Диетологът проф. Донка Байкова разясни пред novini.bg каква е разликата

...
Диетологът проф. Донка Байкова разясни пред novini.bg каква е разликата
Коментари Харесай

Ценни препоръки за режима на хранене по време на пости

Диетологът проф. Донка Байкова обясни пред novini.bg каква е разликата сред пости и диета.

Припомняме ви, че през вчерашния ден започнаха 40-дневните Коледни или Рождественски пости.

Проф. Байкова удостовери, че през последните години Коледните и Великденските пости се одобряват за диета. Но това въобще не би трябвало да е по този начин, безапелационна е тя. Диетичният режим е нещо, което вкарва хранителният модел на индивида в рамка, т.е. в избрани часове на денонощието по какъв начин да се храни и какъв тип храна да употребява. „ Поставяме се на диетичният режим поради наши персонални цели “, изясни проф. Байкова.

Постите обаче не са ограничаващ режим от позиция на реализиране единствено и несъмнено на някаква сложена цел да се редуцират килограми, изясни тя. „ Уви, неведнъж, аз като експерт, съм се сблъсквала с казуса с лица, които постят от позиция на реализиране на избрани килограми “, сподели проф. Байкова. По думите й, с цел да се употребяват постите за съкращаване на избрани килограми, би трябвало човек да е доста добре осведомен по какъв начин да комбинира и употребява растителните храни с концепцията да се насочат процесите към изгаряне на непотребни мастни натрупвания. „ Ако консумираме, в дните, в които се лишаваме от мляко, млечни, месо, риба и яйца, растителни храни, само че съсредоточени такива – да вземем за пример самун плюс високо калорийна добавка от маслини или огромни количества ядки (в 100 грама ядки съдържат 650 – 690 калории), може да завишим приема на калориите “, съобщи проф. Байкова. Затова тя поучава хората, които желаят да редуцират килограмите, да научат по време на пост какви са растителните други възможности на нормалните храни, които използваме от животинския набор, в закуските, обедите и вечерите.

Примерно нормално закусваме кисело мляко и прибавяме през последните години овесени ядки, ленено семе или чия, само че при пости махаме самото кисело мляко и можем да използваме ядково мляко – бадемово, орехово или соево, кокосово мляко. В зърнените смеси има доста биологични вещества и потребни качества върху обменните ни процеси. Например овесените ядки са най – богати на пектин, лененото семе е растителен източник на Омега 3 мастни киселини и с тях можем да подобрим здравния статус при предприемане на дълъг коледен пост, сусамовото семе пък е доста богат на калций. Много българи обаче считат, че сходни комбинации със зърнени закуски са много екстравагандно вкусови. В такива случаи може две филийки с пълнозърнест самун или самун от лимец с маслинки, лютеница, печена чушка и по този начин става превъзходен зеленчуков сандвич. През последните години децата не обичат зеленчуков сандвич, а избират плодов – да вземем за пример зърнена филийка с настъргана ябълка и канела. Обедът по време на пости за хора, които желаят да редуцират килограмите си, пък би трябвало да бъде бобова и зърнена храна. Така комбинирана храната придобива качествата на месото. Вечерята пък би трябвало да се състои от зеленчукови блюда – да вземем за пример зеле на фурна с една или две филийки пълнозърнест самун или варени картофи, картофена салата. В сезона на заболяванията проф. Байкова е безапелационна, че всеки човек би трябвало да има добър белтъчен банкет.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР