Дигитализацията у нас е само на думи, изоставаме значително в

...
Дигитализацията у нас е само на думи, изоставаме значително в
Коментари Харесай

Е-управлението не се случва, сочат пет индикатора


Дигитализацията у нас е единствено на думи, изоставаме доста в Европейски Съюз, сочи отчет на БСК
(снимка: CC0 Public Domain)

България доста изостава в дигитализацията на общественото ръководство и бизнеса от страните в Европейски Съюз, с които бихме желали да се съпоставяме. Едва ли е успокоение фактът, че Румъния е след нас, сочи разбор на Веселин Илиев, основен шеф „ Международно икономическо съдействие ” в БСК, основан на неутрални източници на данни.

Когато се приказва за свързването на разнообразни бази данни (на разнообразни ведомства), предпоставките за следващо електронно ръководство са обединени в 5 знака. Отговорът на въпроса „ за какво е-управлението не се случва в България ” е прикрит в слабото ни показване по тези знаци:

България обаче е над междинното за Европейски Съюз равнище и даже е на 8-мо място по дял на обществените услуги, нужни за пускане на бизнес и настоящи настоятелен интервенции, които са налични онлайн. Услуги, които се дават напряко от онлайн портал, получават по-висока оценка, в сравнение с даването единствено на информация и бланки, които се попълнят офлайн. Съществен принос за челните позиции има съществуването на услуги и на британски език.

Значителна чат от администрацията си показва е-управлението като изпращане и приемане по е-поща на сканирани публични писма – с автограф и щемпел. Това схващане е спънка пред по-нататъшното автоматизиране на взаимоотношението сред обществена администрация с жители и компании, а и в самата администрация. Не се схваща ролята на основаването на документи единствено на машинно четим език, което е належащо изискване за свързването на разнообразни бази данни.

Българският бизнес изостава във връзка с дигитализацията си спрямо европейския. Тук се регистрират индикатори като потреблението на ERP и CRM системи от компаниите, както и съществуването на уеб страници със комплицирани функционалности – например продуктов азбучник с конфигуратор, опция клиентите да приспособяват или преправят артикул, онлайн следене на осъществяването и доставката на поръчката и персонализиране на фирмения уебсайт за клиенти с чести визити.

За доста компании съществуването на интернет страница и/или Фейсбук е задоволителна цифровизация. Тези, които продават онлайн, са най-напредничавите. Същевременно проникването на програмен продукт за ръководство на клиенти и запаси е извънредно незадоволително. А последното е належащо ходило за тъй наречените Индустрия 4.0 – значителен детайл за опазване конкурентоспособността на стопанската система. Има страни, които приготвят навлизането на Общество 5.0.
още по тематиката
Усещането на множеството българи е, че отвън огромните градове няма интернет. В същина, България се намира към междинното за Европейски Съюз равнище по този индикатор. Но когато става дума за скорости над 100 Mbps, България доста изостава.

Цели 24% от българските семейства в извънградските райони не могат да си разрешат да заплащат за интернет! Това е най-големият % в Европа. България е водеща и по брой семейства, които не могат да си разрешат да заплащат за интернет като цяло. Това дава отражение на цифровите умения на българина – на второ място сме по неналичието им.

Изключително рядко са случаите, в които България може да се похвали с постижения към или над междинните за Европейски Съюз. Нещо повече, динамичността във времето демонстрира, че ножицата сред нас и страните от Централна и Източна Европа се разтваря от ден на ден, заключава анализът на Веселин Илиев.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР