Дигиталното изкуство е в бум. В центъра на вниманието са

...
Коментари Харесай

Как се създава NFT изкуство

Дигиталното изкуство е в взрив. В центъра на вниманието са NFT (non-fungible tokens). За първите три месеца от 2021 година продажбите на NFT токени доближават над 2 милиарда $ - над 20 пъти повече от размера от предходното тримесечие, съгласно данни на NonFungible.com. Средно едно NFT се продава на 10 пъти по-висока цена спрямо декември съгласно изследването им. Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света, когато медийно наличие ще бъде продадено под формата на NFT.
Какво е NFT
NFT значи Non-Fungible Token. Сложен термин, който в пряк превод значи непроменяема монета, само че в действителност влиза в ролята на дигитален документ за достоверност. Класическите творби на изкуството, антики и други исторически предмети постоянно се продават на търгове с документ, който удостоверява достоверността на продукта. Криптовариантът на документа за достоверност е NFT, което потвърждава оригиналността и собствеността на обещано произведение.
Какво може да бъде NFT
Почти всичко. Понастоящем всевъзможен тип цифрово изкуство: музика, изобразително изкуство, предписания и даже цели започващи компании се афишират за продажба в тържищата за цифрово изкуство. Има доста малко ограничавания по отношение на това какъв вид наличие може да бъде " токенизирано " и превърнато в NFT. NY Times да вземем за пример продаде три корици и една колонка от вестника за няколко хиляди $, същото направи и TIME Magazine. Единственото предписание е да се заобикаля превръщането на наличие с непознати авторски права в NFT.
Какво е нужно за изработката на NFT
Процесът на преобразяване на произведение в NFT е прочут като " сечене " (minting, като действителните монети), което в действителност е основаването на нов маркер (токен) в блокчейн, който вечно ще бъде обвързван с въпросното наличие (или произведение). При правенето на ново NFT актьорът дефинира и комисионна (обикновено сред 10 и 30%), която ще получава всякога, когато работата бъде препродадена в бъдеще.

Създаването на NFT не е комплициран развой, като към този момент не се разграничава по-нищо от качване на изображение или видео в уебсайт за шерване. Въпреки това има няколко съществени стъпки, които не могат да бъдат подценени.

Първата стъпка е основаването на криптопортфейл, защото в него се съхранява криптовалутата, която се употребява за покупка, продажба и основаване на NFT. Портфейлът също по този начин ви разрешава безвредно да влизате и да създавате сметки на пазарите на NFT. Съществуват стотици платформи, които дават безвъзмездни портфейли за предпазване на криптовалута като Coinbase Wallet, Metamask, Rainbow и прочие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР