Диана Ковачева беше избрана днес от Парламентарната асамблея на Съвета

...
Диана Ковачева беше избрана днес от Парламентарната асамблея на Съвета
Коментари Харесай

Диана Ковачева е новият български съдия в Съда по правата на човека в Страсбург

Диана Ковачева беше определена през днешния ден от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Това разгласи ръководителят на пленарното съвещание, представен от Българска телеграфна агенция.

От общо 214 подадени гласа и 201 действителни, Ковачева печели болшинство с внушителните 115 гласа пред противниците си Галя Вълкова (73 гласа) и Драгомир Йорданов (13 гласа).

Ковачева получава деветгодишен мандат, който би трябвало да стартира до три месеца.

 

Коя е Диана Ковачева.

 

Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 година Завършва „ Право " в Софийския университет „ Св. Климент Охридски " през 1999 година

 

Има магистратура по право на Европейския съюз от СУ и магистратура по право на Европейския съюз и правосъдна система от Университета Нанси II.

Нейната кариера стартира с къс престой в Българска академия на науките и Министерството на правораздаването.

 

През 2002 година Ковачева стана изпълнителен шеф на българския клон на интернационалната неправителствена организация " Прозрачност без граници ", която прави оценки на корупционния риск в страната. 

 

През 2010 година пази докторат за пълномощия на Международния углавен съд в Хага, а по-късно стартира да преподава в УНСС, където е хабилитирана като доцент по интернационално право и интернационалните връзки. 

 

В продължение на близо 10 години е шеф на Transparency International – България.

 

През 2011 година Ковачева бе назначена за министър на правораздаването в първото държавно управление на Бойко Борисов, където довърши мандата на определената за вицепрезидент Маргарита Попова. 

 

През 2016 година беше определена за заместник-омбудсман на България, а  през 2020 година и за народен омбудсман, откакто кандидатурата ѝ бе издигната от ГЕРБ.

 

През 2014 година Ковачева е удостоена от Кралица Елизабет II с медал на Британската империя за приноса ѝ за противопоставяне на корупцията и напъните ѝ за транспарантна и ефикасна правосъдна система.

 

От 2021 година Ковачева е професор по интернационално право и интернационалните връзки в Института за страната и правото на Българската академия на науките.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР