Диего Симеоне винаги е интересен събеседник и има какво да

...
Диего Симеоне винаги е интересен събеседник и има какво да
Коментари Харесай

Интервюто със Симеоне: Доближихме Мадрид без Роналдо

Диего Симеоне постоянно е забавен събеседник и има какво да каже. Поканен в рубриката „ Partidazo” на Кадена Копе, старши треньорът на Атлетико Мадрид не пропусна да удостовери това. Вече ви предложихме късчета от изявлението на Ел Чоло, а в този момент е ред да се насладите и на цялото.

- Какви мемоари остават у теб след триумфите?

- От възприятието напряко ми настръхва косата. Хубави моменти, хубави мемоари, само че във футбола единственото значимо е днешният ден. Не би трябвало да се спираш на едно място.

- Какво правиш в свободното си време?

- Винаги излизам на зеленина. Опитвам се да излизам постоянно, с цел да ми почива умът; да чувам малко, когато се приказва доста. Обичам да съм в контакт с хората. Питам да вземем за пример таксиджията какво мисли за наш състезател. Така усещаш настроенията измежду народа. Иначе не считам, че човек е друг у дома от това какъв е на работа. Обичам да съм спретнат, да зная с изясненост какво и по кое време ще върша – по този начин се живее по-добре.

- Носиш черния костюм даже и през лятото. Защо?

- Вече 12 години се обличам по този начин. Е, несъмнено, не е един и същи костюм. Това е просто един метод да се чувстваш добре.

- Финалът на Шампионската лига този сезон е на „ Метрополитано”…

- Хубаво е за клуба и влиза в мислите ми, само че действителността е единствено в днешния ден – това важи за всички тимове със същата цел като нас. Миналия сезон получихме рано тежък удар в ШЛ.

- Какво мислиш за мачовете от Ла Лига в Съединени американски щати?

- Ще се изричаме, когато всичко е дефинитивно. Засега – тишина.

- Ян Облак остана отвън Топ 5 на вратарите в света. Съгласен ли си с това?

- Изненадан съм, тъй като непрекъснато се приказва от хората и публицистите по какъв начин е най-хубавият вратар в света, а точно те избират. Облак е най-хубавият или най-малко измежду тримата най-хубави в света, та оставянето му отвън тази група приказва неприятно за класацията. Той обаче би трябвало да продължи по същия път.



- Антоан Гризман претърпя същата орис. Въобще някой бръсне ли за слива Атлети?

- Това с Гризман не търпи никакво пояснение: международен първенец и най-хубав състезател на финала в Русия, триумфирал в Лига Европа и Суперкупата на Европа… Той беше най-хубавият в света тази година. Избиращите не мислят изобщо отвън клишето. Боли ме за момчетата, само че това е действителността.

- Коке пък остана отвън листата на Луис Енрике за Ла Роха…

- Той е извънреден експерт. Само да го бяхте видели по какъв начин тренира тези две седмици! Решението на Луис, който считам за превъзходен треньор за испанския народен тим, единствено го окуражи да си завоюва място назад в състава. Животът е поредност от цели. Коке няма проблем с това да се труди крепко, той може да тича непрекъснато, да играе с едно, две, три подавания.

- Минало ли е към този момент случилото се с Филипе Луис?

- Мисля, че да. Той знае какъв брой го обичаме и какъв брой е значим. Дано продължи да дава все същите положителни неща на клуба като до момента!

- Караш към този момент осми сезон в Атлетико. Колко още?

- Винаги си мисля единствено едно: че могат да ме изпъдят още на следващия ден. Вълнувам се, когато идват футболисти с разнообразни характерности, а би трябвало да ги развием и да ги превърнем в тим. Това е моята мотивация, а когато имам цел, се въодушевявам.

- Договорът ти завършва след две години…

- Когато пристигнах тук, ми споделяха да се махна след първия извоюван трофей. Аз обаче виждах, че клубът пораства, и не сбърках, като останах, с цел да растем всички дружно. Дано и в оставащите ми две години всичко продължи по този начин! Във футбола всичко бързо се трансформира и не знаеш дали още на следващия ден няма да те изхвърлят на улицата. Аз съм благополучен тук, тъй като зная какво желая. Клубът направи голямо изпитание, направи извънреден нов стадион. Целите пред нас като спортно-технически щаб са големи. Стремя се към това Тома Льомар да е титуляр за Франция, Родриго – за Испания, Желсон Мартинш – за Португалия, Коке да се завърне за Испания…



- Сестра ти сподели, че рано или късно ще тренираш Интер…

- Това е типичен въпрос и постоянно съм отговарял по този начин: Интер си има треньор, а аз изживявам изключителни моменти в Атлетико. Нещата ще се случат, когато би трябвало да се случат. Още съм млад треньор.

- Приемаш ли рецензиите към теб?

- Разбирам ги – с тяхна помощ се подобряваме и са нещо нужно. В живота няма по какъв начин 100% от хората да те харесват. Бил съм залагал на противен футбол? Това са отзиви, които са хубаво нещо, само че действителността е напълно друга. Трябва да осигуряваш резултати на своята компания и да я развиваш. Не е въпросът какво бих желал, а какво би трябвало. Винаги сме работили в една линия: да развиваме наличните си футболисти, а оттова и тима. Каква е същността на Атлетико съгласно историята му – твърда, само че и технична игра, мощни контраатаки. Ако правиш нещо друго, това към този момент не е Атлетико Мадрид. Има тимове, които нямат история – да вземем за пример Манчестър Сити или Пари Сен Жермен, до момента в който ние имаме.

- Днес условията към тима са по-високи отпреди…

- Когато бях футболист тук, се борехме първо да не изпаднем, а след това спечелихме дубъл от купата и купата. След това се върнах като състезател, а след това и като треньор. Моята история с Атлетико е обвързвана с триумфите и борбата за титли. Във футбола не трябва да се самозалъгваш, тъй като бързо се сблъскваш с действителността. Трябва да гледаш своя тим, своите футболисти. Ние доведохме положителни, само че би трябвало да ги създадем по-добри в идните една-две години: Льомар, Родри, Желсон… Тома е извънреден и има качества, каквито няма никой различен състезател в нашия състав. Трябва обаче да ни дава повече голове и асистенции. Щом го реализира, ще е титуляр за Франция.

- Валенсия и Севиля противници ли са за Атлети?

- В чудноват миг сме, тъй като се питаме дали това да си втори в Испания е положително или неприятно нещо. Ние би трябвало да се борим да сме в Топ 3 и можем да го реализираме, тъй като израснахме.

- По-слаби ли сте от Барселона и Реал Мадрид?

- Откъм резултати – не, само че откъм характерности на играчите – да. Без Кристиано Роналдо обаче сигурно се доближихме до Мадрид.



- Как реагира на головия дебют на сина ти Джовани за Аржентина?

- Бяхме в хотел и когато стартира добре и вкара гол, извиках от неспокойствие. Той знае какво усещаме към националния си тим. Има всички качества да играе при мен, само че за злощастие в никакъв случай няма да се случи. Трудно е синът ти да е в твоята съблекалня – и за самия него, и за взаимоотношенията. Е, в случай че след пет-шест години е огромна фигура, към този момент работата би била друга. Движи кариерата си по най-хубавия метод. Може пък и един ден аз да не съм в Атлетико, а той да пристигна. Само на 23 години е.

- А би ли го оставил да подпише с Мадрид?

- Това е добър въпрос, само че би трябвало да го задавате единствено на него…

- Хареса ли ти играта в първите мачове?

- Срещу Мадрид, Валенсия и частично против Райо Валекано – да. Първото полувреме против Селта не играхме зле, а второто беше разследване на случилото се. Преглеждам мачовете след това и диря положителните и неприятните неща. Когато падаш, е по-лесно да се самобичуваш, само че действаш съгласно чувствата си от седмицата преди мача. Този във Виго не го бях разчел добре.

- Атлетико сякаш е тимът на народа, а похарчи над 120 млн. евро за нови играчи и още пари за заплатата на Гризман и на теб. ДНК-то на Атлетико е пропито със синдрома на жертвата, на постоянно втория, все в сянката на Мадрид. Защо по този начин?

- Не споделям това мнение, тъй като най-малко аз не съм усещал това. В други времена може и да е било по този начин. Ще продължим да бъдем непретенциозен тим, национален, тъй като сме обичани от хората и те се разпознават с Атлетико Мадрид. В последните четири години, откакто станахме първенци през 2014-а, бяхме по два пъти втори и трети. Можем ли да станем отново първи? Да, при сезон на спадове на Мадрид и Барса. Ние сме третите в подготвеност да станат първи, а не първите в подготвеност да си станат първи. Ето, бяхме длъжни да спечелим Лига Европа и го сторихме. Имаме шансове в ШЛ като всички останали, а в Ла Лига тръгваме от третата позиция с готовност да се изкачим до самия връх. Ако приключим 4-ти, сезонът ни няма да е бил добър.

- Кой е любимецът в Ла Лига?

- Барселона е в доста положително положение, играе добре в шампионата и взема безапелационно резултати. Ние се борим в Ла Лига с последните два европейски първенеца. В шампионати на къса отдалеченост имаме повече шансове. Не сме били Барса на открито в шампионата, само че дваж ги изхвърлихме от ШЛ. В съревнование с директни елиминации имаш повече благоприятни условия за триумф. Виж, в съревнование с 38 кръга…



- Би ли се зарадвал на нов край в ШЛ против Мадрид?

- Няма да ви давам подготвени заглавия на тепсия. Това е още толкоз далеч… Първо да създадем положителни начални мачове в шампионата, да се приспособят новодошлите играчи, да стартираме да приключваме по-добре офанзивите си и да продължим да сме мощни в отбрана. После ще забележим. Имаме най-хубавия футболист в света към днешна дата – Гризман, и още един състезател – Диего Коща, който в добър собствен ден усилва възможностите на Атлетико да победи всекиго. Облак е в изключителна форма. Трябва да подсилим самостоятелно всеки един от играчите си и ще имаме огромни шансове за триумфи.

- Какво е ситуацията с бъдещето на Облак в клуба?

- Надявам се да възобнови своя контракт. От клуба работят с него по въпроса, нека двете страни стигнат до съглашение!

- Каква е персонално твоята заслуга за оставането на Гризман?

- Антоан взе свръхважно решение освен във футболен, а и в човешки проект. Не стопира да пораства, а има и още накъде да се работи. Трябва да изисква още и още от себе си, тъй като към този момент е на върховото равнище. Много е мъчно да си тръгнеш, когато съотборниците ти те обичат толкоз. Никога не съм го виждал загубен, в никакъв случай не съм го виждал в Барса – заклевам ви се в децата си! Винаги съм усещал у него желанието да остане. Каза ми, че остава, по телефона, когато аз бях в Лос Анджелис. Беше приказвал преди този момент с капитана и с клуба. Той сигурно имаше голямо значение за прехвърлянията ни – напълно друга прелест имаш за целите си, когато разполагаш с Гризман, Коща, Коке, Саул, Диего Годин… Антоан способства с друг вид игра от своята позиция – Килиан Мбапе е по-мощният, а той е по-мислещият. На мен повече ми харесва нападателят, който не се отдалечава от най-същественото в играта – гола. Гризман получи 18-дневна почивка и в този момент ще се желае от него да влезе в оптимална кондиция. И ще го реализира.

- При наличните финансови благоприятни условия на Атлети кой футболист бихте желали да вземете в своя състав?

- Имам всичките си мечтани футболисти. Има ли по-добри играчи от тези в Атлети, които не са в Барса, Мадрид, Байерн или Сити? Или пък не са по-скъпоплатени другаде? Трудно е да се намерят такива – може би тези, които не играят постоянно в Мадрид или Барса. Но и при нас е мъчно да си спечелиш мястото: Облак не игра шест месеца, Гризман влизаше и излизаше от титулярите, Саул дълго чакаше опцията да е непрекъсната големина в единайсеторката, а и Диего Коща. Знаете ли какъв брой голямо беше желанието ми да имам Коща? Когато дойдохме в клуба, той беше в Райо. Веднъж в рейса момчетата ревнаха при един гол на Райо. На втория ден тренировки дружно му споделих, че не ми влиза в сметките, само че може да тренира с нас. А като стартира, напряко ми се прищя да умра: вкарваше голове отвред, правеше диагонални бягове – същинско животно! Напираше крепко и непрекъснато, до момента в който един ден не получи късмет да играе против Райо и… На мен ми харесва, когато прави дяволиите си на терена. Ако е оклюмал, това е неприятен знак.



- Конкуренцията е огромна: Хименес и Родри не влизат редовно…

- Говоря си с тях, въпреки че е доста мъчно да ме схванат. Те желаят да играят и аз зная какво е възприятието от годините ми като футболист. Убеждавам ги в това, че значим е краят на сезона, а също по този начин и качеството на изиграните минути, а не количеството. Колкото повече от футболистите схванат това, толкоз по-близо ще сме до триумфите: можеш един ден да си на трибуните, а на идващия да си титуляр според от съответния мач.

- А в случай че някой изиска да си тръгне?

- Ако е някой, който в действителност го желае и е съдействал за тима, пробвам да му оказа помощ, стига това да не вреди на общите цели.

- Тибо Куртоа би ли бил титуляр в Атлетико?

- Не, Облак е по-добър.

- Кого би избрал – Неймар или Мбапе?
Със сигурност Неймар. Той се труди крепко – видях това при Луис Енрике в Барса и в бразилския народен тим. Мбапе е извънреден, само че е по-голям индивидуалист. Примера дивисион 3 кръг, събота 1 септември  Селта 2:0краен резулат  Атлетико Мадрид
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР