Дигитален талон за плащане на почасово паркиране в Синя и

...
Дигитален талон за плащане на почасово паркиране в Синя и
Коментари Харесай

Как ще паркираме с дигитален талон? Шефът на Центъра за градска мобилност пред Dir.bg

Дигитален ваучър за заплащане на почасово паркиране в Синя и Зелена зона обмисля да вкара Центърът за градска подвижност в столицата. Новата виртуална услуга ще спести на своите клиенти таксите, които се удържат от мобилните оператори при възнаграждение посредством смс услугата сега. Директорът на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) Христиан Петров разкри детайлности за новата услуга в изявление за Dir.bg.

- Г-н Петров, какво ще съставлява цифровият ваучър, с който ще може да се заплаща почасово паркиране в Синя и Зелена зона в София?
- Малко встъпителни думи, преди да обясня какво ще съставлява цифровият ваучър. В момента в София всеки може да заплати почасово паркиране по три метода - с книжен ваучър, със смс и през автомат на Центъра за градска подвижност. Най-използваният от тези три метода е смс-ът, над 90% от ползвателите го избират. Но с цел да направи това човек, той би трябвало да е клиент на един от трите мобилни оператора у нас. Най-малко хората употребяват автоматите. В този смисъл първата стъпка, която в този момент вършим, е да променим текстове в Наредбата за Градския превоз, с цел да може да предложим цифров ваучър в онлайн света.

- Как ще се случват нещата?
- В момента хартиените талони се купуват от Центъра за градска подвижност с отстъпка от разнообразни търговци, които след това ги препродават. Същата логичност ще има и при цифровия ваучър. Фирми, които ще разработят такова приложение, ще получават отстъпка за даването на услугата. Те ще си купят цифрови талони от нас, а посредством тяхното приложение ще ги продават на крайните консуматори. Центърът за градска подвижност също ще развие свое приложение. Ние не желаеме да ограничим пазара, а да го разтеглим и да предоставим опцията тази услуга да се предлага и от частни компании.

- Какви са стъпките, с цел да се случи това?
- Първата стъпка е да имаме смяна на текста в Наредбата, с цел да може чисто нормативно да се развиваме в тази посока. Под насърчаване би трябвало да се схваща, че надграждаме системата за възнаграждение на почасово паркиране със смс. През октомври месец системата за възнаграждение със смс ще стане благосъстоятелност на Центъра за градска подвижност, тъй като тогава изтича договорът на медиатора, който даде връзката на тази система сред нас и външните оператори. Вярваме, че можем да създадем релативно лесна доработка на системата, с цел да въведем в нея и така нататък цифров ваучър. Когато човек употребява цифров ваучър, откакто вкара избрани данни в съответното приложение, ние ще забележим, че има заплатена такса за почасово паркиране.

- Какво ви накара да мислите в тази посока?
- В момента има проблем при заплащането на почасово паркиране, когато става въпрос за чужденци, пристигнали в София. За да пуснеш смс за паркиране в центъра, би трябвало, както споделих, да си клиент на един от трите мобилни оператора, които има у нас. От телефон, който употребява друга сим карта, отвън българските оператори, не може два се пусне смс за паркиране. А това, както се досещате, основава проблеми за чужденците, тъй като те би трябвало да търсят автомат или да купят хартиени талони. С въвеждането на цифровия ваучър това ще отпадне, тъй като те ще могат през телефона си да създадат заплащане. Просто желаеме да създадем още една опция за почасово паркиране в София.

- Кога виждате това да се случи?
- Надявам се до края на годината да има настоящи приложения. Не желая да се привързвам с прецизен период, тъй като би трябвало да се свършат много неща, само че, както се споделя, концепцията е към този момент в ход. Първо би трябвало да създадем и тестваме нашето приложение. После би трябвало да дадем опция към нас да се вържат други приложения, нещата би трябвало да се тестват за сигурност. Това ме кара да се въздържа от прецизен период. Не чакам и въвеждането на една такава услуга да има супер огромен триумф, тъй като хората имат построени привички да пускат есемеси. Но, отново споделям, просто сътворяваме опция.

- Какво ще съставлява самият цифров ваучър?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР