digital.bgMeждународен екип от астрономи, ръководени от учени на University of

...
digital.bgMeждународен екип от астрономи, ръководени от учени на University of
Коментари Харесай

Учени откриха уникална сходна до Земята екзопланета, която е с три пъти по-големи размери

digital.bg

Meждународен екип от астрономи, ръководени от учени на University of Warwick откриха екзопланета, която е по-малка от Нептун и поддържа лична атмосфера. Любопитният галактически обект е позициониран в така наречен " Neptunian Desert " регион, който се намира наоколо до звездите с интервал (<2-4 дни). Обикновено в тази зона планетите получават мощно облъчване от своята звезда и не са в положение да имат атмосфера, защото се изпаряват до скалистото си ядро.

Новата екзопланета е кръстена " NGTS-4b ", като учените към този момент я назовават " The Forbidden Planet " и е по-малка от Нептун, само че размерите ѝ надвишават три пъти тези на Земята. Според данните " NGTS-4b " прави една цялостна обиколка към своята звезда за едвам 1.3 дни, като температурата на повърхността е от порядъка на 1000 градуса по Целзий. Екзопланетата се намира на 920 светлинни години от Земята и е 20% по-малък радиус от Нептун, оповестява SciTechDaily.

 



 

Учените настояват, че " NGTS-4b " е неповторима по рода си екзопланета, която има 20 пъти по-голяма маса от тази на нашата планета. Изследванията демонстрират, че този галактически обект е попаднал в " Neptunian Desert " през последните 1 000 000 години. Наличието на атмосфера и сходните характерности с тези на Земята озадачават астрономите, които не чакат да открият в този район сходни каузи. Тепърва ще разбираме повече елементи за " NGTS-4b ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР