Димитър Ангелов-Дучето е председател на фенклуба на ЦСКА в продължение

...
Димитър Ангелов-Дучето е председател на фенклуба на ЦСКА в продължение
Коментари Харесай

Димитър Ангелов-Дучето: Не искам сините да фалират

Димитър Ангелов-Дучето е ръководител на фенклуба на ЦСКА в продължение на близо 15 години. По негово време публиката на “червените” е коректив на всяка власт на “Армията” - почитателите стачкуват против ръководствата на Илия Павлов, Васил Божков, Александър Томов и “Титан”. Пред “България Днес” Дучето споделя мнението си за сегашната обстановка в “Левски”, правейки аналог с банкрута на ЦСКА и събитията на “Армията” в последните години.

- Дуче, какво мислиш за представлението с акциите на “Левски”?
- Г-н Тити Папазов има сериозна памет, само че единствено когато му би трябвало. Баскетболен клуб “Левски” достоверен ли е? Онова което се случи с неговия тим дава ли му право да се изрича толкоз морално, колкото го прави. С такива ръководители триумфът е неизбежен… Трябва да се залага не на ликвидатори, а на съумели хора. Когато той създаваше нов “Левски” очевидно акциите на остарелия не са били толкоз скъпи, колкото косата на Апостола. Както сподели за тези на футболния клуб. Аз съм кардинален човек. Какъв е смисълът да фалираш нещо и да го създадеш още веднъж. Г-н Папазов има опит. Честта е всичко. Шапки долу пред Сашо Попов и волейболния ЦСКА, който е изцяло достоверен. Там какъв брой клуба “Левски” има - пет, 10, към този момент им изгубих броя? Тити Папазов спасяваше и баскетболния тим. Направи го като сътвори нов. Генното инженерство не ми е по усета. Избирам да бъда там, където има чест, при хора като Сашо Попов.

- Може ли да се търси аналог сред обстановката на “Герена” и тази в ЦСКА преди няколко години?
- Разбира се. Ако не се потърси отговорност на тези, които докараха и единия клуб и другия до тази обстановка няма никаква гаранция, че това няма да се случи отново и отново и отново. И по-скоро ще се случи. Защото откакто не се търси отговорност, обикновено е да си правиш каквото искаш. Нито почитателите на ЦСКА, нито тези на “Левски” нито който и да е български жител, заслужават да заплащат за непознати неточности и грехове. Няма ли правдивост, нито страна, нито спорт, нито човечност ще има. Държавата просто би трябвало да ползва законите и по този начин няма да има потребност да се търси помощ от който и да е било.

- Лично ти какво направи с цел да опиташ да спреш банкрута на ЦСКА?
- В началото на 2016 година аз персонално отидох и пуснах сигнал до господин Цацаров, че моят клуб ЦСКА, без тире тогава, се източва и се води съзнателно към банкрут. Само 9 месеца по-късно това се случи. За голямо мое страдание към момента очаквам отговор на писмото. Като цесекар и жител направих това, което би трябвало. Защо никой почитател на “Левски” не попита господин Гешев за какво клубът отива към банкрут? Отговор кой е отговорен не се търси, а се търси избавител. Моделът бащица ще изчезне когато имаме естествена страна.

- Да, само че сигналът не може да изплати задълженията.
- Да си съберат парите от тези, които са ги взели. Не мога да схвана за какво би трябвало да се желае помощ от страната за задължения, които са направени от милионери. В ЦСКА небогати хора нямаше, в “Левски” е същото. От 1999 година До 2006 година моят клуб нямаше един лев отговорности. Всичко беше изчистено. Всички знаете кой беше притежател до 2006-а (б.а Васил Божков). Побеждавахме “Ливърпул”, “Леверкузен”, “Шахтьор” Донецк. След това пристигна един някогашен вицепремиер, икономист. После дойдоха едни икономисти от Перник, по-късно отново се върна предходният и нещата завършиха. Никой не заплати, никой не бе наказан, клубът банкрутира и в този момент сме на път да имаме два клуба с името ЦСКА в Първа лига. Същата работа се случва с “Левски”. Там пристигна един човек, върна едни 25 милиона, устояваше клуба, направи база и терени, не си желае парите. Сега спасители колкото искаш и всеки споделя - дай. Данъкоплатецът склонен ли е да налива пари до безспир от пусто в празно и да му се изяснява по какъв начин за финален път се избавя нещо?

- Феновете на “Левски” подариха безплатно над 1,5 млн. лв., направиха ли задоволително тези на ЦСКА преди 4 години?
- Много е значимо в една акция кое е лицето, кое е знамето. Като събраха милион и половина какво се случи? Писаха писмо до премиера за помощ. В края на краищата отново опират до парите на страната, които са парите на данъкоплатците. Откъде накъде те би трябвало да заплащат за кражбите, направени от милионерите?.

- Ще последва ли “Левски” ориста на ЦСКА?
- Не съм вещател. Знам, че това което не е положително за ЦСКА, не е положително и за “Левски”. Както и противоположното. Не им искам да банкрутират по никакъв метод. Но не потърсят ли отговорност, това отново ще се случи. След 10 ноември няма наказан от тези, които са управлявали. За това преходът още продължава. Трябва да има правдивост и нови нрави в страната. Хората желаят да знаят за какво би трябвало да избавят някой клуб със личните си пари.

- Назначават ли се притежателите на грандовете?
- Според мен в последните 10 години се назначават, а не би трябвало да е по този начин. По мое време не се назначаваха. Просто би трябвало да си подредим къщата. Не може в страната на мисирките да има единствено един пуяк. В България се печели най-вече от банкрути, а не от естествен бизнес. Правят се закононарушения и никой не търси отговорност. Върху моя клуб, върху “Левски”, върху всичко.

- Кой завоюва от банкрута на ЦСКА?
- Определено не и ЦСКА. Не и данъкоплатеца. Ние също събрахме милиони за акциите. Питайте финансовия министър господин Горанов къде са.

- През идващия сезон най-вероятно ще има мач ЦСКА-София против ЦСКА 1948. Как ще се почувстваш?
- Лично аз се виждам по-скоро на мач по водна топка, хандбал или волейбол. Аз постоянно съм бил единствено и само ЦСКА. А ЦСКА е там, където се държат като цесекари. Говоря на равнище ръководители. Хората, които вървят на мачове на 1948 и в Борисовата градина са тъкмо толкоз цесекари, колкото и другите. Но за разлика от тях, ръководителите на двата клуба се държат като нещо друго. Не можеш да приказваш, че си огромен тим, а пет години купата на “Армията” да е мираж и все да е отговорен някой различен. Я от Разград, я от космоса. Когато купата спре да ти бъде приоритет, ти към този момент си дърво без корен. Традицията е всичко. По мое времи ние бяхме втори, играехме в Лига Европа, само че и протестирахме. През 2010 година На мача с “Рапид” 15 000 викаха “Вън боклуците от ЦСКА”. Фенът беше коректив. След 0:8 се чупеха греди на Илия Павлов, след 0:3 се чупеха греди на Васил Божков. След неплатени налози се искаше оставката на Томов. Желая триумф и на двата клуба, съчувствува на всички цесекари. Рано или късно всичко ще си пристигна на мястото.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР