digital.bgПреди няколко седмици, Kaspersky Lab публикува статия, в която набелязва

...
digital.bgПреди няколко седмици, Kaspersky Lab публикува статия, в която набелязва
Коментари Харесай

5 риска за сигурността, на които са изложени смартфоните ни

digital.bg

Преди няколко седмици, Kaspersky Lab разгласява публикация, в която набелязва най-опасните способи за офанзива на мобилни устройства. Впечатление прави също по този начин, че за една година офанзивите към мобилните устройства са се нараснали два пъти.

 

От Make Use Of прегледат най-използваните способи за офанзива и поучават по какъв начин да се предпазим от тази нова вълна от цифрови закани.
1. Trojan Droppers
Trojan droppers е програмен продукт, който не нанася директно щета. Вместо това, той е планиран да се маскира като потребно приложение или стратегия и да пропуща злоумишлен програмен продукт на телефона. Понякога Trojan Droppers изтегля злотворен програмен продукт, инсталира  го, след което неотложно се изтрива, с цел да избегне съмнение. Но може да се покрие по-надълбоко, като продължава да заразява системата, откакто потребителят е изтрил главния злотворен програмен продукт.

 

Така или другояче, главната цел на Trojan Droppers е да бъде превоз за нещо доста по-неприятно. Авторите на злоумишлен програмен продукт го харесват, тъй като прибавя спомагателен пласт отбрана към зловредния програмен продукт, който желаят да популяризират.
Как да се предпазите?
За да ви навреди, trojan droppers софтуера би трябвало да бъде изтеглен на вашата система. Ето за какво, нужно е да спазвате общоприетите правила за отбрана от злотворен програмен продукт – не изтегляйте подозрителни файлове от неразбираеми уеб сайтове или имейли. Внимавайте  какви безвъзмездни приложения изтегляте, даже и от формалния магазин за приложения.
2. Зловреден програмен продукт, който чете SMS-и
Ако хакер има данни за банковата ви сметка, само че сте настроили двуфакторно удостоверяване (2FA), той няма да може да влезе без кода в профила ви. Ето за какво хакерите употребяват злотворен програмен продукт, който чете SMS известия на телефона на жертвата. Когато влезе в банковата сметка на жертвата, зловредният програмен продукт чете SMS кода, който е изпратен на телефона му. Това дава на хакера цялата информация, която му е нужна, с цел да влязе в профила на жертвата си.

За да свърши работата си, този злотворен програмен продукт би трябвало да получи позволение да чете SMS известията на телефона ви. В резултат на това той постоянно е маскиран като приложение за известия. Когато изиска позволение за достъп до SMS-ите, потребителят има вяра, че това е част от услугата и му дава независимост.
Как да се предпазите?
Бъдете доста деликатни с приложения, които изискват позволения за достъп до известията ви. Когато инсталирате приложение за известия, постоянно се уверявайте, че е от законен източник. Измамниците постоянно качват подправени приложения, с цел да се опитат да уловят някоя жертва, тъй че постоянно бъдете нащрек.
3. Рекламен програмен продукт
За разлика от други типове злотворен програмен продукт, рекламният програмен продукт не е ориентиран към банковата сметка на потребителя. Вместо това се пробва да събере доходи от взаимоотношение с реклами и нормално се доставя посредством инфектирано приложение.   Рекламодателите обаче не заплащат доста на клик, тъй че създателите на рекламата би трябвало да наводнят жертвите си с реклами, с цел да получат добра облага! И по този начин потребителят ще би трябвало да се пребори с много реклами, с цел да може да употребява телефона си.

 

За страдание, в случай че разработчикът на рекламен програмен продукт е бил интелигентен, рекламите ще се демонстрират отвън инфектираното приложение. Това може да затрудни потребителя да разбере кое приложение доставя рекламите.
Как да се предпазите?
Внимавайте какви приложения инсталирате на телефона си и от къде. Ако забележите, че в телефона ви се появяват повече реклами от естественото, помислете кои приложения сте конфигурирали неотдавна, и ги изтрийте допустимо най-бързо. След това вземете антивирусна стратегия, с цел да почистите всичко, което е останало.
4. Miner Trojans
Miner Trojans извършват по този начин наречения „ криптоджакинг “. Това е нерегламентирано навлизане в смарт телефона ви с цел  “копаене ” на криптовалута. Тоест, злоумишлен сътрудник открадва процесора на устройството ви, с цел да копае криптовалута за ваша сметка. Сегашният ритъм на развиване на смарт телефоните прави Miner Trojans софтуера добър избор за разработчиците на злотворен програмен продукт. Телефоните стават все по-мощни, което от своя страна прави по-печеливша офанзивата. За благополучие, доста е елементарно да се забележи, когато Miner Trojans работи на телефона ви, защото цялата система се забавя.
Как да се предпазите?
Наблюдавайте работата на телефона си. Ако усетите закъснение извършете антивирусно сканиране. Имайте поради обаче, че не всички забавяния на телефона са признак на Miner Trojans! Възможно е да употребявате прекалено много приложения или телефонът ви да няма задоволително памет.
5. Рисков програмен продукт
Този тип програмен продукт не е особено предопределен да бъде злоумишлен. С това име се разказват приложенията, които извършват небезопасни практики за употреба, даже в случай че разработчиците им нямат желание да навредят на потребителите си.
Как да се предпазите?
Бъдете доста внимателни към програмен продукт, който не желае да се придържа към възприетите правила.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР