Диамантените кристали имат потенциал за съхранение на огромни количества данни(снимка:

...
Коментари Харесай

Диамантена плоча съхранява 25 екзабайта данни


Диамантените кристали имат капацитет за предпазване на големи количества данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Точков недостатък на диаманта прави допустимо потреблението му като квантов обичай за калкулации или предпазване на данни. От това се възползваха японски учени, които одобриха предизвикването и съумяха да намерят забавно сторидж решение.

Ако на някое място от диамантената кристална решетка един от въглеродните атоми бъде сменен (свързан) с азотен атом, сходно нарушаване на структурата се назовава NV център. Такъв точков недостатък има квантови свойства, които могат елементарно да бъдат следени от светлина, магнитни полета или други въздействия даже при стайна температура. По-специално, NV центърът може да се употребява за запис и предпазване на данни.
още по темата
Характеристика на диамантените структури с NV центрове е, че не би трябвало да имат прекалено много азот. Следователно, за практическото потребление на диамантените носители на данни е належащо или да се създават доста огромни дискове с възможни азотни примеси, или да се образуват най-чистите диаманти със строго следено количество на примеси, което механически е доста по-трудно.

Досега ултрачистите диаманти едвам надвишаваха повърхност от 4 кв. мм, което е извънредно малко. Въпреки това, японски откриватели от университета Сага и японската компания Adamant Namiki Precision Jewellery са съумели да разработят технология за образуване на свръхчисти диамантени пластини с диаметър 2 инча (5 см). Теоретично всеки подобен диск може да съхранява до 25 екзабайта (EB) данни, което е еквивалентно на запис на милиард 25-гигабайтови (GB) Blu-Ray дискове на един диамантен притежател.

Тайната на триумфа се крие в специфичната конструкция на субстрата, върху който е образуван диамантеният диск. Това нормално е равна повърхнина. В процеса на напредък и в ранните си стадии ултрачистият елмаз върху такава повърхнина постоянно се счупва под личната си тежест. За да предотвратят напукване, учените употребяват стъпаловидна повърхнина на субстрата, която разпределя тежестта на растящия елмаз по-равномерно.

Новият субстрат прави допустимо образуването на доста по-чист елмаз – с диаметър 5 см и непорочност 3×10-9. Но учените не се задоволяват с постигнатото дотук и в този момент възнамеряват да „ отгледат ” елмаз, който е два пъти по-голям в диаметър.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР