Дигитализиран е почеркът на Апостола на свободата Васил Левски. Проектът

...
Дигитализиран е почеркът на Апостола на свободата Васил Левски. Проектът
Коментари Харесай

Дигитализираха почерка на Апостола

Дигитализиран е почеркът на Апостола на свободата Васил Левски. Проектът е на Националната картова и платежна скица (НКПС), а концепцията е да се възродят и запазят спомените за българските историческите корени, пречупени през модерното софтуерно мислене.

НКПС започва поредност от начинания, с които ще се стреми да постави основите на основаването на просвета на българската книжовност в актуалния цифров свят, описват от НКПС.

" Както артистът се въодушевява от облика на героя, който показва пред публиката, по този начин и типографът, решил да възпроизведе почерка на историческа персона, безусловно усеща диханието на индивида, по чиито стъпки върви. Това е комплицирана креативна симбиоза, а не механично преместване на графични форми от фотоизображение към дигитален графичен формат ", разяснява Стефан Пеев - лингвист, издател и основател на шрифтове пред Българска телеграфна агенция.

По думите му, почеркът на Левски е един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери - почерк, който показва отдаденост, системност и неизменност.

" Самият развой на дигитализирането на почерка беше голямо предизвикателство, защото у нас сходен опит към момента липсва и човек неизбежно се изправя пред неразученото и незнайното. Не бива да забравяме обаче, че това е началото, а не краят на пътя. Всеки цифров план може да се развива и обогатява с напредъка на технологиите и опита. Шрифтът, основан на основата на почерка на Левски, съдържа начертания на всички основни и дребни кирилски букви, арабски числа, препинателни знаци, както и начертания на лимитирано количество лигатурни свързвания и вариации на букви. Проектът остава отворен за развиване и рационализиране ", добавя Стефан Пеев.

" Шрифтът, основан на почерка на Васил Левски, е значим културен факт за актуалното ни общество. Почеркът на Левски можем да опишем общо като хубав, чист и съразмерен. Формите на буквите и подреждането им на редовете са типични за стиловете почерци през втората половина на 19-ти век. Но почеркът на Левски има мощен и овладян темперамент с доста забавна и богата вътрешна динамичност, излизаща отвън общоприетия писалищен калиграфия. Сравнително ниската височина на постоянните букви основава явен контур на думите и редовете, а ритмичните и динамични горни дължини, излизащи в великодушните междуредия, придават изискан и прочувствен калиграфски тип на почерка. Това е доста добре отразено в шрифта на Стефан Пеев. И в истинския почерк на Левски, и в цифровия шрифт вършат усещане извънредно красивите калиграфски форми на множеството основни букви, изключително А, Б, В, Г, К, П и Р ". Това написа в своя критика Кирил Златков на авторския план " Почеркът на Васил Левски като цифров шрифт ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР