digital.bgОтекчили сте се от някое приложение и сте решили да

...
digital.bgОтекчили сте се от някое приложение и сте решили да
Коментари Харесай

Защо деинсталирането на приложенията не е достатъчно за нашата сигурност

digital.bg

Отекчили сте се от някое приложение и сте решили да го премахнете от телефона си? Мислите, че  единственото нещо, което би трябвало да извършите е да деинсталирате въпросното приложение и да продължите живота си? Е, не е напълно по този начин, считат от Gizmodo.

Не е задоволително единствено да плъзнете икона на приложение в кошчето или да докоснете дребния „ х “ в ъгъла на прозореца, би трябвало и да помислете какво оставяте след себе си: регистриран акаунт с имейл адрес, може би дата на раждане, връзка с вашия Гугъл или Facebook акаунт.

 

Ако се отнасяте съществено към отбраната на вашите персонални данни и се интересувате от това какъв дигитален отпечатък оставяте след себе си, би трябвало да отделите в допълнение време за заличаване на сметките си и данните вътре в тях. 

 
Какви данни събират приложенията
Ако не изтриете акаунта, обвързван с приложението, той остава, „ събирайки някъде виртуален прахуляк в облака “. Не всяко приложение е обвързвано с акаунт, несъмнено. Ако не сте записали имейл адрес или друга персонална информация, можете безвредно да изтриете приложението от телефона си, без да се притеснявате повече за него.

 

Други приложения събират повече данни, както във връзка с това, което желаят от вас (дата на раждане, настоящо местонахождение, филми, които ви интересуват, и по този начин нататък) по този начин и от достъпа до информацията на телефона ви, която сте им разрешили да „ четат “. Разработчиците на приложения най-вероятно ще задържат тази информация, в случай че не им кажете особено да не го вършат. Не забравяйте, че приложенията могат да събират информация за вас, без в действителност да вършиме нищо - в случай че приложението има достъп до данните за местоположението на вашия телефон, да вземем за пример, то може да записва местата, които посещавате.

 



 

Ако желаете да знаете какво тъкмо вършат разработчиците на приложения с тези данни, би трябвало да прочетете формалната политика за дискретност на приложението. Дори след изтриването на акаунта ви, цифровите данни може да останат известно време. Фейсбук едвам след 90 дни изтрива събраните от вас данни, откакто сте решили, че към този момент не желаете да употребявате уеб страницата. Ако нещо не е ясно в политиката за дискретност на съответно приложение, постоянно можете да попитате непосредствено.

 

Това е друга причина, апропо, да избягвате инсталирането на подозрителни приложения на телефона си. Докато огромните имена в софтуера знаят, че би трябвало да бъдат задоволително транспарантни във връзка с потреблението на данните на потребителите или най-малко да се преструват, то по-малко известните приложения постоянно се пробват „ летят под радара “ във връзка с това какво събират и по какъв начин.
 Защо има значение изтриването на персоналните ни данни
Ето за какво е значимо всичките ви данни да бъдат изтрити от приложенията и услугите, които употребявате:

 

1. Първо, това значи, че няма да бъдете бомбардирани от ориентирани имейли и реклама, без значение дали това е от самото приложение с искане да му дадете още един късмет да ви впечатли или от някой от маркетинговите сътрудници на приложението, който желае да ви продаде нещо друго.

 

2. Второ, значима е сигурността. Дори в случай че разработчиците на приложенията употребяват вашите данни отговорно, само че не поддържат задоволително добре сигурността и някой хакер откри метод да стигне до всички данни, които сте споделили в това приложение, се излагате на риск. 

 



 

Проверете и за приложения на трети страни, свързани с главните ви сметки (в Гугъл, в Twitter, във Facebook). Това е един от методите за намиране на остарели, неизползвани сметки, за които сте не запомнили. Разглеждането въз основата данни за вход в мениджъра ви на пароли или браузъра е различен метод. Можете също да опитате да търсите в електронната си поща за сметки, които към този момент не употребявате, както и просто да погледнете в телефона си.

 
Как да изтриете остарели сметки
За страдание няма вълшебна пръчица, с която в случай че замахнете неотложно ще идентифицира  приложенията, които към този момент не употребявате, или дейно да затвори тези сметки, от които към този момент не се нуждаете. Един съвет: внимавайте за всяка услуга, която дава обещание че е в положение да направи това.

Най-добрият метод да покриете цифровите си следи е като изтриете данните и сметките си ръчно. За задачата, влезте в сметките, от които желаете да се отървете и потърсете алтернатива за закриване на акаунта и по-късно преминете през нужните стъпки, без значение какъв брой са и какъв брой време ще ви лишават.

Ако не откривате алтернатива за заличаване на акаунта, свържете се непосредствено с програмиста или с поддръжката на клиенти, или извършете търсене в мрежата, с цел да разберете какво би трябвало да извършите.



 

Ето какво е нужно да извършите, в случай че решите да изтриете Dropbox акаунта си. Влезете в акаунта си в мрежата, по-късно кликнете върху вашия аватар и Settings. Отворете таба General и кликнете върху Delete account. Dropbox, като множеството приложения, ще ви преведе през разнообразни екрани за удостоверение, преди да ви изтрие от сървърите си.

 

В някои случаи може да желаете да помислите за експортиране или опазване на данните си, преди да изтриете акаунта си. Това елементарно се прави с Dropbox, тъй като всички ваши файлове към момента ще се съхраняват на вашия хард диск, а не в облака. Но в някои случаи може да е по-трудно, само че в случай че решите че е значимо да запазите данните си, ще би трябвало да го извършите преди да изтриете акаунта си.

 

След като профилът ви бъде доказан като заличен, можете да продължите с деинсталирането на съпътстващото приложение от телефона си.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР