Диана Ковачева беше избрана днес от Парламентарната асамблея на Съвета

...
Диана Ковачева беше избрана днес от Парламентарната асамблея на Съвета
Коментари Харесай

Диана Ковачева е новият български съдия в Европейския съд по правата на човека

Диана Ковачева беше определена през днешния ден от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). За избора оповестиха с прессъобщение от ПАСЕ.
 
От общо 214 подадени гласа и 201 действителни, Ковачева печели болшинство със 115 гласа пред противниците си Галя Вълкова (73 гласа) и Драгомир Йорданов (13 гласа).
 
Ковачева получава деветгодишен мандат, който би трябвало да стартира до три месеца. Съдиите се избират от ПАСЕ от лист с трима претенденти, номинирани от всяка страна, която е утвърдила Европейската спогодба за правата на индивида.
 
Другите две кандидатури в българския лист бяха на Галя Вълкова и Драгомир Йорданов. Те бяха утвърдени на 8 юни 2023 година от Комисията, управлявана от проф. Пламен Панайотов, която организира обществено събеседване с претендентите в Министерството на правораздаването.
 
България е в челните места по брой присъди в Европейския съд по правата на индивида и постоянно Министерски съвет гласоподава погашение на компенсации, най-често за забавено правораздаване.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР