Дигиталната платформа, която ще отговаря за бежанците у нас, ще

...
Дигиталната платформа, която ще отговаря за бежанците у нас, ще
Коментари Харесай

9000 украинци започват работа, плащаме им 400 лв. наем за три месеца

Дигиталната платформа, която ще дава отговор за бежанците у нас, ще бъде пусната през днешния ден. Върху данните от нея ще се построява проектът по какъв метод ще става напускането на украинците от хотелите. Това съобщи Мариана Тошева, ръководител на Агенцията по бежанците, пред бТВ. Тя посочи, че стартират да обикалят анкетьори.

По думите й до момента са правени планове за базите и уговорките на ведомствата, стартира оформяне на групите, като първа ще е тази на най-уязвимите. Голямата част от хората са декларирали, че чакат да си тръгнат към Украйна, уточни Тошева.

Настанени са малко над 63 000 лица от Украйна у нас, като преместването е обезпечено финансово, сподели тя, само че не уточни сумата.

Свободните места за настаняване са 35 000 , а огромната част имат предпочитание да отидат на свободни адреси. Именно това се открива от анкетьорите.
 Украинците напущат хотелите до края на май, платени са 350 000 нощувки
Украинците напущат хотелите до края на май, платени са 350 000 нощувки

Мярката по настаняването им, проведена от българската страна - няма да бъде удължена

До края на предходната седмица данните сочат, че 9000 украинци са декларирали, че желаят да стартират работа в България. За намерилите си работа е желателно да си намерят квартира, страната ще ги подкрепи и за три месеца ще дава до 400 лева за наем . Кандидатстването ще става през работодателя посредством контракт.

За украинските деца се търсят дневни центрове, изследва се къде да бъдат и през днешния ден се чака да бъдат оповестени.

Агенцията за бежанците има авариен проект с общежития и спортни бази, посочи Мариана Тошева. Правят се планове и евентуално в границите на 15 лева дневно ще коства на страната нощувката, където е допустимо да останат хора в частни бази.
 От седмица напускащите страната ни бежанци са повече от влизащите у нас
От седмица напускащите страната ни бежанци са повече от влизащите у нас

Над 33 000 са местата за настаняване на украинци в общински ведомствени бази
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР