Дигиталните зелени сертификати предизвикват все по-голяма полемика, много хора се

...
Дигиталните зелени сертификати предизвикват все по-голяма полемика, много хора се
Коментари Харесай

Сертификатът за ваксинация ще ви позволи да пътувате

Дигиталните зелени документи провокират все по-голяма дискусия, доста хора се притесняват, че те ще се трансфорат в ограничаване и мотив за дискриминация на тези, които не желаят ваксина. Ситуацията обаче е тъкмо противоположната. Основната цел на документите е да уеднаквят разпоредбите, улеснявайки свободното придвижване в границите на Европейски Съюз за всички, в това число и за тези, които не могат или не желаят да се имунизират, разяснява във Фейсбук евродепутатът Петър Витанов.

„ Нека не забравяме, че към момента сме в пандемия, както и че приказваме за краткотрайна мярка. В момента, в който СЗО разгласи края на пандемията, регламентът ще спре да работи. Неуместно е да съпоставяме обстановката с тази от времето преди ковидкризата, когато нямаше мотив за ограничавания на свободното напредване. Днес мотивът е налице, а пътуването - извънредно затруднено. Комисията направи законодателно предложение, тъй като се видя, че държавите-членки не съблюдават рекомендациите. В момента всяка страна си има лични правила - едни признават единствено PCR-тестове, други – не; едни желаят тест 48 часа преди идване, други 72, трети, като Холандия – 4 часа преди полета. Представете си какво значи това, в случай че би трябвало да преминете няколко граници “, уточни той.

„ Подчертавам, че този документ НЕ е единствено за ваксини. Той може да включва три разнообразни неща – информация за това, че сте ваксинирани; резултат от изработен PCR или антигенен тест или данни, че сте преболедували вируса (ще можете да пътувате, без да се тествате, в границите на 6 месеца след прекаран и документиран с резултати от PCR COVID). В момента преболедувалите не се употребяват с никакви удобства, те са длъжни да вършат PCR-и (и да заплащат за тях) всякога, когато пътуват. Същевременно опцията за тест остава отворена за жителите, които не желаят или не могат да се имунизират (например - децата). По този метод документите ще синхронизират ограниченията в другите страни и ще улеснят пътуването “, съобщи Витанов.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР