Дилян Георгиев е преподавател в ПУ Паисий Хилендарски. Част е

...
Дилян Георгиев е преподавател в ПУ Паисий Хилендарски. Част е
Коментари Харесай

Учен от Пловдив демонстрира дали ухапването от най-едрата змия в България е опасно

Дилян Георгиев е учител в ПУ " Паисий Хилендарски ". Част е от състава на катедрата по  " Екология и ООС " от Биологическия факултет. Отскоро публикува просветителни видео в канала си в " YouTube ".

Последното му видео е от негово научноизследователски странствуване в Северна Гърция.

" Това филмче е записано паралелно с научно проучване на фауната на планината Исмарос в северна Гърция. Посещението беше координирано и с локалната полиция. От години изследвам този забавен планински масив, който е най-южната част на големите Родопи. Исмарос доближава Егейско море почти против остров Самотраки. Тук може да срещнете животни, които в България са доста редки, като змията червейница (X. vermicularis), тънкия стрелец (P. najadum) и други ", споделя доцент Георгиев по отношение на клипа си.

Особено любопитен е моментът, когато ученият улавя едър смок стрелец. Нагледно демонстрира, че даже такава огромна змия не може да ви нарани мощно. Влечугото на няколко пъти ухапва Георгиев, само че той приема с възприятие за комизъм обстановката. 

Слага също по този начин поставя змията и на врата си, с цел да ревизира известния мит, че смоците душат жертвите си.

" Ако хванете такава хаплива змия, дръжте я за опашката и надалеч от вас. Трябва да се внимава и да се познава държанието на животното. Тогава ухапванията се свеждат до най-малко и са единствено по инцидентни, инцидентни аргументи ", споделя Георгиев във видеото си.

Сцената със смока може да гледате от 09.10 минута от видеото.

Смокът стрелец е публикуван в по-голямата част на Балканския полуостров, като се изключи неговите северозападни области. На дължина доближава до 2,5 m.Не е токсичен, само че хапе, когато е застрашен. В България е публикуван до надморска височина 1100 m, като липсва по северните скатове на планините и високите полета в западната част на страната. Стрелецът обитава степни и скалисти местности, шубраци и редки гори, както и обработваеми земи. Това е най-едрата змия в България и една от най-разпространените

Прави усещане любовта и уважението, с което се отнася екологът към животните. 

Видеа като това са извънредно потребни, тъй като имаме нужда повече учени да навлизат в обществените мрежи и да споделят знанията си.

А и по отношение на държанието на влечугите доста българи към момента са невежи. Първосигналната реакция не е да се убие животното, както множеството вършат. Змиите са доста потребни животни, хранят се с гризачи. Иронията е, че хората вършат какво ли не да се отърват от гризачите, а в това време фанатично изтребват змиите, съществата, които главно биха могли да оказват помощ за понижаване на гризачите.

Змиите не гонят хора, с цел да ги атакуват и хапят, не ядат деца и котки и не търсят контакт с индивида въобще. Те се пазят само, в случай че човек ги настъпи и усетят, че са в заплаха. Нормална защитна реакция за всички живи твари по планетата. Тези животни имат също право да съществуват и да са на всички места, колкото и ние индивидите. Както се споделя -  за всеки има място под слънцето.