Диалогът на Бойко Борисов с Реджеп Ердоган е инвестиция, която

...
Диалогът на Бойко Борисов с Реджеп Ердоган е инвестиция, която
Коментари Харесай

Надежда Нейнски с горещ коментар: Диалогът на Бойко Борисов с Ердоган е инвестиция, която дава плодове…

Диалогът на Бойко Борисов с Реджеп Ердоган е инвестиция, която дава плодове. Това счита посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Тя даде изявление в постройката на българската екзархия в Истанбул. В турския мегаполис в неделя Борисов и Ердоган ще открият напълно ремонтираната желязна черква “Свети Стефан”.

“Съвременният свят и дипломация се промени извънредно доста. Сега нещата се случват в действително време и тази процедурност, която има обичайна дипломация, отстъпи място на персоналните контакти, на опцията на водачите да се срещат, да беседват и пъкъл хок да вземат решение доста въпроси”, сподели Нейнски пред bTV в отговор на рецензиите, които Борисов получава поради близостта му с Ердоган.

“Смятам, че съумя да преодолее редица наслагвания и неразбирателства или внушения. Този разговор във всички случаи е от доста огромна изгода за двустранните ни връзки (…) Това е една инвестиция, която дава разнообразни плодове”, безапелационна е Нейниски.

Според нея външната политика на България на Балканите в последните месеци е доста сполучлива и това дава доста благоприятни условия за страната ни.

Посланикът ни изясни, че “Турция е доста значим сътрудник на Европейския съюз – и стопански, и във връзка с сигурността. Няма по какъв начин при тази икономическа обязаност и тези стратегически цели по сигурността те да влязат в последна колизия”. Според нея езикът сред двете страни би трябвало да се смекчи.

За изявленията на Ердоган, които засягат непознати територии, в това число български, Нейнски сподели: “Независимо, че за европейския стандарт на говорене това е прекомерна изразителност, считам, че в последна сметка в дъното не се трансформират стремежите на Турция да стане член на Европейски Съюз и това е въпрос на интерес, а не на страст. Турция знае, че нейният интерес е да се сближава с Европа и в някакъв миг да стане член”.

Посланикът ни изясни, че даже да има моментни проблеми в връзките сред София и Анкара, когато има отворени дипломатични канали, добър разговор сред политическите водачи, тогава може да се решат всички проблеми.

Тя направи равносметка на двете години, в които е на поста и заключи, че през този път са се случили доста хубави неща.

“Имаше трагични събития в Турция, само че в същото време се случиха и доста хубави неща. Говоря съответно за развиването на двустранните ни връзки, откриването на желязната черква “Св. Стефан”. Не е инцидентно, че тази черква се открива точно в този момент, това е резултат на развиването на двустранните ни връзки, на отворените дипломатически канали, на разговора без медиатори и, несъмнено, на персоналния ангажимент на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган”, сподели още дипломатът ни.

Нейнски благодари за напъните и на българската общественост в Истанбул и назова сънародниците ни “истински възрожденци”.

Българският дипломат напомни, че турската страна е отделила близо 4 млн. евро за реставрацията на църквата.

Нейнски сподели още, че броят на българите в турски затвори по обвиняване, че сътрудничат на ФЕТО варира, само че консулите са в непрекъснат контакт с тях и околните им, а посолството следи всеки случай.

В Турция и особено в Истанбул обаче има и доста български изселници. Те срещат разнообразни усложнения, като потребност от виза за България, пенсионно и обществено обезпечаване и други

Източник: dnes.bg
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР