Димчо Добрев, който е изпълнителен директор на България Хели Мед

...
Димчо Добрев, който е изпълнителен директор на България Хели Мед
Коментари Харесай

Първият хеликоптер у нас за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще започне дежурства в края на януари

Димчо Добрев, който е изпълнителен шеф на „ България Хели Мед Сървисез “ сподели пред публицисти, че първият хеликоптер у нас за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха ще стартира да носи наряди вкрая на януари следващата година от Летище София.

„ Предстои България да придобие шест хеликоптера за оказване на здравна помощ по въздух. В ход е осъществяването на контракта за приемане на хеликоптерите, като сега върви развой на образование на наш личен състав за обслужването на хеликоптерите и на тяхната летателна употреба.

В момента се образоват в Италия шест водача, като тази неделя там отпътуват и двама индивида от инженерно-техническия състав за образование “.

Димчо Добрев изясни, че според контракта, първият вертолет би трябвало да бъде доставен до 15-ти декември тази година.

„ След като бъде признат механически и бъде завършена документите и осъществено заплащането на хеликоптера, до 20 дни той би трябвало да бъде пребазиран в България, с цел да премине окончателното му приемане тук. Така хеликоптерът ще бъде в България в първата половина на януари 2024 година, след което ще бъдат нужните документи.

Тогава ще се извършат и процедури за дообучение на водачите, облитане на площадките, и чак тогава ще може да стартира носене на наряди, само че единствено през светлата част на денонощието “.

Шестте хеликоптера ще бъдат основани на 6 оперативни площадки в България. Те ще бъдат на летищата София, Пловдив, летище Бършен - към Сливен, летище Търговище, летище Долна Митрополия край Плевен и летище Габровница край Монтана.

„ В момента върви развой по създаване на болнични вертолетни площадки по този начин, че в съответния периметър на деяние на хеликоптера да има опция, болният или потърпевшият да бъде признат в болница, която да му окаже съответно лекуване “, посочи Димчо Добрев.

Той сподели още, че вторият вертолет, който следва да бъде доставен ще е за летище Долна Митрополия и това ще стане до 30-ти юни 2024 година, когато и ще стартира да носи наряди.

Шестте хеликоптера за оказване на здравна помощ по въздух са италиански – „ Augusta ” – 109 – Tracker.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg