digital.bg, Милен ТончевАко има нещо, което всички научиха от скандалите

...
digital.bg, Милен ТончевАко има нещо, което всички научиха от скандалите
Коментари Харесай

6 лесни начина да направим Facebook профила си по-сигурен

digital.bg, Милен Тончев

Ако има нещо, което всички научиха от свадите около Фейсбук е, че обществената мрежа знае доста за потребителите си. И до момента в който компанията поставя огромни старания да пази данните и да понижава риска от злоупотреби, по-голямата част от отговорността остава в ръцете на потребителите.

Фейсбук дава много спомагателни благоприятни условия на потребителите да усилят сигурността на своя профил. CNET демонстрира тези варианти, които си коства всеки консуматор да прегледа.

 

Използване на мощна ключова дума и двуфакторна идентификация

Първата линия на отбраната е мощната ключова дума. Тя би трябвало да е по-дълга, комбинираща знаци, букви и числа. Също по този начин би трябвало да бъде неповторима, т.е. потребителят да не я употребява наново на никое място другаде.

 



В секцията с настройки на профила е и функционалността за двуфакторна идентификация. Тя може да се задейства бързо и елементарно посредством напътствията, които Фейсбук дава. Има опция да се употребява код, който да се изпраща по SMS или посредством в допълнение приложение за сигурност. Сред поддържаните са Гугъл Authenticator, Duo Mobile и други

 

Да прегледаме настройките за дискретност

В секцията с настройки на профила във Фейсбук има и огромен набор варианти за дискретност. Те разрешават на потребителя да ръководи кой има достъп до разнообразни данни в профила (например град, работа, телефон) и други

 



 

Освен това в настройките може да се ръководи кой да вижда изявленията. Добра концепция е изявленията по дифолт да са настроени на забележими „ Само за другари “, а тези, които желаеме да са обществени, да се настройват настрана сега на публикуването им.

 

Да ограничим старите изявления

С времето човек се трансформира и някои остарели изявления може да не отразяват неговите сегашни възгледи и държание. Отново в секцията Privacy на профила има опция за ограничение на достъпа до остарели изявления.

 



 

Функцията Limit Past Posts (Ограничаване на остарели публикации) оказва помощ за постигането на това. Тя автоматизирано скрива постове, които са по-стари от указан от потребителя интервал. Ограничаването може пъкъл е единствено до съответна публика или цялостно, съгласно желанията на потребителя.

 

Да прегледаме кои устройства имат достъп до профила

Доста консуматори влизат в профилите си от най-различни устройства. Случва се от време на време да забравим за обещано устройство, само че то към момента да има достъп до профила.

 



 

В страницата с настройки за Сигурност има функционалност, която демонстрира всички дейни и минали потребителски сесии. Чрез тях човек елементарно може да види от кои устройства и по кое време е влизано в профила му. Има и опция за автоматизираното излизане от всички или определени сесии, както и ограничението им.

 

Да прегледаме и кои приложения имат достъп до профила

Броят на приложенията, които имат достъп, може да се окаже изненадващо огромен. Дори и приложение, което не сме употребявали от години, може към момента да продължава да има достъп до профила и да е наясно с последната му интензивност.

 



 

Отново при страницата с настройки на профила, има секция Apps & Websites (Приложения и уеб страници). От тук може да се види цялостен лист с приложенията и уеб страниците, които имат достъп до профила. Разбира се, има и опция отричане на този достъп или ограничението му.

 

Да деактивираме историята на локациите в телефона

Това става непосредствено от мобилните приложения за iOS и Android. И в двете приложения процедурата е идентична. Трябва да се отвори приложението, да се натисне иконата с три линии в ъгъла и да се избере Settings & Privacy > Privacy Shortcuts > Manage your location settings. От тук може да се изключи историята на локациите.

 



 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР