Диана Дамянова, утвърден PR специалист, в специално интервю пред SafeNews

...
Диана Дамянова, утвърден PR специалист, в специално интервю пред SafeNews
Коментари Харесай

Диана Дамянова пред SafeNews: Чакат ни още едни безумни избори

Диана Дамянова, одобрен PR експерт, в особено изявление пред SafeNews предвижда, че ни чакат още едни безумни избори. Според специалиста това, че не беше гласуван кабинетът на ГЕРБ, не е трагично. А е трагично, че от това, което чухме в дебатите, никакъв кабинет не може да бъде гласуван. Диана Дамянова вижда  изхода на рецесията отвън Народното събрание. Т.е. в гражданското общество, което би трябвало да се разсъни и да си върне властта.

 

SN: Г-жо Дамянова, какво чувство оставиха дебатите в Народното събрание при гласуването на държавното управление?

 

Диана Дамянова пред SafeNews: Чакат ни още едни безумни избори 03.07.24 21:44 Изненада! Имотите през 2024 година са в пъти по-достъпни от 2015 година! 03.07.24 21:34 Хванаха онлайн педофил, карал деца сред 9 и 11 година да се демонстрират голи! 03.07.24 21:07 Патриарх Даниил e бил в посолството на Съединени американски щати (СНИМКИ) 03.07.24 20:45 Мрежата завря: Банки връщат клиенти с нови персонални карти! 03.07.24 20:20

Аз изслушах съвсем всичко и ме обхвана цялостна безнадежност за политическото бъдеще на България. Политиката, особенно в актуалния свят където няма да има болшинства, е разговор. И политиците би трябвало да свикнат, че това да печелят изборите с 50 + 1% е някъде в далечното минало. Трябва да се търсят вероятни мостове, при които би трябвало да се сплотяват даже за някакви къси интервали, с цел да могат да свършат нещо. Виждате, че в целия свят е по този начин. Ето, във Франция в този момент текат договаряния сред партии, които имат кардинална нетърпимост едни към други. В Нидерландия скоро се направи кабинет, който до преди 10 дни изглеждаше неосъществим. Тъй като се прави от хора, от които главната политическа мощ отстъпва и дава поста на Министър-председател на индивида, който се е клел с години, че не би го направил.

 

Защото когато „ ножът опре до кокала ”, би трябвало да се търси някакво болшинство и би трябвало да се търси опция за решение, споделя Диана Дамянова.

 

Това, че не беше гласуван кабинетът на ГЕРБ, не е трагично. А е трагично, че от това, което чухме, никакъв кабинет не може да бъде гласуван. Сиреч, след днешния ден ние на 90 % се хвърляме към нови избори, на които българският народ още веднъж ще накаже партиите.

 

SN: Каква е логиката да не се поддържа кабинета на Росен Желязков?

 

Може би, всеки си има друга логичност. Схващам логиката на ПП-ДБ, които в действителност са изпратени в съпротива и те надали не откровено се радват на това, че кабинетът на ГЕРБ не мина. Те са изпратени от хората в съпротива, тъй като когато си изгубил 2/3 от вота, който си имал единствено преди години, е разумно да отидеш в съпротива. За „ Възраждане “ знаете, те желаят „ да копаем тунел на изток ”. Те не виждат никакви вероятни обединения с партиите в Народното събрание под свое ръководство. Освен това те са доста уязвими от онази друга нова партия, която се е „ родила ”. Те желаят бърз реванш, да се отива на избори и в случай че могат да си приберат това, което са изгубили. Българска социалистическа партия на практика в случай че могат да се обединят с цялото ляво пространство, може и нещо да стане. Но разбирам, че тя ще се разцепи още един път. В този смисъл сътрудник няма от къде да излезе.

 

Има Такъв Народ сякаш беше евентуален сътрудник, само че или изиска прекалено много, или желае да играе някаква солова игра. Хубаво, само че когато процентите ти са 4,5 – 5, не е за завиждане, споделя Диана Дамянова.

 

Така че единственият развой, който видяхме, е в Движение за права и свободи. Там в реалност, колкото и на мен да ми изглеждаше необикновено, е изказването, което Аталай направи за това, че почетният ръководител има друго мнение, въпреки и непотвърдено от Доган, което докара до разединение на групата. Дали то е трайно, ще разберем в идващите дни. Дали ще има евентуално разединение? Не ми си има вяра. Все отново си мисля, че Движение за права и свободи е друга партия. Но след евентуалното разединение болшинство напълно не може да има.

 

Не мога да си показва, каква победа би трябвало да направи някой на изборите, с цел да може да има собсвено държавно управление, с което би могъл да се събере с други, добавя Диана Дамянова.

 

Виждаме, че Костадинов тласка натам с тази анти-ГЕРБ и анти-ДПС опция, което изземва пространство. А това е доста подла по отношение на ПП-ДБ тактика. Избирателите на ПП-ДБ видяха, по какъв начин те се „ прегърнаха ” с Борисов и Пеевски, а в този момент те ги заплашват, че ще се прегърнат с Костадинов. Това съгласно мен няма да подейства по никакъв начин добре на този гласоподавател. Така че ситуацията е безусловно безнадежно и тези хора не излъчват интерес да създадат държавно управление. Те употребяват един безвъзмезден ефир, в който да излагат някакви тези в общ проект.

 

SN: Г-жо Дамянова, дебатите в Народното събрание бяха безусловно превърнати в предизборна акция. Въпросът е: тази акция до какво ще докара?

 

Никой не би трябвало да разяснява сходни неща без да се уповава на изследвания и числа, само че в случай че гледаме трендовете, Партията на българския народ е толкоз огромна, че би трябвало да се случи нещо, което да има повдигащ, грозящ или мобилизиращ резултат или някакво ново събитие на хоризонта, което не го виждам, с цел да накара хората да гласоподават. Да ги накара да гласоподават по-силно и всеобщо. Говоря за редовите български жители. Иначе в тази обстановка ще се забавляват доста хора, защото при една още по-ниска интензивност за влизане в Народното събрание ще са задоволителни 80-90 хиляди гласа. На последващи избори ще забележим всевъзможни безумни партии, партийки и формирувания и българският народ ще си го изкара на политиците през възприятието си за комизъм. Това е моето чувство.

 

SN: Как би изглеждал един идващ парламент?

 

Вземете, какъв брой безразсъден е този. Затворете очи и го умножете по три. И се придвижите в ноември.

 

SN: Г-жо Дамянова, има ли късмет пред политическата система, тъй като това, което се появи от парламентарната естрада, бе обезценка?

 

В България има голям проблем с политическото водачество. Това е един голям проблем във всички партии, голям проблем с това, че всяка една от партиите се трансформира в еднолично ръководена. Като изключим огромната партия ГЕРБ, където заради обстоятелството, че въпреки всичко имат същински действителни членове, клиентела, поддръжници и така нататък, евентуално текат някакви политически процеси. Навсякаде другаде не се вижда да има политически процеси и да има разговор. Понеже и в партията няма народна власт, то тя самата не може да създава народна власт, тъй като партията го прави съгласно своето схващане. Така че нещо би трябвало да направи българският народ, с цел да измете тази политическа класа, която сама себе си назовава „ класа ”. Но аз персонално към този момент я назовавам „ сган ”. Трябва да я накарат да работи за хората.

 

Сигурно би трябвало да се търси някаква смяна в изборната система, предлага Диана Дамянова.

 

Мажоритарните избори за България не са положителни, тъй като дребните мажоритарни региони с 20-30 хиляди гласа може да се купуват задачите, тъй че една „ чиста ” мажоритарна система ще стане жертва на други хора. Това ще са такива с доста пари, локални ползи и така нататък Вероятно би трябвало да се мисли нещо за смесена изборна система с мажоритарен детайл, тъй като тези безличности в българския парламент де факто, отблъскват българския народ от политиката. Ние не се привиждаме в този парламент, не сме показани вътре и подвигаме плещи и продължаваме нататък, без да гледаме те какво вършат. Но това, което ще се случи през идващите евентуално три-четири месеца нервност и акция, ами това не е добре за България.

 

SN: Г-жо Дамянова, казахте, че би трябвало да се промени по някакъв метод изборната система. Виждате ли капацитет за това в този 50-ти парламент? Защото в случай че продължим логиката на конституционните промени, той ще си съществува до идващите избори?  

 

Не виждам, по какъв начин тъкмо тези хора биха създали смяна за положително. Те биха създали смяна, която да увековечи техните места в Народното събрание. Вероятно е да се направи и публичен спор или сходство на „ Кръгла маса ”. Не желая да асоциирам с началото на 90-те години, само че българското общество би трябвало да се разсъни и да се произнесе по въпроса: по този начин ли ще ни ръководят от тук нататък. И да се търси решение. Вижте, изходът на тази рецесия към този момент е отвън Народното събрание. Или има гражданско общество, което да се разсъни и да си върне властта, или ще ни вземат на майтап и както аз споделям, „ партията на плоската земя ” ще влезе в идващия парламент със стабилен брой мандати.

 

SN: Президентът Радев изглеждаше сякаш най-доволен от „ цирка ”, който се разигра в пленарната зала. Има ли вероятности за негова партия, за която от дълго време се бабува?

 

Гледах всичко от това, което се излъчи по малките екрани и не останах с усещане, че той остана благополучен от спектакъла, на който участва. Той има личностен проблем, човешки проблем: дали да направи опит да излезе в действителната политика и да ги измете всичките, като изостави позицията, на която се намира. Това е проблем, за който не бих желала да взимам сходно решение.

 

Защото ореолът на президента като надпартиен човек незабавно ще рухне, когато той се окаже партиен, предизвестява Диана Дамянова.

 

Може да се окаже по този начин, че процентите, с които влеза в това съревнование, не са толкоз огромни. От друга страна българите не обичат абдикиралите началници. Не съм сигурна, дали неговото излизане от президенството би било посрещнато с цялостен екстаз, само че при него работят солидни екипи и той, допускам, си е направил изследванията. Ако вижда такава нужда, тъй като в България към този момент е належащо да излезе и да стартира да работи чисто политически, той ще излезе. Той не е моята фантазия. Аз съм доста дясна и в този смисъл всичко, което произлиза от ляво, не е моята чаша чай. Но без значение от това някой би трябвало да излезе и нещо да направи. Аз мисля, че този някой би трябвало да бъде от средите на гражданското общество, в сравнение с от политиката, президентството и така нататък Мисля, че президентът ще си изкара мандата и чак по-късно ще предприеме нещо. Сиреч, чакат ни още едни безумни избори.

 

SN: Г-жо Дамянова, неуспехът на партиите не е ли неуспех и на политическия PR?

 

Политическият PR не е този, който основава идеологиите. Не е този, който основава морала. Не е този, който задава политическото мислене. Политическият PR облича в сносни думи политическото държание и решения. Ако хората в партиите са неспособни да взимат съответни политически решения, никакъв PR не може да ги избави. Не става дума за политически PR. Колкото и пари да желаете да ми дадете, с цел да показва един кон за гълъб, ами не става. Хората ще ме заловен.

 

Автор: Цоня Събчева

Още вести четете в: България, Интервю, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР