Дигиталният сертификат ще важи във всички държави от ЕС, както

...
Дигиталният сертификат ще важи във всички държави от ЕС, както
Коментари Харесай

Дигитален имунизационен сертификат: Най-важните въпроси и отговори

Дигиталният документ ще важи във всички страни от Европейски Съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Основните механически предпоставки за издаването му към този момент са основани във всички страни - те ще имат достъп до Европейската платформа, през която ще могат да се ревизират сигнатурите на обособените европейски страни. Има обаче и някои страни, които към момента закъсняват с практическата реализация. На тях им е даден краен период доникъде на август да се включат към общата платформа. България е измежду страните, които са изпълнили сполучливо техническите предпоставки за издаване на цифровия документ.

Какви преимущества дава документът?  

Страните от Европейски Съюз са дали уверения, че притежателите на въпросния документ по принцип няма да бъдат принудени да излизат в карантина или да се тестват за Ковид при влизане в съответните страни. На кои други места вътре в тях документът ще дава преимущества - да вземем за пример при почивки, излети или покупки - ще вземат решение обособените национални страни сами за себе си. В Австрия документът улеснява да вземем за пример достъпа до заведения, хотели и културни мероприятия. А притежателите на документа, които влизат в България или Полша, си икономисват 10-дневна карантина.

В кои случаи документът не обезпечава преимущества?

В взаимозависимост от епидемиологичната обстановка ограничавания могат да бъдат въвеждани даже и за тези, които са напълно имунизирани. Затова пътуващите би трябвало да се осведомят от съответната страна директно преди да потеглят на път. В Германия да вземем за пример бяха въведени строги ограничения за връщащите се от Португалия, Русия или Англия, където има необятно разпространяване на Делта разновидността. Който идва оттова, е задължен да излезе в 14-дневна карантина, дори и да е имунизиран или прекарал Ковид. 

Какво тъкмо съставлява цифровият документ?

Той потвърждава, че сме напълно имунизирани или сме прекарали Ковид-19. Издаденият от националните здравни органи баркод по-късно може да се сканира в мобилно приложение на телефона. Който няма смарт телефон, може да употребява документа и на книжен притежател.

Какви данни са запаметени в цифровия документ?  

Сертификатът съдържа следните данни: име, дата на раждане, датите на имунизиране, името на имунизацията и номера на партидата. Тези данни остават запаметени единствено локално - на смарт телефона, а не в единна база данни.

В кои случаи съществуват към момента проблеми?  

Проблеми съществуват във връзка с прекаралите Ковид. В Германия те се нуждаят от два документа - един, че са прекарали заболяването, и различен, удостоверяващ направена еднократна имунизация, която е нужна шест месеца след болестта. Първият от тези два документа към този момент към момента не може да се качва върху мобилните приложения. Германия най-малко към този момент не е осигурила нужните за задачата механически предпоставки.

Кои ваксини се признават?  

Признават се единствено ваксини, които са утвърдени за прилагане в Европейски Съюз. Руската ваксина „ Спутник “ не спада към тях. От хората, имунизирани с нея, най-малко в Германия се изисква негативен тест за Ковид на влизане в страната.

Мога ли да пътувам с негативен тест, вместо със документ?

Да, допустимо е. Дигиталният документ има за цел да облекчи свободното напредване в границите на Европейски Съюз, само че не е наложителна причина за пътешестване.

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР