Диана Ковачева предлага и зрелостниците да могат да се явяват

...
Диана Ковачева предлага и зрелостниците да могат да се явяват
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска амнистия за глобените заради грешни винетки жители на Пролеша

Диана Ковачева предлага и зрелостниците да могат да се явяват наново на матура
Омбудсманът на България проф. Диана Ковачева твърди, че единственият метод за опростяване на санкциите, насъбрани от липса на винетки от поданици на Пролеша, е прошка. Това съобщи пред NOVA.

Според проф. Ковачева глобите не могат да бъдат опростени по различен метод, тъй като, по думите ѝ, на опростяване подлежат единствено несъбираеми държавни вземания.

„ За мен единствено прошка от Народното събрание – това е “, счита тя. По процедура Министерски съвет трябвало да се обърне към Народното събрание с искане за закон за прошка, който е еднократен, единствено за съответния случай.

Тя ще предложи в Народното събрание уведомяването за насъбрани санкции към тол организацията да става в границите на три дни. По думите ѝ това е главният проблем. „ Аз предлагам през днешния ден в Народното събрание във връзка на сбърканите винетки уведомяването да бъде в границите на три дни. Това е рационален период “, съобщи Ковачева.

Жители на село Пролеша край Божурище натрупаха неплатени санкции за винетки, които ги принудиха да стачкуват. Служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков изясни, че ще се прави юридически разбор на обстановката. В същото време пострадалите порастват лавинообразно. Оказва се, че с санкции за хиляди левове са се сдобили и поданици на освободения от винетки град Божурище.

„ Истината е, че на 27 февруари на съвещанието на Министерския съвет е взето решение Пролеша да бъде част от освободените от винетка, само че на идващия ден в Държавен вестник е обнародвано напълно друго решение, където Пролеша липсва. В Народното събрание също е обявено, че тези хора са освободени “, акцентира омбудсманът на републиката. Тя назова санкциите „ извънредно несправедливи “.

По думите на Ковачева отводът на институциите да дават новоиздаден документ за идентичност, в случай че не бъдат платени невръчени санкции, е противоконституционен. Тя добави, че приготвя тъжба, която да внесе в Конституционния съд. Още един парадокс бил, че с цел да мине колата ни механически обзор, трябвало да имаме годна винетка.

Омбудсманът разяснява и опцията недоволни от резултатите си зрелостници да имат право да се явят наново на матура. „ С матурите от към този момент няколко години се кандидатства в университетите като приемен изпит. Навремето всяка година човек може да кандидатства, в случай че не са го приели – да учи и ида изкара по-висока оценка. Матурата залепва за теб вечно и ти и 10 години да аплайваш, ще си все с еднакъв резултат. Аз предлагам да имат право децата да се явяват на повишителен най-малко един път “, сподели тя. Предложението към този момент е отправено към депутатите. Диана Ковачева увери, че то ще бъде признато от съвсем всички парламентарни групи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР