Диетата Шангри-Ла е разработена от американския професор по психология Сет

...
Диетата Шангри-Ла е разработена от американския професор по психология Сет
Коментари Харесай

Диета спасява от емоционалния апетит

Диетата Шангри-Ла е създадена от американския професор по логика на психиката Сет Робъртс и съдържа елементарни препоръки за събаряне на килограми. Названието отпраща към измислената страна Шангри-Ла от романа на Джеймс Хилтън „ Изгубеният небосвод “. Според Робъртс това е място, където отношението към живота е умерено и умно, без напразни илюзии и безсмислени цели – тъкмо както би трябвало да се отнасяме към здравето си.

Психологически вкус

Известно е, че апетитът бива психически и физиологически. Физиологическият зависи от равнището на глюкозата в кръвта – когато то намалее (обикновено 4 часа след банкет на храна), в основния мозък постъпват специфични сигнали. След като равнището на глюкоза влезе в норма, организмът се „ успокоява “. Психологическият вкус е обвързван с асоциативната памет. Например, в случай че гледаме кулинарно шоу или забележим красиво опакован шоколад, в главата ни се появява към този момент заложен облик на вкусна храна.

Основен принцип на диетата Шангри-Ла е да се избавим от психологическия вкус. Според Робъртс това може да стане, в случай че хапваме дребни количества висококалорична, само че не изкусително вкусна храна. За базови детайли на диетата той предлага студенопресован зехтин и подсладена с фруктоза вода (6 с.л. фруктоза на 1 л вода). В 75 г подсладена вода се съдържат към 240 ккал – почти толкоз има и в 2 с.л. зехтин. Обичайният ви режим на хранене може да остане същият и може да продължите да консумирате храните, които харесвате. Но е належащо 1 час преди или след главните хранения два пъти на ден да приемате зехтин или подсладена вода. Така след известно време, съгласно Робъртс, организмът ще престане на изисква предходните количества храна, защото ще е получил задоволително калории от храна, която не възбужда психически вкус. Освен това, целесъобразно е да изключите от менюто си газирани питиета, а сладките храни би трябвало да замените с плодове. Хапвайте колкото се може повече артикули с високо наличие на фибри – зеленчуци, пълнозърнести храни. Желателно е този режим на хранене да се съчетава с физически извършения.

Други отзиви

Някои диетолози не са съгласни със Сет Робъртс и считат, че казусът с наднормените килограми не е в похапването на вкусни артикули. При някои хора потреблението на чист зехтин може да провокира гадене и неприятни чувства. Трябва да се има поради също, че диетата е учредена единствено на персоналния опит на създателя и някои негови пациенти, само че не е минала клинични проучвания.

Диетата Шангри-Ла е ориентирана към хората, които се хранят два пъти на ден на огромни порции и нямат задоволително време и опция за здравословно хранене. Не е належащо да я превръщате в метод на живот, 1–2 месеца са задоволителен интервал.

Източник mila.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР