Димитър Бербатов не е бил очарован от офертата на Тотнъм

...
Димитър Бербатов не е бил очарован от офертата на Тотнъм
Коментари Харесай

Бербатов: Когато ми казаха за интерес от "Тотнъм", попитах: "Кои са тези?"

Димитър Бербатов не е бил удивен от офертата на " Тотнъм " през 2006 година и даже не е знаел в какъв тим отива. Това показа самият той в обстойно изявление за ESPN.

" Агентът ми сподели, че има сериозен интерес към мен от " Тотнъм ". Аз единствено попитах: " Кои са тези? ". До тогава гледах единствено немски футбол, а не британски. Имаше клюки и за интерес от " Манчестър Юнайтед ". Знаех кои са те, само че там бях втори избор след различен състезател, тъй че нищо не се случи. Така че одобрих офертата от Лондон, подписах с " Тотнъм " и напряко се влюбих в мястото. Треньорът Мартин Йол ми подсещаше за дядо ми. Той наподобява като недопечен мъж, само че вътрешно е доста благ. Веднага разбрах, че ще имаме страхотни връзки. Отне ми няколко месеца, с цел да се приспособя към бързината на британския футбол ", описа българинът.

Бербо изясни, че положителното му партньорство с Роби Кийн се дължи на взаимното схващане на и отвън терена, а ирландецът в никакъв случай не е питал за какво нападателят е толкоз безмълвен. Именно това е основата на куп красиви попадения, които трансформират българина в любим на агитката на " шпорите ".

" Когато за първи път чух на трибуните да пеят моето име, си споделих: " Какво става тук? ". Не желаех такова внимание. Някои сътрудници мечтаят за това, а аз просто желаех да млъкнат. Срамежлив съм, дори не желаех фамилията ми да идва на мачовете. Забранявах на татко ми да ме гледа на стадиона ", споделя той.

Бербатов минава в " Манчестър Юнайтед " през 2008 година, а самият трансфер той дефинира като " излизане от зоната му на комфорт ".

" Когато преследваш задачите си, би трябвало да взимаш и такива решения. Исках да спечелвам трофеи, да играя в най-големите клубове в Европа, а в Англия това е " Юнайтед ". Казах си, че в случай че отново се интересуват от мен, няма да пропусна този късмет. Така че пристигна оферта, за която ми сподели сътрудникът ми. Първоначално не повярвах. " Не може да останеш в зоната си на комфорт. Трябва да направиш идната крачка в кариерата си ", сподели ми той. Не беше мъчно решение. Когато подписах, почувствах, че съм постигнал всичко в живота си. И аз, като Немяна Видич, идвах от дребен град в Югоизточна Европа, а тогава се изкачвах на върха ", спомня си той.

Българинът разкрива, че е имал оферта и от " Манчестър Сити ", само че на " Олд Трафорд " го е привлякла и фигурата на сър Алекс Фъргюсън.

" Когато той влезеше в стаята, всички млъкваха. Привличаше вниманието и уважението, тъй като имаше толкоз доста триумфи. Говореше ужасно, може би повода е във всички книги, които е прочел. На бюрото си държеше биографията на Наполеон. Знаеше по какъв начин да откри общ език с всички, даже като би трябвало да им каже, че не се оправят добре. Казваше ми: " Берба, през днешния ден не беше на равнище, само че другата седмица ще си ". Никога не съм чувствал, че има персонално отношение към мен. Казваше нещата по този начин, че да му повярваш, а това е значимо, тъй като постоянно ще се появи някой, който ще недоволства, че не играе. Спортът е здраве, само че на високо равнище е тъкмо назад. Преживяваш доста травми. Понякога се събуждаш с 2:00 ч. през нощта и не може да помръднеш. Футболът ти дава популярност и пари, само че ти взима доста ", споделя Бербо.

Нападателят разкрива, че е решил да усили фамилията си точно в интервала, когато е бил в " Манчестър Юнайтед ".

" Започнах да мисля, че съм постигнал професионалните си цели и би трябвало да се замисля за семейство. Казах на моята половинка: " Хайде да си създадем дете! ". Все едно бях робот, който следва някакъв проект. Имам две дъщери на 7 и на 5 години. Имам и две пушки... за всеки, който ги предложения на среща. Сега съществено - благополучен съм, че са здрави... само че когато пристигна време да ми показват гаджетата си, ще бъда квалифициран ", майтапи се той.

Едно от заниманията на Бербатов е рисуването, като напоследък го прави най-често поради децата си, които постоянно го молят.

Радва ли се българинът на славата? С много от някогашните си съотборници на " Олд Трафорд " той продължава да е в прелестни връзки, а доказателство за това бяха звездните посетители в тима му за мача против отбора на Луиш Фиго през лятото в София. Разпознаването по улиците обаче не е нещо, на което нападателят обръща внимание.

" Славата идва естествено, откакто си вложил доста старания. Никога не съм опитвал да стана прочут футболист. Един ден обаче вървях по улицата и ме спря един човек. Каза ми: " Страхотен мач, Берба! ". Хората стартират да те разискват. Приятно е, тъй като разбираш, че си ги направил благополучен. За това не одобрявам славата, която носят риалити предаванията. Тя е лесна. Не си направил нещо с цел да накараш фамилията и родината ти да се гордее с теб. За това избирам парите и славата да идват малко по малко ", размишлява той.

След престоя си в " Юнайтед ", Бербатов подписва с " Фулъм " през 2012 година

" Никой не желае да напуща " Юнайтед ". Сър Алекс обаче пристигна да ми каже, че няма да може да разчита на мен, откакто привлякоха Ван Перси. Не желаех просто да си седнал съм и да не върша нищо, макар че по този начин можеш да печеля още една купа. Имах предложения от " Ювентус " и " Фиорентина ". След толкоз години в Англия обаче желаех да остана там и да не изучавам нов език, както и нови стилова на подготовка и на игра. Вече знаех британски и желаех да го употребявам. Даже споделих на щерка си да приказва на британски с куклите си. Сега тя приказва по-добре от мен ", споделя Бербо.

След 2 сезона във " Фулъм ", българинът минава в " Монако ", където за първи път се почувствал... остарял.

" Това беше верен избор. Мястото беше ужасно за живеене, а и харесвах треньора Клаудио Раниери. Първоначално той беше запазен, само че му споделих да ми даде късмет. Пусна ме титуляр в едни мач и вкарах. От тогава постоянно започвах в 11-ката. На първата подготовка излязох дружно с Антони Марсиал, Хамес Родригес, Яник Караско. Тези младежи напряко летяха към мен и тогава си споделих: " Те ли са доста положителни или аз одъртявам? "

Сезонът му в ПАОК пък Бербо дефинира като... логически.

" Свързах се със притежателя на клуба, който е доста разпален. При това беше единствено на 2 часа и половина от София, покрай морето. Треньорът обаче не знаеше по какъв начин да води тренировките. Имахме проблеми. Накрая той беше уволнен, само че към този момент беше късно. Имам обаче положителни мемоари от страхотните почитатели там ".

На 17 ноември започва сезонът в Индия, където е идната стъпка на Бербо. Той ще облече фланеката на " Керала Бластърс ".

" Искам да играя колкото се може повече. Не знам дали това е последният ми тим. В Индия футболът е нещо ново, само че пък нямам самообладание да играя пред 50 000 фенове ", приключва той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР