Диета ще спаси костите на лъвчетата Терез и Масуд. Двете

...
Диета ще спаси костите на лъвчетата Терез и Масуд. Двете
Коментари Харесай

Лекуват с диета Терез и Масуд

Диета ще избави костите на лъвчетата Терез и Масуд. Двете животинки, които трогнаха цяла България, ще минат на специфичен хранителен режим, с цел да укрепнат костите им. Състоянието на лъвчетата, които сега се намират в Холандия, към този момент е доста по-добро, похвалиха се от избавителния център "Фелида ".

Заради грижите за Терез и Масуд даже се отсрочила планувана за Терез интервенция, написа в. "България Днес ". При хищника бе видян погрешен напредък на костите на предните лапи, който изискваше незабавна интервенция. Медицинският обзор на двете лъвчета обаче посочил, че на този стадий специфичен режим на хранене е задоволителен, с цел да се възстановят костите на мъниците.

В началото на февруари след тежки премеждия Терез и Масуд бяха отведени в Страната на лалетата. Двете животни се родиха в зоокъта в Разград, само че майка им ги отхвърли и стъпка, което докара до тежки проблеми при двете животни. Разград реши да подари бебетата на пазарджишкия зоопарк, където обаче нямаха опит в развъждането на сходен вид животни. Съдбата на лъвчетата трогна хиляди българи и се стигна даже до интервенция на премиера Бойко Борисов. След като се подвигнаха на митинг, природозащитници съумяха да се преборят новородените лъвове да заминат за избавителен център в Холандия. Близо два месеца експертите от холандския център за огромни котки "Фелида " следиха здравословното им положение, като при започване на тази седмица бе осъществен първият обширен обзор на животните.

"Медицинският обзор мина добре! Отклонението на растежа на лявата предна лапа на Терез се възвръща. Той имаше и инфектиране на лакътя, което също третирахме ", разясняват от избавителния център в Холандия.



Състоянието на Масуд също се е подобрило доста. Ветеринарите са взели и кръвни проби на лъвчетата. След като излязат резултатите, следва да изготвят специфична диета, която да укрепи костите на младите царе.

Междувременно по-голeмият брат на хищниците – Асен, също дойде в избавителния център. 3-годишният лъв към този момент се радва на новото си общежитие и последователно стартира да се приспособява към средата. След като също беше избавен от разградския зоопарк, той прекара няколко месеца в софийската зоологическа градина, където съумяха да го вдигнат на крайници. Освен забележимата смяна в тежестта с помощта на лекуването има смяна и в държанието му - доста по-спокоен е и е доста по-стабилен в походката.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР