Димитър Главчев, екс председател на 44 НС, председател на КК

...
Димитър Главчев, екс председател на 44 НС, председател на КК
Коментари Харесай

Димитър Главчев: При “Промяната” 20 млрд изчезнаха, но пък вдигат рейтинга на Борисов

Димитър Главчев, екс ръководител на 44 Народно събрание, ръководител на КК на ГЕРБ, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

ГЕРБ при Промяната

“Как се чувствате ГЕРБ в епохата на Промяната? ” стартира диалога Беновска. Главчев отговори, че на националния конгрес се е видяло, че се усещат добре, въпреки и да са в съпротива и това от време на време е здравословно. Главчев напомни, че по времето на Пламен Орешарски също са били съпротива, само че това е интервал, който се пропуща услужливо и се твърди, че ГЕРБ 12 години са в ръководството.

“Големите топки ” на Петков и Василев

Беновска пожела да изгледат видео след спечелването на изборите от Кирил Петков и Асен Василев, в което тя подарява “големи топки ” на двамата. Водещата изясни, че това е във връзка изявление на Василев, че има “големи топки ” и може да се яви на спор с Бойко Борисов. Главчев показа, че си е мислел, че Беновска е подарила Конституция на Кирил Петков, поради специфичното му отношение към нея. Тя удостовери, че му е подарила.

Подаръци

Беновска подари и на Димитър Главчев “големи топки ”, с цел да съумеят с решението си на 13-ти март на националния им конгрес да образуват държавно управление в сянка, да имат подготвеност. “Докато за едни тази метафора е благопожелание, при нас сме потвърдили през годините, че е реалност ” сподели Главчев. Беновска подари на Главчев и Конституцията на Р. България, съпроводена с български байрак. Той сподели, че доста от ръководещите и най-много фронтменът на Продължаваме Промяната Кирил Петков се нуждаят от подобен подарък и във връзка неговото особено отношение към Конституцията.

Меморандумът

Водещата пожела да изгледат какво се е случило откакто Борисов е излязъл от следствието и е хвърлил бомба за меморандум.

Беновска: Г-н Кирил Петков, за какви капитали, въздействия и лица е отворена „ вратата “ на „ Промяната “?

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд $ с Gemcorp Capital Management Ltd. – Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation – Майкъл Хюит?

Интересен подробност е, че подписването бе „укрито“ от медиите, а нормално великодушните на обществени изяви ръководещи, този път непретенциозно замълчаха. Гигантската инвестиция бе регистрирана със непретенциозно прессъобщение, пуснато постфактум.

На 28.3.22-ра, експремиерът Бойко Борисов излезе от СГП, където го разпитваха рекетирал ли е екс-хазартния необут Васил Божков. Борисов не се самозащити рекетьор ли е, или не е рекетьор. А хвърли тайнствена бомба!

Медия: За какво Ви питаха?

Бойко Борисов: За какво ни питаха ли?! Че – до момента в който се тълпите тук – още половин милиард, през днешния ден, съобщи държавното управление! Още предходната – седмица половин милиард, по-миналата – половин милиард. И, вие, до момента в който се тълпите тук – към този момент милиард и половина, за по-малко от 30 дни.

Медия: За какво?

Бойко Борисов: Мен ли ме питате защо?! В същото време – меморандум за милиарди с неразбираеми компании, подписан в Гранитна зала на Министерски съвет! А, вие, прелестно знаете, че след сходни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило. Така че благодаря, че сте пристигнали!

Да забележим дали тази вечер в новините ще има за новия половин милиард?! И единствено за 30 милиард и половина нови задължения с 3 пъти по-високи лихви! Тези лихви ще минат половин милиард за година, най-после. Така че до момента в който вие изпълнявате заръката на деня, в петък, в Министерски съвет в Гранитна зала, в наличието на Кирил Петков се подписа за милиардна договорка меморандум! Оправданието на Асен Василев, през вчерашния ден, по „ Нова телевизия “, беше, че той не трябвало да ревизира, тъй като имало човек от американското посолство! А службите къде са?

Илиана Беновска: Вие няма ли да сезирате прокуратурата за тези контракти?

Бойко Борисов: Никога! Никога!

Това, за което приказва Бойко Борисов, се е случило в Министерски съвет на 23.3.22-ра. Там, по „ радостни чорапи “, се е подписало следното:

Уважаеми посетители, уважаеми сътрудници, в наличието на министър-председателя Кирил Петков се подписа меморандум за съгласие сред Министерството на енергетиката от една страна и Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation от друга. Меморандумът регламентира съдействието сред страните, по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика. От страна на МЕ подписва министър Александър Николов, от страна на Gemcorp Capital Management Ltd подписва Атанас Бостанджиев, изпълнителен шеф, от страна на IP3 подписва Майкъл Хюит, изпълнителен шеф.

Кирил Петков: Искам да поздравя страните за подписаното писмо за желание! Това за България е огромна стъпка! Защото предстоящите вложения, които тези двама сътрудници, е над 1 милиард американски $!

Главчев сподели, че през вчерашния ден е имало продължение по време на блиц контрола. Зададен е въпрос от Десислава Тодорова, ГЕРБ – с кой ДжемКорп е подписан контракт – с този, който има съветски капитали или този, който е холдингова конструкция на същата компания, само че отговор не са получили. Беновска сподели, че Кирил Петков е решил да даде случая на ДАНС, само че това е “след дъжд качулка ”. Главчев разяснява, че Петков назовава меморандума “просто писмо ”.

Кирил Петков от Народното събрание 8 април за Джемкорп

Десислава Трифонова: Г-н министър-председател, с Вашия британски би следвало към този момент да сте прочели публикациите във „ Файненшъл таймс “ и „ Ройтерс “ по отношение на Gemcorp и в тази връзка бих желала да Ви попитам следното нещо. С коя тъкмо Gemcorp Вие подписахте меморандум? С Gemcorp Capital Management, за която в началото изтече информация от МЕ или с Gemcorp Holdings Limited, както самата компания твърди. Тоест с съветската Gemcorp Capital Management или с офшорката Gemcorp Holdings? Защото втората компания, която твърди, че е подписала меморандум с Вас, е офшорка, записана в Джърси. А документите на офшорката в Джърси демонстрират, че е обвързвана с офшорка на Кайманите и с компания в Женева. Така че, ще Ви помоля да отговорите на този въпрос!

Кирил Петков: За да успокоя опозицията – това, което ние подписахме, е просто писмо за желание за вложения в България. Няма никакъв наложителен резултат по никакъв метод. Когато подписахме това писмо за желание, ние проверихме дали имат съветски вложители в този миг. В този миг те нямат съветски вложители. Освен това сега съм разпоредил цялостна инспекция, с цел да забележим 5 години обратно какви вложители са имали, с цел да можем да вземем решение дали да се пристъпи напред. И мога да Ви уверя, че няма да подпишем никакъв контракт, който ще е съответен, в случай че имаме даже и най-малките подозрения!

“Така ли се подписва документ за 1 млрд, когато си отпред на държавното управление? Не трябваше ли първо да се обследват тия компании, да се направи асортимент и по-късно да се вземе решението и даже да има разрешителна глоба, в случай че не най-малко от Министерски съвет, то наложително от Народно събрание? ” попита Беновска. Главчев разяснява, че е трябвало да има разглеждане на това “просто писмо ” и участниците в писмото – ДжемКорп, както и да има работа на службите. “Има заложен въпрос към трите служби, които могат да имат отношение по това просто писмо – ДАНС, ДАР и Служба “Военна информация ”. Има отговор от ДАР, че няма инспекция по случая, никой не е изискал към 4-ти април, същият отговор е получен и от Служба “Военна информация ”, която стана доста настояща във връзка случая с кораба в Мариупол. Отговор от ДАНС няма, нека да работят, да има инспекция, само че откакто министър председателят споделя, ДАНС са на непосредствено послушание на министър-председателя, тъй че несъмнено ревизират, само че всичко това се случи около противозаконното задържане на Борисов, несъмнено от съда като нелегално. Софийски градски съд отхвърля да се произнася по законността на задържането на някогашния министър председател Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, защото способният орган прокуратурата се е произнесъл. Влизаме в проблема господство на закона, правова страна, само че там са доста дълбоки водите и няма да ни стигне времето, с цел да характеризираме държанието на премиера Кирил Петков ” разяснява Главчев. Той продължи, че около зрелищното задържане е предходна срещата в Гранитна зала за разписване на това “просто писмо ”.

Дълговете на България

Главчев добави, че в същата седмица е бил изтеглен дълг за 500 млн, идващият понеделник още 500 млн и трети опит е бил изработен за подобен дълг, който не се е състоял, заради липса на интерес от участващите. Екс ръководителят на 44 Народно събрание сподели, че си коства да се напомни какъв брой дълг са емитирали държавните управления след ГЕРБ – предходната година са 3 млрд, в този момент още 1 млрд, а за интервала ноември-април от фискалния запас са изтекли близо 6 млрд – общо 10 млрд, които някъде са отишли. “Ако се сетим за едни 8-10 млрд, които се губят и от корупция… в случай че са ги намерили, значи тези 8-10 млрд и издаденият дълг и неналичието във фискалния запас – значи 20 млрд някъде са отишли от ноември месец до момента. Това е потресаваща сума. Много съм обезпокоен за положението на финансовата и фискалната система ” разяснява Главчев.

Българска народна банка – Каримански и Гюров – Румъния

Той добави, че е доста притеснително и това, което се случва с двамата шефове на Българска народна банка – единият към този момент бил получил опасност по телефона от Румъния, което значи, че в Румъния има интерес кой ще е шеф на Българска народна банка. “Може ли да се заплашва народен представител, ръководител на бюджетна комисия, да бъде заплашван и претендент за шеф на Българска народна банка? Очакваме органите, които би трябвало да вземат отношение, да се самосезират. СГП мисля, че е самосезира, само че е хубаво и Министерство на вътрешните работи ” сподели Димитър Главчев. Беновска означи, че Кирил Петков е разгласил в своя ФБ, че се е свързал с румънския министър председател, с цел да помоли за подпомагане при разкриването на причинителя. Главчев означи, че не би трябвало министър председателят да се намесва в работата на правосъдната система, само че може би имат опит с работата на Лаура Кьовеши, която много свободно пояснява правото в Румъния. Беновска сподели, че това ѝ е донесло популярност и в този момент е европрокурор. Беновска напомни, че Гроздан Караджов, министър на РРБ, който се пробва да работи, само че наподобява неговата работа става разменна монета кой ще бъде началник на Българска народна банка – Гюров или Каримански. Главчев показа, че не е виждал вицепремиер да стачкува пред Народно събрание, камо ли да се обвързва сигурността по пътищата с който и да е пост. “Такъв е характерът на обединението. Тя събираше омразата към ГЕРБ.Най-вероятно, към момента, само че отслабва тази сплав и лека-полека се разпада и то има основни аргументи за това. Отношението към Македония – видяхме какво сподели Слави Трифонов, няма какво да се разяснява ” сподели Главчев.

Планът за възобновяване и резистентност

“Урсула фон дер Лайен пристигна да прелее синергия на министър-председателя с проекта за възобновяване и резистентност или пристигна да сложи изискване да дигнем дигата и Македония да прелее в Европейски Съюз? ” попита Беновска. Главчев разяснява, че е пристигнала, с цел да подтиква Петков по някакъв метод, който е бил с приповдигнато въодушевление при подписването на проекта. Той продължи с това, че Петков е бил с необикновен пламък след срещата.

На 7 април 2022-ра ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен тържествено връчи на премиера Кирил Петков Плана ни възобновяване и резистентност.

Кирил Петков: Искам да стартираме тази конференция с едно огромно благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното наличие през днешния ден и за предаването на Плана за възобновяване и развиване, който към този момент е финализиран. С този проект, който е с размер над 12 милиарда лв. и е близо 10% от нашата стопанска система.

Какво е дала обещание „ Промяната “ от името на България?

Кирил Петков: Той дава в действителност опция България да се трансформира, да си подсигуряваме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна смяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим капацитета на България за геотермали. Да използваме нашите минерални води за произвеждане на електрическа енергия. Да реформираме върховенството на закона, посредством засилен надзор върху основния прокурор с назначението на арбитър, който може да стане проверяващ прокурор и по-късно да се върне назад, като арбитър. Да реформираме антикорупционната комисия, която в действителност да стартира да работи. Да реформираме метода, по който организираме публичните си поръчки. Да фокусираме върху българските железници като главен метод за превоз, като влагаме в 62 нови влака и нови градски железници. Да влагаме в образованието. Да влагаме в нови центрове за просвета, технологии, инженерство и математика. Да модернизираме просветителната инфраструктура. Да реформираме предучилищното и учебното обучение. Нови вложения в проучвания и нововъведения. Да влагаме над 1,3 милиарда в икономическа промяна. Да помогнем на нови, започващи новаторски компании да започват в България. Да подкрепим съществуващите да се модернизират. Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще финансира смяната в България! Благодаря, в този момент желая да дам думата на госпожа фон дер Лайен!

Главчев разяснява, че психолог би трябвало да проучва държанието на премиера, само че се вижда пламъкът в очите на Петков, когато се загатват цифри с доста 0. “Не е същото, когато го приказва финансовият министър Асен Василев. Има едни филмчета, в които се въртяха доларчета в очите, само че най-вероятно приповдигнатото въодушевление идва от прословутите акумулатори. Не знам кой не разбра, че ще станем номер 1 в света по произвеждане на такива акумулатори, които са към 10 % от общата стойност на проекта за възобновяване и резистентност ” сподели още Главчев. Беновска означи, че на Движение за права и свободи им е обичана тематика Иво Прокопиев, който ще бъде владетелят на завода за акумулатори, съгласно тях. Главчев разяснява, че обичана тематика в Народно събрание на едните е Иво Прокопиев, а на другите Делян Пеевски и непрекъснато има съревнование.

Коалиция ГЕРБ – Движение за права и свободи

Беновска напомни, че Вежди Рашидов преди 2 седмици в “Беновска пита ” е дал концепция, а Станислав Анастасов я е приел – да се договаря за допустима коалиция ГЕРБ-ДПС. “Не съм чул за тази концепция. Много не я ѝ поздравявам. Ние имаме решение да не вършим с Българска социалистическа партия коалиция на народен конгрес, не сме дискутирали други политически партии. Най-естественото е да вършим коалиция с партия, която е близка по идеология, защото виждате какво се случва, когато се съберат партии, които нямат никаква идеологическа база. “Слави Трифонов ли Ви става непосредствен? ” попита Беновска, а Главчев сподели, че не мисли и има партия, която е член на ЕНП и надали някой помни, че Демократична България е член, тъй като не се държи като такава. “Трябва да се търси дясна идеологическа основа и всички партии се събират, с цел да подобрят живота на българските жители. Ако не се случва това – няма никакъв смисъл от всевъзможен тип обединения. Ние сме потвърдили, че сме го подобрявали 12 години, само че в тези 12 години имаше година и половина, в която управляваше Пламен Орешарски ” сподели Главчев.

Украйна

Беновска означи, че Главчев ще върви на планина и във връзка облеклото си екс ръководителят на 44 Народно събрание съобщи, че не поради Украйна е облечен по този начин, само че е напълно съпричастен към протичащото се там и отхвърля експанзията на Русия, която е една от най-големите сили в света, против една страна, която с нищо не ги провокира. Беновска сподели, че има разнобой в публичното мнение. Главчев изрази изненада, че има разнобой, в случай, че някой нахлува в друга страна.

Бойко Борисов

“Бойко Борисов, може ли да е българският Чърчил и да каже: Нямам да предложа нищо друго с изключение на кръв, тежък труд, сълзи и пот и би трябвало да се обединим и да си намерим националните цели и да се върне на бял кон? ” попита Беновска. Главчев отговори, че съпоставяне с други политици е несвоевременно, Борисов е потвърдил какво може да прави, с ареста внезапно са се изпарили кюлчетата и пачките от чекмеджето и в този момент може би в непознато чекмедже ще бъдат търсени. “Всички са на мнение, че след тази акция са му изписали вежди и то се вижда, че чак през вчерашния ден от други партии желаеха да бъдат задържани, с цел да им се вдигне рейтингът ” разяснява още Главчев.

Тениска Харвард

Беновска подари на Димитър Главчев тениска Харвард и пожела на събеседника си да има мотив да я облече в чест или в битка против това държавно управление. Главчев сподели, че държавното управление единствено си се бори.

Така приключи диалогът сред Димитър Главчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита ” по “Радио К2 ” и онлайн във Facebook и Ютюб на 9-ти април 2022 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР