев го постави отпред! Вече казахме, че Росен Христов не можа да изясни през вчерашния ден ще имаме ли газ! “, продължи Беновска и пусна запис от брифинга на Христо Алексиев от 19-и август 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н вицепремиер Алексиев, стиснахте си ръка със Сърбия, явно ще продължите да я разтърсвате и след 44-ия ден, който ни чака след днешния ден, това е денят, в който евентуално ще имаме 48 Народно заседание! Само 44 дни! Така че желая да Ви приземя. Какво се случва с енергетиката в България? Вие ръководите щаба. До тази вечер би трябвало да сме наясно ще имаме ли танкери, газ, разтечняване, терминал. Обхванете този въпрос!

Вторият ми въпрос – имахте знакова среща при започване на мандата с превозвачите. Оттам нататък като че ли всичко затихна!

Христо Алексиев: Не е по този начин!

Илиана Беновска: Какво направихте и какво ще облекчи промишлеността и транспортите?

И третият ми въпрос е до каква степен, говорейки за сръбските проблеми и връзка с България, ще съумеете да решите казуса с Дунав мост Видин, Дунав мост Русе и „ Капитан Андреево “? Това са невралгичните точки!

Христо Алексиев: По отношение на тематиката енергетика, аз там споделих доста ясно – ние би трябвало да работим доста систематично! Затова имаме ясни цели, явен проект. Мисля, че показахме, че първите неща, които трябваше да се случат, отново дублирам какви бяха нашите цели – преди всичко интерконектора с Гърция, с цел да може оттова да получаваме количествата на ниска цена азерски газ. Вие видяхте съответни дейности всеки ден в тази посока.

На второ място, като приоритет, беше финансовото стабилизиране на „ Булгаргаз “. Защото аз споделих доста ясно, каквито и доставки да желаеме и да имаме – те би трябвало да бъдат заплатени, те би трябвало да бъдат обезпечени, те би трябвало да бъдат авансирани! Като цяло пазарът на енергоресурси се промени тотално в последните няколко дни. Което значи по-високи цени, претенции за предплатени заплащания. И ние трябваше да осигурим нужния паричен поток на „ Булгаргаз “, като публичен оператор и снабдител, с цел да можем да подсигуряваме тези количества. След това, и сега работим по това, ние би трябвало да намерим нужните количества, само че не просто да ги намерим, а да намерим тези количества на най-хубава цена за бита и за бизнеса. Работим по този въпрос. Следващата седмица ще имаме резултати.

Илиана Беновска: До тази вечер какъв резултат ще имаме?

Христо Алексиев: Не е единствено това въпросът. Въпросите са доста. Затова би трябвало всички въпроси да се адресират и да се работи систематично. Това е един обособен въпрос от целия формат на въпроси. Искам да ме разберете вярно. Нашата цел е да осигурим нужните количества газ на най-хубавата и оптимална цена. Защото тя се заплаща от всички нас, от бизнеса и от хората. И приканвам за по-малко идеология по тези тематики! Защото идеологията не храни хората, нито топли хората, нито оказва помощ на промишлеността да работи!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Е, господин Главчев, къде ще намерим, както се изрази господин Алексиев, този газ? Ние да не играем на „ пущам, пущам кърпичка “? С най-голямо почитание го споделям към него, индивидът се старае! “. Димитър Главчев отговори, че за жалост министър Алексиев е докаран до такава нежелана обстановка в резултат на работата на кабинета Петков.

„ Добре, само че вие печелите изборите, и? Интерконекторът, тази мантра, има ли, няма ли? “, попита Беновска. Димитър Главчев отговори, че интерконекторът би трябвало да проработи от октомври, което е 10 месеца забавяне по отношение на анекса, подписан от Борисов. И виновността за това забавяне не е на Борисов. Той продължи, че имаме настоящ контракт с „ Газпром “, само че една от страните не го извършва, а коя не го извършва, това ще се разбере на арбитраж. „ Ние не го изпълняваме! Защо не вършим като Унгария, като Полша, като Чехия? Защо да не плащаме в рубли, които се превалутират? “, попита Беновска. Главчев отвърна, че Германия заплаща в рубли, само че това не пречи да им стопират доставките. Проблемът е, че сме се докарали до такова положение, че ръководителят на щаба за превъзмогване на енергийната рецесия дава уклончиви отговори.

Димитър Главчев съобщи, че ГЕРБ са оповестили 6 целта за идните избори и един от тях е цялостна диверсификация на газовите доставки. Това значи да имаме обезпечени доставки на газ отвред и да се употребява и съветски газ, защото доставките от Русия не са сигурни. Поради войната, която води Русия, „ Газпром “ не е сигурен снабдител на газ. Но това не пречи, в случай че те ни оферират газ на по-ниска цена, ние да се възползваме. „ Затова споделих, че ползите на България би трябвало да са над всичко! А тук с изключение на лозунгарското „ ползите на България “, това са ползите на потребителите, на бизнеса и на всички, които използват газ. Сложна е обстановката, не е трябвало да се стига до такава степен! И на всичкото от горната страна да споделят – ето ви 7 танкера, само че се оправяйте с тях! Къде да ги разтоварят тези танкери? “, попита Главчев.

Най-важният въпрос, който ГЕРБ би трябвало да реши?

„ Кой е най-важният въпрос, който ГЕРБ би трябвало да реши на тези избори? Аз бих Ви го задала този въпрос като гласоподавател – за какво би трябвало да гласоподавам за ГЕРБ? “, попита Беновска. Главчев отговори, че най-важният въпрос е да се спре свободното рухване на страната и на институциите, което води до утежняване на качеството на живот. Това се усеща от българските жители. Той беше безапелационен, че ГЕРБ е потвърдил, че може да се оправя с рецесии, което никой различен не е потвърдил. Последните ръководещи даже са вкарали България в още по-голяма рецесия. „ Те щяха да носят смяна, само че тя е за неприятно, не е за положително! “, безапелационен бе Главчев.

Може ли Борисов да рестартира България?

„ Борисов може ли, ще употребя този съвременен глагол, да рестартира България? “, попита Беновска. Главчев отговори: „ Ако някой може от настоящия набор от политици – това е той! И го е потвърдил. Ако позволите да се пошегувам – цялата политическа система сега се крепи на него! Повечето от другите партии живеят с помощта на омразата си към Борисов и го загатват във всяко свое изявление. Тяхното битие ще се обезсмисли, в случай че го няма Бойко Борисов! Какво ще прави Кирил Петков, в случай че се пенсионира, както той споделя, Бойко Борисов? Какво ще вършат Корнелия Нинова, Христо Иванов, Атанас Атанасов? То не останаха други партии! Те оферират ли нещо друго, с изключение на да се махне Бойко Борисов? “. Беновска отвърна: „ Предлагат да се облагодетелстват от властта, какъв им е казуса? “.

Ще се върне ли още веднъж в дейната политика?

„ Вие връщате ли се интензивно в политиката, ще се кандидатирате ли? Вие сте ръководител на КК на ГЕРБ, само че не бяхте в тези парламенти? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ Само в последния парламент не бях, в другите бях. Но в случай че позволите да кажа, както моят огромен другар и още по-голям ваятел Вежди Рашидов споделя – в случай че има потребност, ще ударя едно рамо! Цитирам го! “. Така приключи диалогът сред Димитър Главчев и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 20-и август 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР