Димитър Бакалски е награден за денонощното си участие в гасенето

...
Димитър Бакалски е награден за денонощното си участие в гасенето
Коментари Харесай

Кметът на асеновградско село: Роди ми се внук и получих награда в един ден

Димитър Бакалски е награден за денонощното си присъединяване в гасенето на горския пожар от миналото лято.

Кметът на асеновградското село Нареченски бани Димитър Бакалски с премия за присъединяване си в гасенето на големия горски пожар над обитаемото място, зародил през миналото лято. В продължение на 14 дни той е бил разполагаем на спешния щаб. За гасенето на пожара кметът Бакалски е обезпечил общо към 700 кубика вода. Той дружно с членове от общинското Доброволно формирование „Асеневци“ към община Асеновград безусловно са влезнали в местността, където е лумнал огънят.

„Гадаехме къде е, намерихме го на два часа път от Нареченски бани. Районът е мъчно наличен. В тези 15 дни заран съм ставал рано, а вечер съм се прибирал в мрачно и непрекъснато съм бил разполагаем на щаба. Смятам, че бях извънредно потребен, защото няма човек, който познава региона по-добре от мен. Моята работа се състоеше в наблюдаване, да провеждам и повеждам доброволците, както и да депозирам непрекъсната информация за работата на хеликоптера – къде има потребност да хвърли вода. А заран участвах в разпределението на хората на терен. Безкрайно съм признателен на кмета на община Асеновград лекар Христо Грудев, който пристигна два пъти тук. 14 дни в действителност беше доста страшно“, уточни Бакалски.

През 2014 година той е изкарал курс по пожарна сигурност. Това е деветият пожар, в гасенето на който взе участие кметът на Нареченски бани. И добави, че в кметството му е оборудвано с всичко належащо за оказване на помощ при положение на лумване на огън в гората или в жилищна постройка. Бакалски изясни, че при този пожар посредством снимане с дронове са събирали скъпа информация по какъв начин може да се стигне до несъмнено място. „20 дни откакто бяха загасени пламъците отново се възпламени на едно място. Една жена от село Косово ми прати фотоси и ми заяви, че там някъде пуши нещо. Ориентирах се по фотосите и звъннах на пожарникарите. Те оставиха колата в Нареченски бани и потеглиха към мястото – лиши им повече от час да се изкачат нагоре“, изясни кметът на селото.

Димитър Бакалски показа, че е сюрпризиран от връчването на статуетката от РДПБЗН – Пловдив и в това време, че е станал дядо за повторно. Внукът му ще носи неговите две имена и някой ден ще му споделя, че в деня, в който е получил премията, Димитър Бакалски – младши се е появил на този свят. В умозаключение кметът на селото насочи обръщение към жителите на цялата община. „Нека бъдем бдителни и виновни, тъй като едно малко нехайство след това води до огромни пакости. Харчи се голям запас. И още веднъж най-после желая да изкажа признателност към всички, които се включиха в гасенето на пожара“, добави Бакалски.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР