Диалогът с бранша е необходим и полезен, за да обсъждаме

...
Диалогът с бранша е необходим и полезен, за да обсъждаме
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Диалогът с бранша е необходим за развитието на сектор „Биологично производство“

Диалогът с сектора е нужен и потребен, с цел да обсъждаме дружно отговорностите като политики, използвани за развиването на бранш „ Биологично произвеждане “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев, по време на видеоконферентно съвещание на Консултативния съвет по биологично произвеждане. Това бе първото съвещание за тази година и имаше за цел да се обсъдят разпоредбите за използване на главните нормативни условия към биологичните производители. „ Ръководството на министерството има ново отношение и нов метод за одобряване активността на биологичните производители и разширение на нейния обсег. Търсим принадлежности за основаване на оптимални благоприятни условия за прогресивен тренд на развиване на бранша “, добави заместник-министър Събев.

На срещата бе показана информация за осъществените годишни надзорни инспекции на лицата получили позволение от министъра на земеделието, храните и горите по член 18, алинея 1 от Закона за използване на Общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз през 2022 година В рамките на съвещанието бяха прегледани и подадени заявки за смяна на данни и осъществяване на корекции в регистъра на производители, преработватели и търговци на аграрни артикули и храни, създадени по разпоредбите за биологично произвеждане.

Участниците в Съвета бяха осведомени с метода за въвеждане на информация в Електронния указател и оторизирането на заплащания на бенефициери по Мярка 11 Биологично произвеждане. Обсъден бе стадият на приемане на Национален проект за развиване на биологичното произвеждане 2030 година Коментирани бяха и текстове по план за изменение и допълнение на Наредба №5 от 2018г., свързани със узаконяване на търговци, предлагащи непакетирана био продукция.

Представилите на сектора сложиха въпроси и показаха мнения по дискутираните тематики, а от своя страна заместник-министър Събев даде обещание, че те ще бъдат прегледани детайлно и ще бъдат взети поради.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР