Димитър Делчев Партия Движение България на гражданите (ДБГ) предлага нова

...
Димитър Делчев Партия Движение България на гражданите (ДБГ) предлага нова
Коментари Харесай

ДБГ предлага коалиция РОД за местните избори


Димитър Делчев

Партия " Движение България на жителите " (ДБГ) предлага нова необятна коалиция за локалните избори - РОД, която автоматизирано ще изключва ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Атака ", само че пък ще е отворена за всички останали. Формированието няма да е част от Реформаторския блок и задачата е локалните структури на разнообразни партии да се включват в него без решение на управленията си. Новата коалиция ще се споделя " Реформаторско обединяване за народна власт " (РОД). Решението за основаването е взето от Националния съвет на ДБГ, съобщи в понеделник пред Mediapool ръководителят на партията Димитър Делчев, който замести на поста подалата оставка Меглена Кунева.

Делчев сподели, че концепция е пристигнала от локалните структури на ДБГ и цели основаване на локални обединения сред всички десни и други партии от демократичната общественост.

" На много места тя към този момент съществува, само че няма чист институционализиран тип и би могла да бъде разширена. Съществува на местата, в които ние спечелихме кметове. В момента е значимо да чуем тези хора ", сподели заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски. " Призовавам моите сътрудници от другите политически сили, в това число тези, които желаят да ни разделят, да поканят своите кметове и да чуят тяхното мнение ", добави той.

Реформаторският блок, част от който е ДБГ, имат общо 35 кметове, четирима от които на регионални градове, определени преди две години. Сега обаче партиите и другите сдружения, гравитиращи към Република България, са в развой на прекомпозиране след неуспеха на парламентарните избори тази пролет. Първият тест за новите съюзи – този сред ДСБ и " Да, България " и обединението РБ-2 ще са евроизборите през 2019 година, а по-късно локалния избор, в случай че в това време няма нови изключителни избори за парламент.

" Красотата на РОД е, че хората сами ще вземат решение с кого да се обединят ", посочи Делчев на конференция. " Хората по места споделят: не ни оставяйте още веднъж в разнообразни листи. "

От обясненията на ДБГ стана ясно, че от РОД на всички места автоматизирано са изключени ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Атака ", само че не и другите две партии от " Обединените патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. На въпрос кое постанова това разграничение, Делчев изясни, че съгласно разнообразни локални структури на ДБГ му било редно да се работи с Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. " Разбира се, това ще става там, където партиите по този начин или другояче си работят дружно. Ние не желаеме да постановяваме нищо. Просто желаеме да се случва изпод нагоре, а не противоположното. Ако в града Х желаят да работят с Вътрешна македонска революционна организация – дано работят, това не задължава градът У да стори същото ", изясни той пред Mediapool.

Делчев съобщи, че не е разговарял с партиите от Република България за основаването на РОД. " Поел съм ангажимент пред партията си да ги уведомя, както и да беседвам с партиите от демократичната общественост. Целта е ние в София да не пречим на тези обединявания, а по места да си създадат обединения и да се явят на избори. Ние можем единствено да помогнем ", добави той пред Mediapool.

Думите му явно са ориентирани най-много към ДСБ, за които Делчев посочи, че са добре пристигнали, както и " Да, България ".

За това загатна на конференцията и Найден Зеленогорски: " Хората от Реформаторския блок в цялостната му целокупност по места са дружно. В Плевен водачът на ДСБ е заместник-кмет. Сега, като сме се разделили, какво, да го уволним ли? Не, индивидът си работи. Имаме обща група на Република България. Същото е в София. Същото е в Добрич, както и съвсем на всички места, където управляваме дружно ".

На въпрос дали реформаторите не повтарят още веднъж грешката си да се сплотяват на части, Делчев съобщи, че се надява да няма партийна злоба или елитарност във връзка с РОД, само че и: " Нашата ръка постоянно е подадена и към " Да, България " и към ДСБ. "

Според него обаче не е извършен значим диалог - този за морала вдясно, обвързван да вземем за пример с обстоятелството, че ДСБ в този момент желаят да са дружно с хората на Христо Иванов, за разлика от последните избори. Според него безпринципно обединяване няма да свърши работа при локални избори или предварителни парламентарни избори, които съгласно ДБГ идват следващата година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР