Диалогът между държавата и пътни бранша е възстановен. Протестите спират

...
Диалогът между държавата и пътни бранша е възстановен. Протестите спират
Коментари Харесай

Държавата и пътните фирми се разбраха, протестите спират

Диалогът сред страната и пътни сектора е възобновен. Протестите стопират и не престават диалозите за уточняване на детайлите във връзка с заплащанията към фирмите.

Целта е браншът да работи умерено, при изрядни контракти и в полза на страната и жителите.Това оповестиха министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова и инж. Стефан Чайков, ръководител на Управителния съвет на Българска браншова камара " Пътища " след работна среща в постройката на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

До подновяването на разговора се стигна след три дни на митинги на компаниите с задатъците, по думите на Комитова, и изкарването на строителна техника на жълтите павета под прозорците на Министерския съвет и Президентството.

Какво се схванаха Министерство на регионалното развитие и камарата?

След като в петък срешата сред районния министър арх.Виолета Комитова и пътния отрасъл се провали, във вторник най-сетне се състоя, като и двете страни направиха отстъпки в името на разговора.

Освен арх. Комитова в срещата участваха още заместник-министъра на правораздаването Иван Демерджиев, и. д. ръководителя на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Ивайло Денчев и представители на браншовата организация.

Двете страни се схванаха да се разплатят дължащите се 62 млн. лева на пътно-поддържащите компании за миналогодишното зимно поддържане. За задачата би трябвало да стартира фактуриране на нефактурираните документи, с цел да могат да бъдат разплатени от АПИ.

В актуализацията на бюджета бяха отпуснати 100 млн. лева за зимно поддържане. Очаква се в четвъртък на старопланинските проходи да падне сняг, по този начин както се случи в събота на Петрохан, сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Зимното разчистване и поддържане на републиканската пътна мрежа е обезпечено, съобщи и. д.председателят на Управителния съвет на АПИ Ивайло Денчев.Той не посочи дали към този момент е почнало възлагането на компаниите.

В понеделник от Министерство на регионалното развитие показаха, че зимното поддържане ще се разпорежда посредством сключване на спомагателни съглашение сред АПИ и пътните компании с контракти за настоящ ремонт и поддържане.

Служебното държавно управление и аз, като районен министър, държим да продължим да работим с тези наши компании, профилирани в пътното строителство, които са построили потенциал през годините и са натрупали доста опит, сподели арх. Комитова.

Тя уточни, че Министерство на регионалното развитие се е натъкнало на недобри документи, които би трябвало да бъдат преправени.

Договаряме изискванията, по които ще продължим да работим, добави Комитова.

Пети народен митинг

Преди помирителната среща пътните компании излязоха на пети народен митинг на жълтите павета. За втори следващ ден те блокираха придвижването в центъра на София от 8 до 12 часа с тежка машинизация - самосвали и снегорини.

Около обед митингът се реалокира пред постройката на Министерство на регионалното развитие, откакто стана ясно, че министър председателят Стефан Янев няма да се срещне с тях, а арх. Комитова ги беше поканила на среща.

Работниците носеха плакати " Пътният отрасъл е пред банкрут ", " Ще има зима без снегорини " и скандираха " Оставка ".

Причина за недоволството на пътния отрасъл бе неналичието на разговор с страната за неизплатените 930 млн. лева по договорите за настоящ ремонт и поддържка.

До понеделник вечер позицията на е, че този въпрос би трябвало да бъде решен от новото Народно заседание.

Ръководството на браншова камара " Пътища ", която е уредник на митинга, искаше оставката на районния министър.

В понеделник представителите на пътните компании връчиха нотариални предложения на АПИ за погашение на дължимите суми. От браншовото камара даже предизвестиха, че е допустимо компаниите да потърсят парите си по правосъден път.

От Министерство на регионалното развитие оповестиха в понеделник, че тези искания би трябвало да бъдат отнесени към бъдещото Народно заседание. Министерство на регионалното развитие е готово да даде пари единствено за зимното поддържане на пътищата за идния сезон, за което има обезпечени 100 милиона лв. в бюджета. Това обаче може да стане, откакто бъдат подписани нови двустранни съглашения сред АПИ и компаниите.

Днес пред публицисти ръководителят на Управителния съвет на браншовата камарата Стефан Чайков сподели, че няма защо да се подписват нови съглашения по настоящите контракти. Той уточни, че разпределянето на остатъците в държавния бюджет с Постановление на Министерския съвет не е оповестено за противозаконна процедура. С прехвърлянето на топката към идващия парламент държавното управление абдикира от отговорността си, съобщи ръководителят на камара " Пътища ".

Междувременно правосъдният министър Янаки Стоилов разгласи, че Министерството на правораздаването предлага промени в Закона за публичните поръчки, в частта за така наречен инхаус поръчки, по които ГЕРБ раздаде милиарди на пътния отрасъл без съревнование.

За да бъде спряна тази порочна процедура се предлага да се вкара ограничаване, което да споделя, че такова вътрешно възлагане може да се прави единствено в случай че изпълнителят на задачата има запас - човешки и механически, да извърши най-малко 80 % от дейностите по контракта.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР