Диана Ковачева до регионалния министър Петя Аврамова, в която настоя

...
Диана Ковачева до регионалния министър Петя Аврамова, в която настоя
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска по-ниска цена за водата в Хасково

Диана Ковачева до районния министър Петя Аврамова, в която настоя да се ползва по-ниска от одобрената от Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ цена на, предоставяна от ВиК-Хасково. Това оповестиха от пресслужбата на публичния бранител.
Причината за настояването е потвърдено неприятно качество на питейната вода. Ковачева предлага и съответни ограничения за възстановяване качеството на услугата в най-критичните зони в региона.
 Борисов изпрати Ангелов в Хасково да ревизира водата в Марица Борисов изпрати Ангелов в Хасково да ревизира водата в Марица
По предписание на министър-председателя Бойко Борисов министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов пътува за Хасково, с цел да с...
От офиса на омбудсмана напомнят, че той е изискал от " ВиК " - Хасково да не ползва одобрената от КЕВР по-висока цена на водата в района, с която от 1 август 2020 година услугата стана най-скъпата в цялата страна. В регионалния център тя е 3,51 лева Мотивът се крие във обстоятелството, че на територията на Област Хасково има редица обитаеми места, в които от години с актове на е лимитирано използването на питейната вода от популацията.
Повод за рекомендацията до районния министър е отговор от ВиК оператора в Хасково до омбудсмана. В него той изяснява, че по-високата цена на водата е нужна, с цел да се обезпечи финансов запас, с който да се поддържат системите за даване на годна за пиянство вода.
„ Оценявам, че за гарантиране на качествена водоснабдителна услуга са нужни обилни запаси. В същото време, не мога да приема, че финансовата страна на въпроса може да служи в тази ситуация за опрощение, с оглед дългогодишното битие на проблемите във ВиК бранша “, написа омбудсманът.
В писмото си акцентира, че е основателно недоволството на стотиците жители от обитаемоте места в област Хасково, които обществено са изразили безапелационното си противоречие да заплащат негодната за пиянство вода на по-висока цена. Според нея главен принцип в при водоснабдяването би трябвало да бъде цената на водата да дава отговор на качеството на услугата.
 Емил Георгиев: Водата в Хасково е освен негодна, а нездравословна Емил Георгиев: Водата в Хасково е освен негодна, а нездравословна
„ Доказано през последните 3 години - питейната вода в Хасково не дава отговор на условията за питейните води. В същото време, през...
Тя обръща внимание, че във връзка публичната консултация по предлагането за правене на план на нов закон с работно заглавие Закон за водоснабдяването и канализацията към този момент е изпратила своето мнение до Министерство на регионалното развитие, само че досега няма действително подхванати дейности.
Защо е некачествена водата в Хасково, ще откритете в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР