Дигитална раница – Моята България“ за българските ученици в чужбина

...
Дигитална раница – Моята България“ за българските ученици в чужбина
Коментари Харесай

Отчетоха досегашното изпълнeние на „Дигитална раница – Моята България“

„ Дигитална раница – Моята България “ за българските възпитаници в чужбина е съвсем „ напълнена ”. Досегашното изпълнeние на едноименния учебен план бе регистрирано на среща на трите партньорски организации по него в събота и неделя в българското учебно заведение „ Никола Вапцаров ” в Никозия.

 Готови са към този момент 80% от разработваните три новаторски просветителни продукта, заяви за БНР доцент Ангелина Марковска, координатор на плана „ Дигитална раница – Моята България “ от Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ”.

Негови сътрудници са Съюзът на българите в Кипър и Гръцко-българското съдружие за просвета „ Паисий Хилендарски “, които управляват български съботно-неделни учебни заведения в Никозия и Атина.

Проектът, съфинансиран от европейската стратегия „ Еразъм + ”, стартира през юни 2021 година и ще продължи до май следващата година.

С реализацията му ще бъдат основани електронна просветителна платформа, която ще е с безвъзмезден свободен достъп, интерактивни образователни пособия по три предмета /български език и литература, география и история/, както и методическо управление за учителите.

Целта му е да подкрепи българските общности и учебни заведения зад граница за отдалечено и цифрово образование, като даде отворен достъп до просветителни запаси, изясни доцент Марковска.

В идващия стадий от осъществяването на плана следва онлайн платформата и интерактивните образователни пособия да бъдат тествани и приспособени в двете партньорски учебни заведения в Никозия и Атина.

Моделът може да се приспособява към просветителните системи на всяка страна-членка на Европейски Съюз.

Стратегическото съдействие сред Великотърновския университет и двете организации на наши сънародници е ориентирано и към създаване на работещи мрежи сред висшите учебни заведения в България и българските учебни заведения зад граница за потребностите на цифровото образование, подчертаха от взаимния екип.







Снимки: Българско учебно заведение „Никола Вапцаров“ в Никозия
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР