Димитър Божков представи изложбата си Енигма“. Експозицията от нови и

...
Димитър Божков представи изложбата си Енигма“. Експозицията от нови и
Коментари Харесай

Димитър Божков долетя от Рим, за да покаже картините си

Димитър Божков показа изложбата си „ Енигма “. Експозицията от нови и истински творби може да бъде прегледана в изложба “Виваком Оборище 5 ” извънредно в интервала от 21.06 до 27.06.2023г., обичайно с вход свободен. Творбите му могат да бъдат закупени на място в галерията от фенове и колекционери.



На събитието участва и самият създател, който долетя от Италия, с цел да посрещне своите посетители.  Изложбата беше почетена от представители на институции, галеристи, фенове на изкуството и млади създатели. Известният тв водещ и публицист Ники Кънчев стана горделив собственик на една от картините на Димитър Божков и остана удивен от живописното му изкуство. Експозицията прегледа и Илияна Лазарова, която сега гледаме в тв сериал на bTV  „ София у дома “. „ Картините на Димитър ме очароваха със своята непорочност, лирика и хармония “, показа своите усещания актрисата.



От 10 години Митко живее и твори в град Латина, покрай италианската столица Рим. Той споделя, че любовта му към изкуството пламва през 2014г., когато се записва да учи право в университета „ Ла Сапиенца ”. Неговият треньор по бокс Роберто Рома също способства за решението му да поеме по този път. Божков към този момент има собствен различим жанр и това го прави един от най-интересните ни модерни създатели. В платната му участват натюрморти с цветя, морски пейзажи, както и фигурални, и нереални композиции.

Основното ентусиазъм на 29-годишния актьор идва от тематиките за природата, морето и цветовете, от усеща като яд, пристрастеност и тайнството на любовта. „ Изкуството е плод, който зрее постепенно “, споделя Димитър, за който контакта с публиката е най-съществен. Митологичността в изкуството му превзема по мощно прочувствен метод, леката горест и мъдростта на младостта прозират под всеки детайл, който употребява в картините. Това е деветата независима галерия на родния създател.



Най-голямото ентусиазъм за Димитър Божков е докосването му до изкуството на огромния български живописец Васил Петров. „ В моята персонална ранглиста той се подрежда като един от най-интересните художници в актуалната история на изкуството. Втората ми галерия се състоя точно в неговата изложба “, споделя Митко. Васил Петров вижда гения и капацитет в младия художник и го поддържа безусловно. Това окуражи още повече Димитър да се развива и усъвършенства. Днес рисуването е неизменима част от неговия живот, а всичките му изложения в България и в Италия са посрещнати с огромен интерес от страна на публиката.

Димитър Божков е роден на 30.09.1993 година в гр. Дупница. Завършва СОУ „ Паисий Хилендарски “ в родния си град през 2013г., след което отпътува да учи „ Право “ в Италия, Римски университет „ Ла Сапиенца “. Натовареността в университета го подтиква да стартира да се занимава със спорт като средство за справяне със напрежението. Така през 2015 година избира да тренира бокс и най-случайно вижда в офиса на уредника на залата картини, репродукции на известни създатели, които притеглят мощно интереса му. Димитър взема решение да направи първите си опити да рисува известни персони с молив – обичани артисти и артисти. Резултатите са впечатляващи през цялото време. Младият художник стартира да демонстрира интерес към рисуването с маслени бои, което слага началото на същинския му креативен път през 2015 година Талантът му незабавно е оценен от един от най-признатите български създатели – Васил Петров. Следват няколко изложения в България – в родния му град Дупница, Пазарджик, София, Кюстендил, Благоевград, Варна и няколко независими вернисажа в Италия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР