Димът от горските пожари в чернобилската зона се е разпространил

...
Димът от горските пожари в чернобилската зона се е разпространил
Коментари Харесай

Застрашена ли е Европа от радиация заради пожарите в Чернобил?

Димът от горските пожари в чернобилската зона се е популяризирал към Южна Украйна, Източна Румъния, Беларус и България. Това демонстрира модел, основан от френския институт за нуклеарна и радиационна безопасност  (IRSN) .
" Изхвърлянията в интервала от 9 до 11 април 2020 година са най-значими съгласно моделирането., са благоприятствали превозването на тези въздушни маси от зоната в Беларус, Южна Украйна, Източна Румъния и България ", се споделя в известието на френския институт за нуклеарна и радиационна сигурност .
Според френските учени, концентрацията на Цезий-137 (радиоактивният изотоп на химическия детайл Цезий) е нараснала, само че, че става въпрос за Франция
На 20 април от интернационалното придвижване " Лекари за попречване на нуклеарна война " (IPPNW) приканват да не се омаловажава сериозността на обстановката към пожарите в зоната на отчуждение на АЕЦ " Чернобил ". Според специалистите от организацията в небето над Украйна има радиоактивни облаци, заяви Deutsche Welle.
" При неподходяща метеорологична обстановка от радиоактивните облаци може да пострада и останалата част на Европа ", се споделя в изказване на IPPNW. Според организацията, даже в случай че измереното сега равнище на радиация не съставлява заплаха за популацията, обстановката може да се промени внезапно, когато пожарът обхване по-заразени територии. 
По думите на ръководителя на IPPNW Алекс Розен, димните облаци от Украйна към този момент са достигнали някои други райони на Европа, където е открито нараснало равнище на радиоактивния изотоп Цезий-137.
Властите в Киев оповестяват за естествен радиационен декор. По публични данни даже в зоната на отчуждение радиационният декор е в норма. 
В потушаването на пожара са включени над 570 души и 112 единици техника. Насочени са спомагателни избавителни отряди от седем области на Украйна. Саркофагът на 4-ти енергоблок на АЕЦ " Чернобил " и другите обекти в зоната на отчуждение действат в нормален режим, обявиха от службата по изключителни обстановки в Украйна. 

Според украинското издание " Страна.уа " повода за това пожарите да не могат да бъдат потушени толкоз дълго време са проблеми в украинската работа по изключителни обстановки. Сътрудник от службата споделя пред изданието, че институцията не е добре финансирана, а пожарните машини не са на нужното техническо равнище. Освен това не са осъществявани и действия по попречване на пожарите в региона на АЕЦ.
На основната фотография: Модел на разпространяването на дима на френските учени. Целият отчет може да видите ТУК на британски и ТУК на френски език.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР