digital.bgЖивеем в извънредно положение заради пандемията от корона вирус, а

...
digital.bgЖивеем в извънредно положение заради пандемията от корона вирус, а
Коментари Харесай

8 лесни начина да подобрите работата на вашия WiFi рутер

digital.bg

Живеем в изключително състояние поради пандемията от корона вирус, а това вероятно значи, че всички от вашето домокинство си стоите вкъщи. А това пък значи, че възрастните работят, а децата учат в домашни условия и всички разчитате на издръжливостта на вашия рутер.

Може би си задавате въпроса по какъв начин вашия рутер да проработи с оптималната продуктивност? Според Tech Hive има доста неща, които можете да извършите, с цел да подобрите работата на рутера си и които е добре да опитате преди да решите, че  е пристигнало време да го сменяте с нов.

 

Ако скоростта е проблем, използвайте приложение като Speedtest на Ookla, с цел да видите дали продуктивността се усъвършенства сред всяка стъпка за премахване на неизправности. Имайте поради обаче, че този инструмент мери скоростта на връзката ви с интернет, а не оптималната скорост, която вашият рутер е в положение да реализира, до момента в който трансферира данни през вашата местна мрежа.
1. Рестартирайте
Този съвет важи за всички джаджи вкъщи ви. Удивително е по какъв начин едно нормално рестартиране може да реши множеството проблеми, които имате. Най-добрата тактика при премахване на механически проблем е да започнете с най-простите корекции и последователно да преминете към по-трудни интервенции.

 

Ето за какво използвайте приложението, предоставено с вашия рутер или влезте в неговия уеб интерфейс, с цел да рестартирате вашия рутер. Ако не можете да намерите приложението или не знаете по какъв начин да рестартирате, изключете рутера, пребройте до 10 и го включете още веднъж.
2. Обмислете местоположението на рутера си
Преместете рутера на централно място в дома си, с цел да може Wi-Fi сигналът да стига гладко до устройствата ви. Стените не са единствените бариери, които могат да забавят работата на безжичната мрежа. Препятствия като електро уреди, камини, подове, железни шкафове и лавици също могат да всмукват Wi-Fi сигнала. Можете да очаквате потреблението на устройства като безжични телефони и микровълнови фурни да наруши работата на вашия безжичен рутер – изключително 2,4 GHz честотната лента. Колкото повече трудности би трябвало да преодолява Wi-Fi сигнала, толкоз по-слаб става.

 



 
3. Проверете температурата на рутера си
Рутерът не би трябвало да е парещ на пипане, за задачата би трябвало да се получава добра вентилация и отворите му да не са блокирани от стена, книга или някаква друга спънка. Освен това може да бъде прекомерно покрай друго съоръжение, което генерира топлота, като да вземем за пример игрална подпора. Уверете се, че има задоволително място в профил и от горната страна, тъй че въздухът да може да циркулира към него, и че седи на твърда повърхнина, с цел да минава въздух и под него.

 
4. Променете канала


 

Wi-Fi рутерите употребяват радиочестоти за предаване и приемане на данни и тези честоти са разграничени на няколко канала. Всеки, който живее в гъста обитаема градска зона, може да следи неприятна продуктивност, просто тъй като има прекалено много Wi-Fi рутери, употребяващи еднакъв канал.

 

Това е изключително значимо в 2.4 GHz спектъра, който има по-малко канали, които не се припокриват, в сравнение с 5 GHz набор. Повечето модерни рутери са в положение автоматизирано да изберат собствен личен канал, което значи, че може да не забележите огромна смяна с тази стъпка, в случай че имате относително нов рутер. Този съвет е повече за хора с по-стари рутери - изключително еднодиапазонните 2,4 GHz модели.

 

Преди да измененията канала, първата стъпка е да видите къде има засищане. Изтеглете приложение за Wi-Fi анализатор, като Wi-Fi Analyzer за Android, Vistumbler за Windows или iStumbler за Mac. Тези приложения могат да открият рутери наоколо до вас и да покажат кои канали употребяват.

 

След като имате листата, влезте в своя рутер посредством приложението на рутера или неговия уеб интерфейс, изберете канал който се употребява по-малко и наново тествайте скоростта.

 
5. Актуализирайте Wi-Fi драйверите на вашия компютър


 

Ако проблемите с Wi-Fi засягат единствено един компютър в къщата, тогава казусът може да в самия компютър. Опитайте да актуализирате драйвера за Wi-Fi адаптера на този компютър. В Windows 10 кликнете с десния бутон върху бутона Start на Windows и изберете „ Device Manager “ от контекстното меню.

 

В прозореца, който се отваря, разгънете секцията „ Network adapters “. След това безжичният адаптер би трябвало да бъде ясно обозначен. Кликнете с десния бутон върху устройството и изберете „ Update driver “. В прозореца, който се отваря, изберете „ Search automatically for updated driver software “. Може да търсите нови драйвери и непосредствено от производителя.
 6.  Проверете вашата лента

Всеки, който има двулентов рутер, може да срещне проблеми, тъй като всички устройства се пренасочват към по-често срещаната честотна лента 2.4 GHz.

Въпреки че 5 GHz е доста по-бърз, неговият обсег не е толкоз огромен. Опитайте да поставите устройствата си с двулентови Wi-Fi адаптери, които са ситуирани най-близо до рутера в 5 GHz обсега. Със сигурност ще усетите разлика.

 
7. Проверете QoS настройките
 



 

Много модерни рутери имат Quality of Service (QoS) настройки, които управляват кои типове мрежови трафик да получават приоритет. QoS подсигурява, че приложенията ви за стрийминг, игралните ви конзоли и други сходни ще получават по-висок приоритет от приложенията за изтегляния на файлове (торенти), да вземем за пример.

 

Ако вашият рутер има конфигурируеми от потребителя QoS настройки, уверете се, че настройката е дейна и че тя е вярно конфигурирана за метода, по който употребявате вашата Wi-Fi мрежа.

 

За да коригирате QoS настройките на вашия рутер, влезте в административния панел посредством приложението или уеб интерфейса на рутера и проверете дали неговата QoS функционалност е задействана. Ако не е, включете я и след няколко дни вижте дали това усъвършенства успеваемостта.

 
8. Актуализирайте фърмуера на вашия рутер
Проверката за актуализации на фърмуера постоянно е добра концепция. Как тъкмо се прави актуализацията на вашия фърмуер ще зависи доста от марката на рутера ви. По принцип обаче ще би трябвало да влезете в таблото за ръководство на рутера от уеб браузъра, да отидете в секцията „ Administration ” или „ Advanced ” и да изберете опцията за надстройка на фърмуера. Повечето по-нови рутери  изтеглят файловете автоматично; при други ще би трябвало да изтеглите файла първо на вашия компютър и по-късно да го качите на рутера посредством потребителския му интерфейс.

 

Консултирайте се с управлението на вашия рутер за съответни указания. Ако нямате управлението, потърсете го на уеб страницата на производителя на вашия рутер.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР